Πάνω από 154.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις εχθροπραξίες ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις που διεκδικούν τον έλεγχο μιας περιοχής της Κολομβίας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα,
τόνισε ο ΟΗΕ την Παρασκευή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση.
Στις μάχες αυτές αναμετρώνται αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές) με μέλη της συμμορίας Los Pelusos, που προέρχεται από τη διαλυμένη σήμερα οργάνωση Στρατός Λαϊκής Απελευθέρωσης ( μαοϊστές) από τη 14η Μαρτίου μέχρι την 30ή Απριλίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.
Οι εχθροπραξίες πλήττουν ένδεκα δήμους στην περιοχή Κατατούμπο, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από ζούγκλα, όπου για δεκαέξι ημέρες, από τη 14η Μαρτίου, τα μέλη της συμμορίας Λος Πελούσος επέβαλαν με τα όπλα απεργία η οποία παρέλυσε κάθε δραστηριότητα, ενώ συγκρούονταν με μέλη του ELN.
Οι μάχες προκάλεσαν τον εκτοπισμό τουλάχιστον 8.820 ανθρώπων και επέβαλαν «περιορισμούς στην κίνηση (προσώπων) και στην πρόσβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα, βασικά αγαθά και σε βοήθεια», επισήμανε το OCHA.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε εξάλλου ότι περίπου 4.000 ιθαγενείς της φυλής Μπαρί απειλούνται, εξαιτίας του περιορισμού τους λόγω «της συνέχισης των εχθροπραξιών» αλλά και εξαιτίας «της παρουσίας ναρκών κατά προσωπικού, πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών» κοντά στους καταυλισμούς όπου ζουν.
Το OCHA προειδοποίησε εξάλλου ότι από την Τετάρτη, πάνω από 12.000 παιδιά και έφηβοι υφίστανται «περιορισμούς στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση» λόγω του ότι τα σχολεία έχουν καταληφθεί από εκτοπισμένους.
Σύμφωνα με τις αρχές, μέλη του ELN, που θεωρείται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που παραμένει ενεργή στην Κολομβία, και η συμμορία Λος Πελούσος συγκρούονται για τον έλεγχο των εσόδων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, πρωτίστως τη διακίνηση ναρκωτικών.
Η περιοχή Κατατούμπο κατατάσσεται δεύτερη στη χώρα ως προς την έκταση των παράνομων καλλιεργειών κόκας, του φυτού που αποτελεί τη βάση της κοκαΐνης. Η Κολομβία καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή αυτού του ναρκωτικού.
Περίπου 2.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί στάλθηκαν στην περιοχή για να ενισχύσουν τους 6.000 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που βρίσκονται ήδη ανεπτυγμένοι εκεί.
Η Κολομβία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και πάνω από μισό αιώνα, με πάνω από οκτώ εκατομμύρια θύματα-- 260.000 νεκρούς, τουλάχιστον 60.000 εξαφανισμένους και 7,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας διαπραγματεύεται από πέρυσι με τον ELN με στόχο να συναφθεί συμφωνία ειρήνης παρόμοια με εκείνη που υπεγράφη στα τέλη του 2016 με την ισχυρή οργάνωση ανταρτών, η οποία έκτοτε αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου