Οι χώρες της Ε.Ε. αποστέλλουν δεκάδες χιλιάδες τόνους μεταχειρισμένου ηλεκτρικού εξοπλισμού και συσκευών κάθε χρόνο στα λιμάνια της Νιγηρίας, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών, που χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η μελέτη αποκαλύπτει συγκεκριμένα ότι 60.000 τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων καταλήγουν συνολικά στη Νιγηρία κάθε χρόνο. Το 77% εξ αυτών προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. και τα υπόλοιπα κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς στέλνουν κοντέινερ γεμάτα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μια πραγματικά επιθυμητή εισαγωγή για τη Νιγηρία, μέσα στα οποία κάθε ελεύθερος χώρος καταλαμβάνεται από απορριπτόμενα ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τη μελέτη. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, αλλά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι ο τρόπος με τον οποίο το 70% των ηλεκτρονικών αποβλήτων καταλήγει στη Νιγηρία.
Η εισαγωγή και εξαγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων στη Νιγηρία είναι παράνομη σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βασιλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2002.
Πολλά από τα εισαγόμενα προϊόντα, όπως τηλεοράσεις, λαμπτήρες φθορισμού και οθόνες, περιέχουν επικίνδυνα υλικά όπως ο υδράργυρος, το κάδμιο και ο μόλυβδος. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικό κίνδυνο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 19% των μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών συσκευών δεν λειτουργούσαν, και έτσι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ο χαρακτηρισμός «εξαγωγή ηλεκτρονικών» από την Ευρώπη, καθώς αυτά τα ηλεκτρονικά απόβλητα δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, αλλά μόνο να διαχωριστούν και να ανακυκλωθούν.
Οι διεθνείς και εγχώριες πολιτικές, εάν εφαρμοστούν σωστά, θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους πολίτες σε όλο τον κόσμο από καταστάσεις όπως αυτή που αναπτύσσεται στη Νιγηρία, καταλήγει η έρευνα
(Naftemporiki.gr)
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου