ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Λουκουμάδες μπακαλιάρου με αλιάδα και ψητά παντζάρια

Ο μπακαλιάρος παρέα με την αλιάδα είναι από τους πιο παραδοσιακούς συνδυασμούς για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Εδώ ο μπακαλιάρος γίνεται νόστιμα λουκουμάκια και συνοδεύεται με παντζάρια για πιο ξεχωριστή γεύση.

Υλικά
  • 1 φύλλο μπακαλιάρο παστό, περίπου 1.000-1.200γρ.
  • 1 κιλό βολβούς από παντζάρια μικρά, προβρασμένους για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • λάδι και ξίδι για το μαρινάρισμα των παντζαριών
  • αλάτι, πιπέρι άσπρο

Για την αλιάδα
  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες καλά, ξεφλουδισμένες
  • 2-5 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με το πόσο δυνατή τη θέλετε
  • 3-4 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί καλής ποιότητας
  • ½-¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • λίγο ζωμό από τον μπακαλιάρο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο. Βάζετε την πέτσα, τα κόκαλα και την ουρά του μπακαλιάρου σε μια κατσαρόλα με τόσο νεράκι όσο να τα σκεπάζει και να τα ξεπερνά κατά δύο δάχτυλα και τα βράζετε για 20 λεπτά. Σουρώνετε το ζωμό και τον κρατάτε στην άκρη για την αλιάδα.

Για να ετοιμάσετε το κουρκούτι διαλύετε μέσα σε ένα μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη με λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτετε λίγο από το αλεύρι και ανακατεύετε με σύρμα. Αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει. Βάζετε σε λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι, κάνετε λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί το προζύμι. Προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο και σταδιακά όσο νερό χρειαστεί μέχρι να πάρετε έναν λείο αλλά παχύρευστο χυλό. Τον σκεπάζετε και τον αφήνετε να φουσκώσει.

Στο μεταξύ βάζετε τα παντζάρια σε ταψάκι, τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου για 1 ώρα. Όταν ψηθούν (δοκιμάζετε τρυπώντας με πιρούνι), ξεφλουδίζετε και κόβετε το κάθε παντζαράκι στη μέση.

Ετοιμάζετε και την αλιάδα: Χτυπάτε σε ξύλινο γουδί το σκόρδο μαζί με λίγο αλάτι μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε τις βρασμένες πατάτες και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Αρχίζετε τότε και ρίχνετε σταδιακά το ξίδι και το ελαιόλαδο εναλλάξ με λίγο από τον ψαροζωμό, ανακατεύοντας και χτυπώντας με το γουδοχέρι μέχρι να γίνει η αλιάδα σας σαν ελαστική αλοιφή. Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με επιπλέον αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και ξίδι αν είναι απαραίτητο.

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομματάκια. Ρίχνετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι και το βάζετε στη φωτιά να κάψει. Με ένα κουτάλι παίρνετε ένα ένα τα κομματάκια του μπακαλιάρου και, αφού τα βουτήξετε στο κουρκούτι, τα ρίχνετε στο καυτό λάδι με τη βοήθεια ενός δεύτερου κουταλιού (που βουτάτε σε ποτήρι με νερό) και τα τηγανίζετε μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Βγάζετε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε να στραγγίξουν πάνω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.

Για το σερβίρισμα: απλώνετε σε πιατέλα ένα λεπτό στρώμα αλιάδας και από πάνω διακοσμείτε με μερικά ημισφαίρια ψητών παντζαριών που έχετε προηγουμένως μαρινάρει σε ελαιόλαδο και ξίδι καλής ποιότητας. Τέλος, τοποθετείτε από πάνω τους λουκουμάδες μπακαλιάρου και σερβίρετε αμέσως. Συνοδεύετε με την υπόλοιπη παντζαροσαλάτα και την αλιάδα σε ξεχωριστά σκεύη.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Έλενα Jeffrey

Tips
Τα παντζαρόφυλλα μπορείτε να τα βράσετε λιγάκι σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, να τα στραγγίξετε και να τα σερβίρετε σε σαλατιέρα, περιχύνοντας με ελαιόλαδο και ξίδι.


Συνταγή της Ιωάννας Σταμούλου

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video