H αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας στη μεταμνημονιακή εποχή σημειώνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank. Βασικό συστατικό μιας τέτοιας πολιτικής είναι μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει χαμηλότερους συντελεστές, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Οπως αναφέρεται στην ανάλυση της τράπεζας, η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ένα αξιόπιστο εποπτικό πλαίσιο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του σε μεσοχρόνιο ορίζοντα διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο, στο οποίο πρέπει να επανακαθοριστούν οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.
Ο στόχος της ταχύτερης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που θα την επαναφέρει σε τροχιά σύγκλισης με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, τίθεται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής. Σε αυτήν την προσπάθεια, η δημοσιονομική πολιτική οφείλει να είναι αρωγός στο πλαίσιο του δυνατού.
Το 2017, το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο υπερέβη τον στόχο κατά 2,45 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αποδίδεται στην υψηλή φορολόγηση και στην περικοπή δαπανών, κυρίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Παρά τη διατήρηση των ιδιαίτερα υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η πιθανότητα υπέρβασής τους και, κατά συνέπεια, δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου παραμένει υψηλή. Ο τρόπος αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου είναι κρίσιμης σημασίας. Η επιλογή της σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, αφενός, ενισχύει άμεσα την οικονομική δραστηριότητα και αφετέρου, ενισχύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
καθημερινη
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου