Αυτή είναι η εποχή του ζουμερού ροδάκινου και η αλήθεια είναι ότι λίγοι είναι εκείνοι που δεν το αγαπούν.
Τα ροδάκινα ανήκουν στην κατηγορία των πυρηνόκαρπων φρούτων, όπου συγκαταλέγονται επίσης τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια και τα κεράσια. Τα ροδάκινα, εκτός από γλυκιά, δροσερή γεύση και ευχάριστο άρωμα, έχουν και υψηλή διατροφική αξία.
Το ροδάκινο, όπως και όλα τα φρούτα, αποδίδει λίγες θερμίδες. Εκατό γραμμάρια ροδάκινο μας εφοδιάζουν με μόλις 40 θερμίδες. Το ζουμερό φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αξιοσημείωτη είναι και η περιεκτικότητα του ροδάκινου σε φυτικές ίνες. Ένα ροδάκινο περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών.
Όσον αφορά τις βιταμίνες του, το ροδάκινο μας προσφέρει διάφορες βιταμίνες, όπως βιταμίνη A, C, E, K και 6 βιταμίνες του συμπλέγματος B. Το ροδάκινο περιέχει αρκετή βιταμίνη Α και β καροτένια. Τα β καροτένια μέσα στο ανθρώπινο σώμα μετατρέπονται σε βιταμίνη Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη νυχτερινή όραση και στην υγεία των βλεννογόνων και του δέρματος.
Επίσης, τα ροδάκινα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, μιας βιταμίνης με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αγαπημένα, γλυκά φρούτα περιέχουν διάφορα μέταλλα όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Τα ροδάκινα μας εφοδιάζουν και με αρκετό κάλιο, ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης.
Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα των ροδάκινων σε πολύτιμες ουσίες όπως τα φλαβονοειδή, δηλαδή σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-κρυπτοξανθίνη. Οι συγκεκριμένες ουσίες δρουν κατά της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον ανθρώπινο οργανισμό και τον προστατεύουν από την οξείδωση.
Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά δύο με τρεις φρούτων. Απολαύστε το ροδάκινο σκέτο ή προσθέστε το στο γιαούρτι, σε smoothies ή ακόμα και στη σαλάτα σας.
Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου