Πώς διεγείρει τον εγκέφαλο ένα καλό βιβλίο; Πόσο μεγαλύτερη είναι η διέγερση, αν πρόκειται για αριστούργημα; Και πώς μυρίζει η επαφή με το σπάνιο, πόσες αισθήσεις μπορεί να ξυπνήσει ένα βιβλίο, που τυπώθηκε σχεδόν τρεις αιώνες πίσω;
Η Βιβλιοθήκη Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΒΚΠ-ΑΠΘ), συμμετέχοντας στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), προσέφερε στους επισκέπτες της ένα μοναδικό παιχνίδι των αισθήσεων, φέρνοντας κοντά τους γαλλικά έργα και μεταφράσεις του 18ου και του 19ου αιώνα, όπως του Βολταίρου, του Μοντεσκιέ, του Ρουσσώ, του Ουγκώ, του Δουμά και άλλων.
Οι σπάνιες εκδόσεις αποτελούν μέρος συλλογών της ΒΚΠ-ΑΠΘ, όπως η περίφημη "κιβωτός της μνήμης του ελληνισμού", η Συλλογή Τρικόγλου.
"Το ΑΠΘ και η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, μετά την έκθεση στο Τελλόγλειο των παγκοσμίως μοναδικών χειρόγραφων χαρτών του Ραζώ κατ' εντολή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ, με μεγάλη χαρά συμμετέχει στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, η οποία είναι αφιερωμένη στη Γαλλία και στη Γαλλοφωνία. Για τον λόγο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες γαλλικές εκδόσεις από τις συλλογές της, για να τιμήσει τη φίλη χώρα, αλλά κυρίως την πνευματική της παραγωγή και μέσω αυτής την καθοριστική συμβολή της Γαλλίας στα γράμματα και τις τέχνες", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, Ιωάννης Τζιφόπουλος.
"Οι γαλλικές εκδόσεις και μεταφράσεις έργων που παρουσιάζουμε κρίνουμε πως επηρέασαν τα γράμματα και τις τέχνες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Βλέπουμε, για παράδειγμα, πόσο γρήγορα μεταφράστηκαν οι Άθλιοι του Ουγκό, κάτι που σημαίνει πως το έργο είχε πέραση και χρειαζόταν να διαβαστεί και στα Ελληνικά. Πρόκειται για έργα των κορυφαίων των γραμμάτων της Γαλλίας, οι οποίοι κατόρθωσαν να βγάλουν τη Γαλλία έξω από τα σύνορά της", εξήγησε ο καθηγητής Φιλολογίας.
"Τα περισσότερα αρχεία των συλλογών της βιβλιοθήκης", πρόσθεσε, "είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και δεν χρειάζονται εκτεταμένη συντήρηση".
Μεταξύ άλλων, στο εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ στην 15η ΔΕΒΘ (Περίπτερο 13, stand 95) οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν από κοντά σπάνιες εκδόσεις όπως: Άπαντα του Ζαν Ζακ Ρουσσώ (Γενεύη 1982), Άπαντα του Βολταίρου (Παρίσι 1785-89), Βίκτωρ Ουγκώ. Οι εργάτες της θάλασσας (Παρίσι 1869), Μολιέρος. Ο μισάνθρωπος. Οι άγριες γυναίκες (1800z), Ιωάννης Ρακίνας. Άπαντα θεατρικά, με λογοτεχνικά σχόλια και μια επιλογή κλασικών σημειώσεων (Παρίσι,1869), Ονορέ ντε Μπαλζάκ. Ευγενία Γκραντέ (Παρίσι 1800z), Αλέξανδρος Δουμάς. Μετά είκοσιν έτη (Αθήνα 1800z), Φρανσουά Φενελόν.
Επίσης: Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου, γιου του Οδυσσέα (Παρίσι 1808), Ζαν Φρανσουά Μαρμοντέλ. Ηθικά διηγήματα δύο εκ των του κυρίου Μαρμοντέλη (Μόσχα 1812), Πιερ Λαμπέρ Ντε Σομερί. Βενετικά και τουρκικά ανέκδοτα ή νέες αναμνήσεις του Κόμη του Μπονεβάλ- από την άφιξή του στη Βενετία μέχρι την εξορία του στη Χίο τον Μάιο του 1739 (Λονδίνο 1740), Βίκτωρ Ουγκώ Ρουί Μπλας (Παρίσι 1800z), Κουζινερή Ε.Μ. Μ. Ταξίδια στη Μακεδονία (Παρίσι 1831), Βίκτωρ Ουγκώ. Οι άθλιοι (Αθήνα 1800z), αλλά και το καταστατικό της Ένωσης Εποπτείας της Γαλλικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1906).
Στον ίδιο χώρο η ΒΚΠ-ΑΠΘ εξέθεσε γαλλόφωνα βιβλία για τη Θεσσαλονίκη, γκραβούρες, φωτογραφίες και προγράμματα γαλλόφωνων εκδηλώσεων και συνεδρίων των αρχών του 20ού αιώνα, που δείχνουν τη μακρά ιστορία της γαλλοφωνίας στην πόλη.
Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να δουν και αντίγραφα των μοναδικών χαρτών του Αιγαίου πελάγους, που σχεδιάστηκαν κατόπιν εντολής του Λουδοβίκου ΙΔ’ και οι οποίοι παρουσιάστηκαν πρόσφατα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Τους χειρόγραφους χάρτες, με τον τίτλο "Συλλογή χαρτών ενός μέρους του Αρχιπελάγους" ανακάλυψε στη Συλλογή Τρικόγλου το 2016 ο ομότιμος Καθηγητής Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος εντόπισε και αντίστοιχη συλλογή στη γαλλική SHD.
Οι δύο σπάνιες συλλογές ενώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε κοινή έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ (Φεβρούαριος -Απρίλιος 2018), φωτίζοντας το "vers l’Orient", το περίφημο σενάριο για την αυτοκρατορία της Ανατολής, με στόχο τη στρατιωτική κατάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Στο πλαίσιο της έκθεσης στο Τελλόγλειο, που συνδιοργανώθηκε σε συνεργασία με τις διπλωματικές Αρχές της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο, η ΒΚΠ-ΑΠΘ εξέδωσε ομότιτλη έκδοση, που διατίθεται, μαζί με τις υπόλοιπες εκδόσεις της βιβλιοθήκης στον σταντ του ΑΠΘ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου