Ένα από τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της βρετανικής ψυχολογικής εταιρείας με θέμα την ψυχολογία των γυναικών, είναι ότι συχνά οι γυναίκες προσποιούνται τη σεξουαλική ευχαρίστηση προκειμένω να επισπεύσουν μια μη ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι πολλές γυναίκες προσποιούνταν οργασμό με θετική πρόθεση, όπως για παράδειγμα την ανάδειξη της ευχαρίστησης στο πλαίσιο της σεξουαλικής εμπειρίας και την ενίσχυση της δικής τους διέγερσης, υπήρχαν όμως και οι γυναίκες που ανέφεραν την προσποίηση οργασμού στο πλαίσιο της ανεπιθύμητης και μη ικανοποιητικής σεξουαλικής επαφής με σκοπό τον ταχύτερο τερματισμό της.
Στη μελέτη συμμετείχαν 15 γυναίκες ηλικίας 19-28 που ήταν σεξουαλικά ενεργές για ένα χρόνο τουλάχιστον και οι οποίες ρωτήθηκαν σχετικά με την προσποίηση της σεξουαλικής ευχαρίστησης Πάρα το γεγονός ότι τους ζητήθηκε να μιλήσουν μόνο για έμπειρες στις οποίες η σεξουαλική επαφή ήταν συναινετική, όλες μίλησαν για μια προβληματική σεξουαλική εμπειρία. Η ανάλυση των απαντήσεων είχε σκοπό να εξετάσει το πώς οι γυναίκες διαπραγματεύονται κι εκτιμούν το προβληματικό σεξ σε συνάρτηση με την προσποίηση της σεξουαλικής ευχαρίστησης και του οργασμού.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες δε χρησιμοποιούσαν όρους όπως βιασμός ή σεξουαλικός εξαναγκασμός όταν αναφέρονταν στις προβληματικές τους εμπειρίες, αν και από τις περιγραφές, σε πολλές περιπτώσεις οι εμπειρίες θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως τέτοιες. Αντιθέτως, αναφέρονταν στις μη επιθυμητές σεξουαλικές εμπειρίες με έμμεσο τρόπο. Θα μπορούσε για παράδειγμα μια γυναίκα να αναφερθεί με τον όρο «κακό σεξ» σε μια εμπειρία που ήταν ανεπιθύμητη και δυσάρεστη.
Σύμφωνα με τη μελέτη λοιπόν, πολύ συχνά οι γυναίκες προσποιούνται οργασμό για να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη, μη ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως υπό το φως των ευρημάτων αυτών η προσποίηση οργασμού είναι τόσο προβληματική όσο και βοηθητική, καθώς αποτελεί για κάποιες γυναίκες μια χρήσιμη στρατηγική ανάκτησης μερικού ελέγχου στο πλαίσιο μια ανεπιθύμητης σεξουαλική πράξης. Τονίζουν, βέβαια, ότι δεν κρίνουν την πράξη της προσποίησης σε ατομικό επίπεδο, αλλά θέλουν να αναδείξουν με κάποιο τρόπο την προβληματική αυτή εμπειρία των γυναικών που τους μίλησαν, πάρα τη δυσκολία της γλώσσας να την ονομάσει και να την περιγράψει.
Πηγή: andrologia.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου