Από την Δ.Α.Ο.Κ Π.Ε. Ημαθίας ανακοινώνονται τα εξής:
καλούνται όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη λιανική πώληση κρέατος, όπως τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου, όπως καθορίζεται από το νόμο 4492/2017 και την ΚΥΑ1384/41923/28.03.2018 να μετατρέψουν το ταμειακό μηχανισμό τους έτσι ώστε να ικανοποιούνται τα παρακάτω:
Στην κάθε απόδειξη θα πρέπει να αναγράφεται ανά είδος που πωλείται:
– το είδος κρέατος
- η χώρα καταγωγής
– το βάρος
- η τιμή μονάδας
– η αξία
Οι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα έκδοσης μηνιαίας αναφοράς των πωληθέντων ειδών η οποία θα πρέπει να διατηρείται για 3 χρόνια από την ημερομηνία πώλησης.
Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τρία (3) ή και περισσότερα υποκαταστήματα, εγγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ» και συμπληρώνουν σε αυτήν ορθά το μηνιαίο ισοζύγιο αγορών και πωλήσεων προϊόντων. Το ισοζύγιο συμπληρώνεται το αργότερο έως το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς και αναφέρεται στις αγορές/πωλήσεις των προϊόντων της κεντρικής αποθήκης της επιχείρησης.
Πιο αναλυτικά, βάσει της ΚΥΑ1384/41923/28.03.2018, επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη λιανική πώληση κρέατος, όπως τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου, κατά τη λιανική πώληση κρέατος:
α) Δεν παραλαμβάνουν σφάγια τεμάχια κρέατος ή προσυσκευασμένα προϊόντα που δεν διαθέτουν σήμανση και παραστατικά διακίνησης στα οποία αναγράφεται η καταγωγή προέλευση του κρέατος όπως προβλέπεται στο άρθρο 4.
β) Διαθέτουν και χρησιμοποιούν ζυγιστικές μηχανές, οι οποίες εκδίδουν αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες στις οποίες αναγράφεται το είδος κρέατος, η χώρα καταγωγής ή οι χώρες εκτροφής σύμφωνα με το άρθρο 4 και το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων.
γ) Διατηρούν για τρία (3) χρόνια από την ημερομηνία πώλησης του κρέατος και των προϊόντων του και θέτουν υπόψη των αρμοδίων Ελεγκτικών Αρχών τη μηνιαία εκτύπωση του «Ζ» που προκύπτει από τη ζυγιστική μηχανή.
δ) Έχουν τις υποχρεώσεις του άρθρου 9 του ν. 4492/2017 (Α’ 156).
ε) Αναγράφουν ευκρινώς τα στοιχεία του άρθρου 4 σε όλες τις μορφές παρουσίασης που χρησιμοποιούν στους χώρους του καταστήματός τους, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού, στα σημεία διάθεσης, όπως ταμπελάκια σε προθήκες – βιτρίνες κρέατος, πινακίδες ή πίνακες σε τοίχους ή αναφορά σε ιστοσελίδες, ή στη συσκευασία προσυσκευασμένου κρέατος. Για το βόειο κρέας να εμφανίζουν επιπλέον την ετικέτα του αντίστοιχου σφάγιου σε κάθε τεμάχιο κρέατος.
στ) Διατηρούν αρχείο με όλα τα εμπορικά έγγραφα για την καταγωγή – προέλευση του κρέατος, για τρία (3) χρόνια από την ημερομηνία πώλησής του, καθώς και των ετικετών των σφάγιων του βοείου κρέατος που αγοράστηκαν από την επιχείρηση μέχρι εξάντλησης των αντίστοιχων αποθεμάτων.
ζ) Αναγράφουν και στα εμπορικά έγγραφα διακίνησης των προϊόντων της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 (όπως τιμολόγια) τις ενδείξεις περί καταγωγής – τόπου προέλευσης, σύμφωνα με το άρθρο 4.
η) Αν διαθέτουν τρία (3) ή και περισσότερα υποκαταστήματα, εγγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ» και συμπληρώνουν σε αυτήν ορθά το μηνιαίο ισοζύγιο αγορών και πωλήσεων προϊόντων. Το ισοζύγιο συμπληρώνεται το αργότερο έως το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς και αναφέρεται στις αγορές/πωλήσεις των προϊόντων της κεντρικής αποθήκης της επιχείρησης.
Επίσης βάσει του ν. 4492/2017 και της ΚΥΑ1384/41923/28.03.2018, οι διατάξεις αφορούν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και υπάρχουν και επιπλέον υποχρεώσεις για επιχειρήσεις:
– που κατέχουν ζώα που προορίζονται για σφαγή και προέρχονται από την επικράτεια ή άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες,
-που ασχολούνται με τη σφαγή ζώων,
-που ασχολούνται με την εμπορία, τη διακίνηση, τον τεμαχισμό, τη μεταποίηση και την τυποποίηση κρέατος.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου