ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

«Η γνώση γεφυρώνει την απόσταση» - Ημερίδα για τη διασύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με ελληνικές επιχειρήσεις

«Η γνώση γεφυρώνει την απόσταση» - Ημερίδα για τη διασύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με ελληνικές επιχειρήσεις

Η διασύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις, και η δικτύωση τους για την ανάπτυξη επιστημονικών, 

επιχειρηματικών και επαγγελματικών συνεργασιών με στόχευση στην αντιμετώπιση του φαινόμενου και των επιπτώσεων του «brain drain», ήταν το αντικείμενο ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», που υλοποιούν η γενική γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκε το φαινόμενο του «brain drain», η επιδίωξη ανάσχεσης του, και η προοπτική επιστροφής των νέων επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Μέσω της πρωτοβουλίας, αλλά και της σχετικής ιστοσελίδας www.knowledgebridges.gr Έλληνες από τη χώρα έρχονται σε επαφή με Έλληνες του εξωτερικού και δημιουργούνται προϋποθέσεις συνεργασίας έως ότου δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφής τους.

 

«Η χώρα αλλάζει και είμαστε σε μια πορεία, που δείχνει ότι βελτιώνεται η κατάσταση, το βλέπουμε αυτό και από τις επενδύσεις οι οποίες γίνονται, και αυτό που θέλουμε, είναι να αυξηθεί η ροή επιστροφής των επιστημόνων που έχουν φύγει. Υπάρχουν κι εδώ πολύ επιτυχημένες επιχειρήσεις που προσελκύουν Έλληνες από το εξωτερικό - και ορισμένους τους έχουν προσλάβει και δουλεύουν μαζί τους» είπε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης.

 

«Ο στόχος είναι - όπως είπε κι ο πρωθυπουργός - να γυρίσουν οι Έλληνες επιστήμονες στην Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε όμως ότι κάποιοι από αυτούς δεν θα γυρίσουν άμεσα, σε ένα, δύο, ή τρία χρόνια» συνέχισε ο κ. Λαμπριανίδης. «Αυτό λοιπόν το οποίο θέλουμε είναι, όσο βρίσκονται και εργάζονται στο εξωτερικό, να συνεργαστούν με την ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν δηλαδή σχέσεις με ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα. Και αυτό είναι μια κατάσταση που θα βοηθήσει και τα δύο μέρη. Θα βοηθήσει αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και θα βοηθήσει και αυτούς που θα βρίσκονται στο εξωτερικό. Και να αναπτύξουν την επιχείρηση την οποία δουλεύουν, και ταυτόχρονα να στήσουν μια «γέφυρα» με την Ελλάδα. Δηλαδή όταν έρθουν στην Ελλάδα, να είναι κάπου όπου θα μπορούν να εργαστούν».

Ο κ. Λαμπριανίδης πρόσθεσε ότι πολλοί παραμένουν στο εξωτερικό αρκετά χρόνια, και όταν επιστρέφουν βρίσκουν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Αυτό το πρόβλημα επιδιώκει να καλύψει αυτή η πρωτοβουλία, παρέχοντας συνεχή ενημέρωση για τα ΕΣΠΑ, για τον αναπτυξιακό νόμο και για όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία όπως είπε, δεν αφορούν μόνο όσους είναι στην Ελλάδα, αλλά και όσους ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ανέφερε ακόμη, ότι οι αριθμοί των νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό είναι δύσκολα υπολογίσιμοι, προσδιορίζοντας σε περίπου «διακόσιους πενήντα χιλιάδες», όσους διέμειναν και εργάστηκαν στο εξωτερικό τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Για αριθμούς που ακούγονται και φτάνουν στην υπερβολή, προκειμένου να αξιοποιηθούν πολλές φορές για αντιπολιτευτικούς σκοπούς, έκανε λόγο αναφερόμενος στο φαινόμενο του brain drain, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας. Ο κ. Δουζίνας υπογράμμισε ότι το φαινόμενο δεν είναι τωρινό και «δεν είναι μόνο ελληνικό», αλλά και πολλών άλλων χωρών της Ευρώπης, και ότι παρά τις εντάσεις που γνωρίζει κατά περιόδους, επιβάλλεται η κατανόησή του και η αναζήτηση λύσεων ενταγμένων σε μια ευρύτερη στρατηγική της χώρας και της οικονομίας μας στο σύγχρονο κόσμο.

 

«Εγώ ήμουν μετανάστης, σήμερα η ενδο-ευρωπαϊκή μετανάστευση ονομάζεται mobility (κινητικότητα)» είπε ο κ. Δουζίνας και αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του φαινομένου από τη χώρα μας, πρόσθεσε: «Οι θέσεις εργασίας είναι αναγκαία συνθήκη αλλά όχι ικανή. Χρειαζόμαστε μια συνολική στρατηγική με μεσο-μακροπρόθεσμη διάσταση για τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Κίνηση προς την οικονομία της γνώσης, με προτεραιοποίηση των πλευρών όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα».

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε ότι υπάρχουν πλευρές του brain drain, που μελλοντικά μπορεί να αποβούν ωφέλιμες για τη χώρα, αρκεί ως τότε να έχουν δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιστροφής των νέων επιστημόνων που ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες.

«Έχω μια αμφίσημη σχέση με το brain drain, δεν θεωρώ ότι είναι ολότελα αρνητικό. Υπάρχουν συγκεκριμένες πτυχές του που μπορούν να βγουν θετικές» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, παραπέμποντας στη νεώτερη ιστορία της χώρας, αλλά και στην οικογενειακή του εμπειρία. «Συχνά έφερνε πίσω στην πατρίδα τη γνώση, τον πλούτο και την εμπειρία, όταν αυτοί (που μετανάστευαν) αποφάσιζαν να επιστρέψουν. Αρκεί να δημιουργήσει εν τω μεταξύ η χώρα τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να τους υποδεχθεί - αυτό είναι το ζητούμενο. Αρκεί κάποια στιγμή να γυρίσουν. Και να γυρίσουν πρέπει να βρουν καλύτερες συνθήκες από αυτές που έχουν εκεί».

«Η πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» προσπαθεί να προσεγγίσει, να χαρτογραφήσει το φαινόμενο του brain drain, να οργανώσει πληροφορία χρήσιμη για τους έλληνες του εξωτερικού, για να την αξιοποιήσουν, ή και για να προγραμματίσουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα» δήλωσε η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, Έφη Σαχίνη.

«Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις στην ιστοσελίδα μας. Είναι ενδεικτικό ότι υπολογίζουμε πως από το 80% θέλουν κάποτε να επιστρέψουν, ένα μικρότερο ποσοστό επιθυμεί να παραμείνει στο εξωτερικό. Χρησιμοποιούμε λοιπόν τη νέα τεχνολογία για να τους φέρουμε σε επαφή (με το οικονομικό, ερευνητικό περιβάλλον και με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα) να συνεργαστούν μεταξύ τους, να επιχειρήσουν, είτε στο ερευνητικό, είτε στο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τοποθετήθηκαν έλληνες επιχειρηματίες που συνεργάζονται επιτυχώς με έλληνες του εξωτερικού, ή που προσέλαβαν στις επιχειρήσεις τους Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό καθώς τους παρείχαν καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης. Έγινε επίσης ζωντανή σύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης με Έλληνες του εξωτερικού που εργάζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι κατέθεσαν την εμπειρία τους.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video