Τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την παροχή κινήτρων στις ελληνικές, αλλά και ξένες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας, προκειμένου να εγκατασταθούν και στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπεύθυνος για θέματα Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας και η διοίκηση της Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης. Στην ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και εκπρόσωποι φορέων.
"Πρακτικά, υπάρχει ένα θέμα κινήτρων για τα τεχνολογικά πάρκα και ένα θέμα κινήτρων για τις εταιρείες της ψηφιακής τεχνολογίας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας, προσθέτοντας πως "πρέπει να αλλάξει η ματιά μας για τα θέματα αυτά. Πρέπει να αλλάξει η οπτική μας γωνία και ο τρόπος προσέγγισής μας. Συνεννοηθήκαμε να υπάρξει ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί τέτοιου είδους προτάσεις για να τις υποβάλλουμε στο υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία και επίσης συνεννοηθήκαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον συντονισμό όλων των παραγόντων και συντελεστών της προσπάθειας αυτής".
Όπως είπε σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, αλλά και τη συνάντηση που είχε με αρμόδια στελέχη, "εδώ στη Θεσσαλονίκη επειδή υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες, με το συντονιστικό ρόλο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, θα προσπαθήσουμε να υπάρξει ο συντονισμός όλων των αρμοδίων, ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα".
Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι πρέπει όλοι "οι εμπλεκόμενοι να συνδιαμορφώσουμε μια στρατηγική στα θέματα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα" και υπογραμμίζοντας το πλεονέκτημα του ανθρώπινου δυναμικού, σημείωσε ωστόσο, ότι ακόμη παραμένει ζητούμενο η συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις. "Έχουμε πολύ καλές επιδόσεις σε δημοσιεύσεις και έρευνα, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην έκτη με έβδομη θέση (μεταξύ των κρατών-μελών), αλλά κακές στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, με τη χώρα μας να έρχεται τελευταία στην κατάταξη" σημείωσε.
Ερωτηθείς για τα όσα του έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων σχετικά με την παροχή κινήτρων, φορολογικών, ασφαλιστικών και μέσω του αναπτυξιακού, ο κ. Πιτσιόρλας είπε χαρακτηριστικά: "Την κυβέρνηση την απασχολούν όλα αυτά τα ζητήματα. Νομίζω όμως ότι από όσα τέθηκαν, το πιο σημαντικό είναι να αλλάξουμε το τρόπο προσέγγισης για την αντιμετώπιση των εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας. Ο κεντρικός πυρήνας είναι να βρούμε τρόπους και κίνητρα για να επιδοτήσουμε την εργασία, την αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού".
Όπως εξήγησε, ενώ σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων παραδοσιακά μέχρι τώρα "η σκέψη μας αφορά σε παροχή κινήτρων για υποδομές και άλλου είδους χρηματοδοτήσεις, εδώ έχουμε κάτι ξεχωριστό και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, να το επεξεργαστούμε και να κάνουμε αυτά που κάνουν οι άλλες εταιρείες στον κόσμο, αν όχι παραπάνω".
'Αλλωστε, όπως είπε μιλώντας για το Brain drain, "έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα με το Brain drain. Όχι γιατί το υψηλό επίπεδο των νέων στελεχών δεν βρίσκουν δουλειά στη χώρα μας, αλλά γιατί η εργασία που προσφέρουν εδώ δεν αμείβεται ανάλογα υψηλά, παρά το γεγονός ότι κοστίζει το ίδιο για τις εταιρείες. Έχουμε συνείδηση του προβλήματος και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε".
Στις δηλώσεις του ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι στη νέα περίοδο που μπαίνει η Ελλάδα, με κεντρικό αίτημα την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, "ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας μας είναι το κεντρικό πρόβλημα, ο πυρήνας του προβλήματος".
Τόνισε ότι η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης αποτελεί "μοναδική εμπειρία και δυνατότητα οργανωμένου χώρου που μπορεί να υποδεχτεί εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας". Δήλωσε "εντυπωσιασμένος" από το επίπεδο που συνάντησε σήμερα στην Τεχνόπολη και διατύπωσε την πεποίθησή του ότι "έχουμε όλες τις δυνατότητες όχι μόνο να απαντήσουμε, αλλά και να είμαστε στην εμπροσθοφυλακή των ευρωπαϊκών αναζητήσεων και πρωτοβουλιών για τα θέματα αυτά".
Κληθείς να σχολιάσει το εάν θεωρεί πως η Θεσσαλονίκη έχει πλεονέκτημα σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας, ο ίδιος είπε: "η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο πλεονέκτημα για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στη μεγάλη πανεπιστημιακή κοινότητα και στην παράδοση που έχει στη βιομηχανία, παράγοντες που την βοηθούν να κατανοήσει νωρίτερα από άλλες περιοχές και τα προβλήματα. Ο δεύτερος λόγος είναι η γεωστρατηγική της θέση, που δίνει στην πόλη πλεονέκτημα, αφού έχει μια τεράστια ενδοχώρα στην οποία μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο. Έτσι, ο συνδυασμός της μεγάλης πανεπιστημιακής κοινότητας, του υψηλού επιπέδου κατάρτισης των νέων ανθρώπων και το γεωστρατηγικό της πλεονέκτημα, μπορεί να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κέντρο και για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων. Αυτό που υπάρχει εδώ, ως Τεχνόπολη, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα έτοιμος χώρος για να έρθει μια εταιρεία και να εγκατασταθεί άμεσα".
Αναφερόμενος στα κίνητρα για την εγκατάσταση εταιρειών στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο πρόεδρός της, Αναστάσιος Τζήκας, τονίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον, σημείωσε ωστόσο "όλοι μιλούν για κίνητρα. Είναι σημαντικό το θέμα. Ναι μεν ο αναπτυξιακός δίνει κάποια, αλλά κυρίως χρειάζονται κίνητρα μεγαλύτερα και κυρίως όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές", είπε.
Διευκρίνισε ότι "τα κίνητρα μπορεί να είναι και φορολογικά, αλλά και να μην είναι. Κυρίως θέλουμε να είναι ασφαλιστικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε πίσω τα παιδιά μας που είναι στο εξωτερικό και έτσι το Brain drain να γίνει Brain gain, αλλά και να προσελκύσουμε με μεγαλύτερη ευκολία ξένες επενδύσεις". 'Αλλωστε όπως επισήμανε "ήδη έχουμε κάποια μηνύματα ότι ξένες επιχειρήσεις βλέπουν τη Θεσσαλονίκη σαν χώρο εγκατάστασης και ιδίως στην Τεχνόπολη".
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζηκας επισήμανε ότι σε πλήρη ανάπτυξη η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης που μπορεί να μετεξελιχθεί σε Κέντρο Νέων Τεχνολογιών στην πόλη και στα Βαλκάνια, "μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από 150 τεχνολογικές εταιρείες που θα απασχολούν περισσότερες από 3.000 εργαζομένους". Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι εγκατεστημένες 15 εταιρείες, ενώ έχουν «αποφοιτήσει» 35 startups. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συνολική επένδυση για την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης έφτασε στα 12,5 εκατ. ευρώ, με τα 2,5 εκατ. ευρώ να αφορούν σε δημόσια δαπάνη και τόνισε ότι "στα επόμενα τρία με πέντε έτη μπορεί η συνολική επένδυση να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ".
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΙnfoΔημ,Παναγιώτης Καραμόσχος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης επισήμανε:"Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς κίνητρα και άρα χωρίς αυτά δυσκολεύει το έργο προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων. Στην περίοδο που ζούμε, λιγότερο κοστοβόρα και πιο εύκολα να περάσουν, είναι τα φορολογικά κίνητρα. Εάν έρθει μια επιχείρηση, με το κράτος να μην έχει το όφελος της φορολογίας, αλλά όλα τα συναφή οφέλη, ΦΠΑ θέσεις εργασίας, κόστη εγκατάστασης, προσέλκυση υπεραξιών από το εξωτερικό κτλ, είναι αυτονόητο ότι θα επανεκκινηθεί η ελληνική οικονομία".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παντελής Αγγελίδης, επισήμανε ότι η ΑΖΚ είναι ένας φορέας συντονιστικός, δουλειά του οποίου είναι να διευκολύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο χώρο της καινοτομίας και τόνισε ότι και στο κομμάτι των κινήτρων "έχουμε ήδη κάνει αρκετή προεργασία". Υπενθύμισε ότι στον αναπτυξιακό νόμο για πρώτη φορά εντάχθηκε ενισχυμένο ποσοστό επιδότησης για εταιρείες που εγκαθίστανται σε θύλακες της ζώνης καινοτομίας, ενώ επισήμανε ότι "έχουμε κάνει και τεκμηριωμένη γενικότερη πρόταση που εστιάζει στο μεγάλο πρόβλημα του Brain drain, και κυρίως αναφορικά με το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή το κόστος που σχετίζεται με την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές".
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε "αποφασίσαμε να συστήσουμε άμεσα μια ομάδα εργασίας, ώστε να εξετάσει, λαμβάνοντας υπόψη και παραδείγματα άλλων χωρών της ΕΕ, ένα πλαίσιο κινήτρων για να είναι ελκυστικές οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται για τους νέους και όχι τόσο νέους επιστήμονες, που σήμερα έχουν ως προτεραιότητα τους είναι να φύγουν από την Ελλάδα ή δεν σκέφτονται να γυρίσουν".
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου