Η σημερινή συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στα Βαλκάνια, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό, στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.
«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να απευθυνθούμε στους λαούς των Βαλκανίων, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από τον σοβινισμό, τις καθάρσεις, τις αλλαγές συνόρων, την κυριαρχία του φόβου».
«Βρισκόμαστε εδώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας. Βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον» πρόσθεσε, στο ίδιο ύφος.
«Βρισκόμαστε εδώ για να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της ανάπτυξης. Για να βαδίσουμε σε μία νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης. Η σημερινή υπογραφή βάζει τα θεμέλια αυτής της εποχής» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας, στη συνέχεια, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο πρωθυπουργών, αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος «εργαζόταν επί 24 χρόνια γι’ αυτή τη συμφωνία».
«Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών» έσπευσε να προσθέσει.
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, ότι οι λαοί θα αποτελέσουν παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων. Όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, παραδείγματα αποτίναξης του μίσους» κατέληξε.
Ζάεφ: Δίνουμε τέλος στο πρόβλημα
Στρατηγικής συμφωνίας για τις δύο χώρες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τη σημερινή τελετή στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.
«Όταν κάποιοι είχαν αμφιβολίες, εμείς επιβεβαιώσαμε ότι είναι δυνατό. Σήμερα δίνουμε τέλος σε ένα πρόβλημα, σε μία αβεβαιότητα» τόνισε ο Σκοπιανός ηγέτης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε.
«Με τη στήριξη των φίλων μας, πετύχαμε αυτό που πετύχαμε. Η συμφωνία αποτελεί μια λύση προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών» έσπευσε να προσθέσει.
Και συνέχισε: «Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών».
«Οικοδομούμε φιλία με την Ελλάδα. Θα είμαστε φίλοι και συνέταιροι. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Οικοδομούμε τα θεμέλια της φιλίας και της συνεργασίας. Δημιουργούμε μια οικογένεια προς το συμφέρον των λαών» τόνισε, επιπλέον.
Και κατέληξε: «Οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη. Η ευρωπαϊκή αντίληψη εκπροσωπεί μια ανθρωπιστική αξία, η οποία είναι δημοκρατική και εναντίον του λαϊκισμού. Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη συνεργασία. Οι δύο χώρες να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον».
naftemporiki.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου