ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Εξωτερική εμφάνιση: Καθρέφτης της υγείας του σώματος

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί σημαντική συνιστώσα του σώματος. Η σημασία της εξωτερικής εμφάνισης για την επικοινωνία και την κοινωνική συναναστροφή είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Ωστόσο λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι στην περίπτωση πολλών παθολογικών νοσημάτων και καταστάσεων χωρίς συμπτώματα στα αρχικά στάδια, ορισμένες σιωπηλές αλλοιώσεις της εξωτερικής εμφάνισης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Παρά το γεγονός ότι πολλά νοσήματα δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και δεν συνοδεύονται από καμία εξωτερική αλλοίωση της εμφάνισης, με αποτέλεσμα η ετήσια παθολογική προληπτική εξέταση από έμπειρο οικογενειακό και σφαιρικά ενημερωμένο παθολόγο, να είναι αναγκαία σε κάθε περίπτωση, η εξωτερική εμφάνιση δρα ως καθρέπτης της εσωτερικής υγείας του σώματος και προπομπός εκδήλωσης ορισμένων σοβαρών νοσημάτων.

Οι κυριότερες, γενικές σιωπηλές αλλοιώσεις στην κλινική πράξη είναι:


• Η ωχρότητα και η κιτρινίλα

Δύο χρωστικές, η μελανίνη και η καρωτίνη έχουν αποφασιστική σημασία στον χρωματισμό του δέρματος. Σημαντική συμβολή στην τελική απόχρωση έχει η ποιότητα της αιμάτωσης του δέρματος ενώ οι κληρονομικοί παράγοντες έχουν σημαντικό ρόλο. Στην ωχρότητα υπάρχει χλωμάδα του δέρματος ενώ στην κιτρινίλα κίτρινη ή υποκίτρινη χροιά. Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, πλούσιων σε καροτίνη μπορεί να προκαλέσει έντονη κίτρινη χρώση λόγω εναπόθεσης χρωστικών. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων προκαλεί αλλοιώσεις χρώματος, ωχρότητα ή κιτρινίλα ανάλογα με το φάρμακο.

Το stress, η αϋπνία, η κούραση και ψυχιατρικά σύνδρομα, η έκθεση σε ψύχος, η έκθεση στον ήλιο, παράγοντες διατροφής και οργανικές παθήσεις μπορεί να ευρίσκονται στην ρίζα της διαταραχής του χρώματος του δέρματος.

Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος οργανικών παθήσεων που προκαλούν κιτρινίλα είναι ο ίκτερος. Προέρχεται από την αύξηση της συζευγμένης ή της μη συζευγμένης χολερυθρίνης στο σώμα. εκπρόσωπος οργανικών παθήσεων που προκαλούν ωχρότητα είναι η αναιμία. Στην περίπτωση αυτή η μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, προκαλεί ελάττωση του ροδαλού χρώματος και ωχρότητα. Άλλες παθήσεις είναι τα καρκινώματα, η νεφρική ανεπάρκεια, οι ορμονικές διαταραχές, οι φλεγμονές, τα μεταβολικά νοσήματα, τα νοσήματα δυσαπορρόφησης, οι διατροφικές διαταραχές.


• Το οίδημα ή το μόρφωμα

Στο οίδημα υπάρχει πρήξιμο διάχυτο ή εντοπισμένο. Μπορεί να αντανακλά κατακράτηση υγρών οφειλόμενη σε μια ποικιλία παθολογικών παραγόντων, τοπική στάση υγρών λόγω παρακώλυσης κυκλοφορίας ή διαταραχή στη σύσταση των ιστών. Το μόρφωμα είναι μία πρωτοεμφανιζόμενη μάζα που εμφανίζεται ως πρήξιμο πιο σκληρό και λιγότερο ζυμώδες συγκριτικά με το οίδημα σε ένα ή περισσότερα σημεία του σώματος.

Χαρακτηριστικές κατηγορίες νοσημάτων που προκαλούν οίδημα είναι τα καρδιακά νοσήματα, τα νεφρικά νοσήματα, τα ηπατικά νοσήματα, τα νοσήματα λεμφαδένων, τα φλεβικά νοσήματα, οι φλεγμονές, τα ορμονικά νοσήματα.

Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι των μορφωμάτων είναι τα λιπώματα και οι κακοήθεις όγκοι.


· Η επίμονη τριχόπτωση

Το πλούσιο και στιλπνό τριχωτό της κεφαλής θεωρούνταν από πολλές κοινωνίες στοιχείο ιδιαίτερης δύναμης και υγείας. Η ύπαρξη φυσιολογικής ποσότητας και στιλπνότητας του τριχωτού της κεφαλής, οφείλεται σε μία ευαίσθητη ισορροπία κατά την οποία οι τρίχες που ευρίσκονται σε αναγεννητική φάση είναι πάνω από δέκα φορές περισσότερες από τις τρίχες που ευρίσκονται σε φάση telogen, υπάρχει επάρκεια αναγεννητικών ριζών και φυσιολογική δομή της τρίχας στο μικροσκόπιο από την ρίζα έως στην άκρη.

Η ισορροπία αυτή συχνά διαταράσσεται από το stress και παθολογικούς παράγοντες που οφείλονται στην διατροφή, σε συστηματικά οργανικά νοσήματα, σε διαταραχή ορμονών, σε τοπικά νοσήματα, σε φάρμακα, σε ψυχολογικούς παράγοντες, σε επιθετικούς κοσμητικούς χειρισμούς της τρίχας, σε κακές συνήθειες, σε κακή κληρονομικότητα. Η κληρονομικότητα έχει σημαντικό ρόλο. Οι πιο συχνές κατηγορίες νοσημάτων, που προκαλούν επίμονη τριχόπτωση είναι τα νοσήματα αίματος (π.χ. αναιμία), οι φλεγμονές, οι τροφικές διαταραχές, τα νοσήματα δυσαπορρόφησης, τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα ορμονικά νοσήματα, τα νοσήματα κολλαγόνου, τα μεταβολικά νοσήματα, οι ψυχιατρικές καταστάσεις.


• Η διαταραχή βάρους

Οι διαταραχές του βάρους συνήθως έχουν ως αιτία την αυξημένη ή μειωμένη πρόσληψη θερμίδων . Ωστόσο οι ανεξήγητες ή οι υπερβολικές διαταραχές του βάρους χρήζουν πάντοτε ιατρικής διερευνήσεως. Χαρακτηριστικές κατηγορίες νοσημάτων που προκαλούν ανεξήγητες διαταραχές βάρους είναι τα ορμονικά νοσήματα, οι τροφικές διαταραχές, τα νοσήματα δυσαπορρόφησης, οι φλεγμονές, τα εγκεφαλικά νοσήματα, τα μεταβολικά νοσήματα, τα ψυχιατρικά νοσήματα. Στην κλινική πρακτική, ενώ ο ασθενής θορυβείται από την ανεξήγητη προσθήκη βάρους, όταν πρόκειται για ανεξήγητο αδυνάτισμα, συχνά προσέρχεται καθυστερημένα. Παρά το γεγονός ότι παράγοντες όπως το αυξημένο stress, παράγοντες διατροφής, φάρμακα και απλά οργανικά νοσήματα ευρίσκονται, αρκετές φορές στην ρίζα της ανεξήγητης απίσχνασης, ορισμένα πολύ σοβαρά νοσήματα με χαρακτηριστικό εκπρόσωπο τον καρκίνο, ενδέχεται να έχουν ως μόνο σύμπτωμα την ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία για την ορθή αξιολόγηση και θεραπεία κάθε περίπτωσης.


Μας κοινοποιήθηκε από:
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2107457028 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).




Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video