Ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου στη Μακεδονία και τη Θράκη οι από αέρος ρίψεις εμβολιακών δολωμάτων για τη λύσσα των κόκκινων αλεπούδων. Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιλυσσικός εμβολιασμός δεν θα διενεργείται σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες κ.ά.
Θα γίνονται ρίψεις 25 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας ενώ οι ρίψεις θα επεκτείνονται κατά περίπτωση σε απόσταση -ακτίνας πενήντα χιλιομέτρων- γύρω από το σημείο εντοπισμού νέων θετικών κρουσμάτων, εφόσον οι περιοχές αυτές δεν περιλαμβάνονται ήδη στην καθορισμένη περιοχή εμβολιασμού.
Η πρώτη ρίψη εμβολιακών δολωμάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου με πτήσεις αεροπλάνων από την αερολέσχη της Ξάνθης. Σε διάστημα 6-8 ημερών θα καλυφθούν όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Σερρών και Κιλκίς).
Στη συνέχεια, περίπου στις 7-10 Οκτωβρίου αναμένεται να μετακινηθούν αεροπλάνα στην αερολέσχη Παναγίτσας Εδέσσης και με πτήσεις επτά-εννέα ημερών να καλυφθούν περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κεντρικές και βορειοδυτικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι βόρειες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στις 16-19 Οκτωβρίου αναμένεται να μετακινηθούν αεροπλάνα στην αερολέσχη Τερψιθέας Λάρισας και με πτήσεις πέντε-επτά ημερών να καλυφθούν οι νότιες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σχεδόν όλη η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το νότιο τμήμα της Π.Ε. Πιερίας. Τέλος, από την αερολέσχη Αγρινίου αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις στις 22-25 Οκτωβρίου και με πτήσεις διάρκειας 3-5 ημερών να ολοκληρωθεί το εμβολιακό πρόγραμμα σε περιοχές των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και μικρά τμήματα των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους πολίτες, αν βρουν μπροστά τους κάποιο εμβόλιο – δόλωμα, να αποφύγουν την επαφή με αυτό ειδικά με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας. Σε περίπτωση, άλλωστε, που κάποιος σκύλος έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου