«Πράσινες» παρεμβάσεις στην παραγωγική τους διαδικασία με σκοπό την αξιοποίηση των αποβλήτων τους, με ταυτόχρονη παραγωγής ενέργειας,
υλοποιούν όλο και περισσότερες βιομηχανίες με προφανή στόχευση τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την εξοικονόμηση.
Στο πλαίσιο αυτό, η γαλακτοβιομηχανία Μπίζιος ΑΕ προχώρησε πρόσφατα στον εκσυγχρονισμό της μονάδας αποβλήτων του εργοστασίου της στην Ελασσόνα.
Η εταιρεία υιοθέτησε ένα σύστημα αναερόβιας επεξεργασίας τυρογάλου, με συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.
Η επένδυση αυτού του είδους είναι η πρώτη στην περιοχή της Λάρισας και η τρίτη στη Θεσσαλία (μετά τις βιομηχανίες ΤΥΡΑΣ και La Farm), η οποία δίνει μία ολοκληρωμένη και περιβαλλοντικά φιλική λύση στο ζήτημα της διάθεσης των τυροκομικών αποβλήτων. Το τυροκομείο Αρβανίτη στις εγκαταστάσεις του στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης υλοποιεί μία ανάλογη πρακτική από το 2016.
Εξαιτίας του υψηλού ρυπαντικού φορτίου και της ποσότητας παραγόμενου αποβλήτου η πιο συνηθισμένη μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων των τυροκομείων είναι η αναερόβια χώνευση.
Εκτός από τη χρήση του σε ανάμειξη με άλλα απόβλητα κτηνοτροφικών διαδικασιών, η αξιοποίηση του τυρογάλακτος και για την παραγωγή βιοαερίου οδηγεί στην επίλυση του προβλήματος των αποβλήτων των τυροκομείων.
Σε σύγκριση με τα περισσότερα αγροτοβιομηχανικά απόβλητα, το απόβλητο των τυροκομικών προϊόντων είναι ένα υποπροϊόν που παράγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οπότε μπορεί να διατίθεται για επεξεργασία συνεχώς.
Σε όλη την Ελλάδα παράγονται κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι τυρογάλακτος ετησίως από γαλακτοκομικές και τυροκομικές μονάδες σε όλη την χώρα.
Το τυρόγαλα αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο απόβλητο και η ανεξέλεγκτη διάθεσή του σε φυσικούς αποδέκτες δημιουργεί σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.
Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, μπορεί να αποτελέσει ιδανική περίπτωση για τη συγχώνευσή του με άλλα απόβλητα, όπως πχ βουστασίων ή χοιροτροφείων.
Να σημειωθεί ότι μία ακόμη λύση στο πρόβλημα των αποβλήτων των τυροκομείων αποτελεί και μία καινοτόμος μέθοδος που μετατρέπει το τυρόγαλα σε ζωοτροφή για τους κτηνοτρόφους.
Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για παραγωγή σειράς προϊόντων διατροφής.
Το τυρόγαλο, εκτός από τη λακτόζη που περιέχει σε ένα ποσοστό 4,5%, διαθέτει και ένα πλούσιο πρωτεϊνικό περιεχόμενο που αποτελείται από βιοδραστικές πρωτεΐνες χρήσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η λυσοζύμη και η λακτοφερίνη, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, και οι διάφορες ανοσογλοβουλίνες, που αποτελούν φυσικά αντισώματα. Οι πρωτεΐνες του τυρογάλακτος έχουν επίσης αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν από καρδιολογικές παθήσεις.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου