Ελάχιστα είναι πλέον τα σημεία της λύσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που μένουν να αποσαφηνιστούν στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.
Αυτό που πλέον είναι προφανές είναι πως θα κατατεθούν πολλά σενάρια σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και πολλές εκδοχές για το πώς αυτό θα καταστεί βιώσιμο.
Η βασική πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι είναι μια παραλλαγή αυτής που απoκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και η οποία συνδέει τα αδιάθετα 25 δισ. ευρώ του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με τα χρόνια επιμήκυνσης των δανείων του EFSF.
Η αρχική πρόταση προέβλεπε πως για κάθε 5 δισ. ευρώ που θα λαμβάνει η Ελλάδα από τα αδιάθετα του τρέχοντος προγράμματος του ESM η «στοχοθετημένη» ελάφρυνση του χρέους θα μειώνεται κατά δύο έτη. Αυτό απλά θα σήμαινε πως εάν η επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF ήταν 15 χρόνια και έμεναν αδιάθετα στο πρόγραμμα του ESM 25 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα αντλούσε και τα 25 δισ. ευρώ, η συνολική επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα μειωνόταν στα πέντε έτη.
Πλέον πηγαίνουμε σε ένα σχήμα που προβλέπει πως για μια επιμήκυνση των δανείων του EFSF κατά εννέα έτη η Ελλάδα θα λάβει 10 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Και αυτό χωρίς τη μεγάλη ελαστικότητα που προέβλεπε η πρόταση που απεκάλυψε η Süddeutsche Zeitung.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το Βερολίνο έχει πετύχει να επιβάλει τις θέσεις του στο ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, την ίδια στιγμή που η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν κάνει πίσω.
Η πλέον τρανή απόδειξη για αυτό είναι πως η Γερμανία μπόρεσε να βγάλει από το τραπέζι των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους τον λεγόμενο «γαλλικό μηχανισμό» που είχε συμφωνηθεί πέρυσι τον Ιούνιο και ο οποίος θα συσχέτιζε την απομείωση του ελληνικού χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Ο μηχανισμός αυτός ως βασικό μέτρο μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είχε την υποστήριξη του ΔΝΤ και πολλών κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.
Πηγές της ευρωζώνης επιμένουν πάντως πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup στη βάση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους που θα συντάξει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα οδηγούν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ έως το 2040 και χαμηλότερα του 20% του ΑΕΠ έως το 2060, ήτοι σε βιώσιμα επίπεδα.
Οι ίδιες πηγές δίνουν μεγάλο βάρος στο ταμειακό «μαξιλάρι» ασφαλείας ύψους 18 δισ. ευρώ που θα σχηματίσει η κυβέρνηση για τη μετά το Μνημόνιο εποχή και το οποίο θα διασφαλίσει πως η χώρα μας δεν θα έχει ανάγκη δανεισμού από τις αγορές για διάστημα έως 24 μηνών. Η κυβέρνηση έχει ήδη 6 δισ. ευρώ περίπου στο «μαξιλάρι» και θα αποκτήσει άλλα 12 δισ. ευρώ με την επόμενη δόση από τον ESM, όταν επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε ένα «αποστειρωμένο» περιβάλλον για 24 μήνες δεν συνεπάγεται για τους επενδυτές αισθητή διαφορά σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.
Οι επενδυτές θέλουν οι αποπληρωμές των δανείων του επισήμου τομέα να επιμηκυνθούν σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα, ώστε να θεωρήσουν πως τα δικά τους δάνεια έχουν «προτεραιότητα» εξόφλησης έναντι των αναδιαρθρωμένων δανείων του EFSF. Δεδομένου ότι αυτό δεν θα προκύψει εμφανώς από τις αποφάσεις του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη, η αντίδραση των αγορών την Παρασκευή 22 Ιουνίου δεν είναι σίγουρο πως θα είναι θετική.
Πηγή: insider.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου