Την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ποιότητα του πόσιμου νερού προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την καλύτερη πρόσβαση σε αυτό.
Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων έχει ήδη πρόσβαση σε καλής ποιότητας πόσιμο νερό. Οι κανόνες που προτείνει η Κομισιόν θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητά του, χάρη στην προσθήκη νέων και αναδυόμενων ουσιών στον κατάλογο των κριτηρίων για τον προσδιορισμό της ποιότητας του νερού (όπως η Legionella και τα χλωρικά άλατα). Οι προσθήκες αυτές λαμβάνουν υπόψη τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Για το ζήτημα έκανε παρέμβαση και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά το πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο. «Προτείναμε την αναθεώρηση της οδηγίας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών μέχρι το 2030 σε καθαρό και οικονομικά προσιτό πόσιμο νερό» δήλωσε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο κ. Φάμελλος.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα ανέφερε ότι στην οικονομική πολιτική που έχουμε ήδη κυρώσει ως χώρα με υπουργική απόφαση προβλέπεται η ύπαρξη ειδικών τιμολογίων για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, και ταυτόχρονα χρεώσεις με βάση την οικολογική κατανάλωση, δηλαδή σε όσους δεν σπαταλούν το νερό».
Για την ποιότητα του νερού στην Ελλάδα ο κ. Φάμελλος επισημαίνει ότι η χώρα με βάση πρόσφατη μελέτη κατέχει την πρώτη θέση σε αυτή την κατηγορία. Αναφερόμενος στην τιμή του νερού σημειώνει ότι όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και όλες οι υπηρεσίες ύδρευσης έχουν αναλάβει την υποχρέωση μέχρι το τέλος του χρόνου να προβούν σε μια αξιολόγηση και τεκμηρίωση της τιμολογιακής τους πολιτικής, καθώς υπάρχει απόφαση σχετικά με αυστηρό αλλά και ποιοτικό έλεγχο με στόχο την εξασφάλιση του πόσιμου νερού για όλους τους πολίτες.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου