Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με θέμα την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών δικαιούχων διεθνούς προστασίας στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα. Με δεδομένη την πληρότητα στα camps των Διαβατών και των Λαγκαδικίων, γίνεται προσπάθεια οι πρόσφυγες να διαμοιραστούν σε άλλες δομές της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Σκέψη ακόμη και δημιουργία νέων camps στη Θεσσαλονίκη.
Ήταν μία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν στην πόλη από τον Έβρο, έχει αυξηθεί αισθητά και το πρόβλημα της φιλοξενίας τους ήρθε στην επιφάνεια τις προηγούμενες ημέρες. Συμμετέχοντες στη σύσκεψη ήταν ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ΜΚΟ και εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο πεδίο και εκπρόσωπος του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ράγκος, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σκέφτεται τη δημιουργία νέων χώρων υποδοχής προσφύγων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών. Οι δομές φιλοξενίας προσφύγων κοντά στη Θεσσαλονίκη είναι πλήρεις και φιλοξενούν 500-600 πρόσφυγες. Από αυτές τις δομές έχουν μεταφερθεί πρόσφυγες στο camp στην Αλεξάνδρεια, στο οποίο φιλοξενούνται 500 άτομα, ενώ έχει ανοίξει και δομή στον Βόλο, στην οποία μένουν 150 άτομα.
Σύμφωνα με τον κ. Ράγκο, τα τρία σχέδια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η άμεση κατανομή των προσφύγων από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου, η επέκταση και συμπτύξεις των πρoσφύγων στις υπάρχουσες δομές και τέλος η δημιουργία καινούργιων δομών.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες δομές φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ράγκος ανέφερε: «δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη. Υπάρχουν σχέδια για αυτό. Τα σχέδια δεν εκπονούνται με την έννοια της προχειρότητας, δηλαδή υπάρχουν εδώ και καιρό. Εξετάζεται σε άλλο επίπεδο. Εξετάζονται με βάση κριτήρια επιλεξιμότητας. Δεν θέλουμε να επανέλθουμε σε μία απόφαση που να μας δεσμεύει για τον βαθμό υποδοχής».
Από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, κ. Πέτρος Λεκάκης ανέφερε ότι οι αυξημένες αυτές ροές πρέπει να απορροφηθούν με κάποιο τρόπο και άποψη του δήμου είναι ότι πρέπει να ανοίξουν νέες δομές ώστε να συμβεί αυτό.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου