Το περιοδικό Forbes επέλεξε για ακόμη μία φορά τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη ισχύ στον πλανήτη, αυτούς που η κάθε λέξη και κυρίως η κάθε απόφασή τους έχει τη δύναμη να επηρεάσει από τις αγορές και τις οικονομίες έως τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Τέσσερις παράγοντες ελήφθησαν υπόψη για τους υποψηφίους: Ο αριθμός των ανθρώπων, επί των οποίων ασκούν εξουσία, οι οικονομικοί πόροι, που ελέγχουν, πόσο εκτενής είναι η σφαίρα επιρροής τους και πόσο ενεργά ασκούν επιρροή για να αλλάξουν τον κόσμο.
Στην πρώτη θέση της εφετινής κατατάταξης φιγουράρει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επιχειρεί να παρουσιάσει εαυτόν πρωταθλητή της παγκοσμιοποιήσης και του ελεύθερου εμπορίου. Αν αναλογιστεί κανείς τη δυναμική οικονομική επέλαση της Κίνας σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και την ανησυχία, που αυτή έχει πυροδοτήσει, σε συνδυασμό με τον πολιτικό ρόλο της στην περιοχή της ΝΑ Ασίας, το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει. Πρόκειται άλλωστε για τον ηγέτη της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη και της δεύτερης μεγαλύτερη οικονομίας του κόσμου.
Ο Σι υποσκέλισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρισκόταν σταθερά στην κορυφή τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Ο Ρώσος πρόεδρος, με καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία και επιδιώκοντας να αυξήσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή ενώνοντας δυνάμεις με Ιράν και Τουρκία, μένει στη δεύτερη θέση. Ένα σκαλοπάτι πιο κάτω βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να φέρει τα πάνω- κάτω στη διεθνή τάξη, με στοιχήματα υψηλού κινδύνου, που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν.
Ισχυρότερη γυναίκα στον πλανήτη παραμένει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ. Η ηγέτιδα της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας είναι στην τέταρτη θέση της κατάταξης του Forbes. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ένας επιχειρηματίας, ο ιδρυτής του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, Τζεφ Μπέζος.
Αξίζει να αναφέρουμε κάποιους από τους νεοεισερχόμενους στη λίστα. Στην όγδοη θέση ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος προωθεί σειρά μεταρρυθμίσεων για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και τον περιορισμό της εξάρτησής της απο το πετρέλαιο, τις οποίες και συνδυάζει με κοινωνικές αλλαγές και βήματα στο πεδίο των δικαιωμάτων των γυναικών. Ταυτόχρονα όμως εξαπολύει μία «εκστρατεία κατά της διαφθοράς» για να βάλει στην άκρη πιθανούς αντιπάλους, αποφάσισε τη στρατιωτική εμπλοκή του βασιλείου στον πόλεμο στην Υεμένη και εμφανίζεται αποφασισμένος για σύγκρουση με το Ιράν.
Για πρώτη φορά στη λίστα και ο νέος διοικητής της FED, Τζερόμ Πάουελ, στην 11η θέση, ενώ ένα σκαλοπάτι πιο κάτω συναντάμε ακόμη έναν νεοεισερχόμενο, το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει γεννήσει υψηλές προσδοκίες.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου