Εντυπωσιακά αποτελέσματα αποδίδουν τα μέτρα προσέλκυσης υπερπλουσίων στην Ιταλία, όπως εμφανίστηκε να δηλώνει σε συνέντευξη που έδωσε στο Λονδίνο ο οικονομολόγος Φαμπρίτσιο Παγκάνι, στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Οι προσπάθειες των ιταλικών κυβερνήσεων για την προσέλκυση κεφαλαίων είναι διαρκείς, διαχρονικές και υπερκομματικές. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι είχε πέρυσι αποφασίσει να χορηγεί σε ξένους υπηκόους άδεια παραμονής στην Ιταλία, αρκεί να καταβάλλουν ενιαίο φόρο 100.000 ευρώ ετησίως, ανεξάρτητα από τα εισοδήματά τους. Ο Παγκάνι τόνισε ότι το μέτρο αυτό είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς περίπου 150 κροίσοι αποφάσισαν να καταγραφούν ως μόνιμοι κάτοικοι Ιταλίας, κάποιοι εξ αυτών με περιουσίες άνω των 100 εκατομμυρίων.
«Εχουμε υποδεχθεί ανθρώπους από τη Βρετανία, την Ελβετία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ... πρόκειται για τους συνήθεις υπόπτους. Εχουμε όμως καλωσορίσει και Νορβηγούς και ορισμένους Ολλανδούς, που δεν απασχολούνται απαραίτητα στον χρηματοοικονομικό κλάδο» είπε χαρακτηριστικά ο Παγκάνι. Και διευκρίνισε ότι κάποιοι από αυτούς τους «νεοφερμένους» είναι συλλέκτες έργων τέχνης. «Μιλάμε για πολύ-πολύ πλούσιους ανθρώπους» τόνισε ο ιταλός οικονομολόγος, που είναι διευθυντής των υπουργείων των οποίων προΐσταται ο Παντοάν.
Ικανοποιημένος ο υπουργός
Το φορολογικό κίνητρο της ετήσιας καταβολής φόρου 100.000 ευρώ που υιοθέτησε πέρυσι η κυβέρνηση Τζεντιλόνι εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Ιταλία να επιταχύνει την αναπτυξιακή της διαδικασία έπειτα από χρόνια ύφεσης.
Η εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα, εφόσον βέβαια συνοδεύεται από επενδύσεις, αναμένεται να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ρώμης να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της.
Οπως αποκάλυψε ο Παγκάνι, το Μιλάνο, η Βενετία και οι πλούσιες περιοχές γύρω από τις λίμνες στους πρόποδες των Αλπεων είναι οι περιοχές όπου προτιμούν οι ξένοι κροίσοι για να εγκατασταθούν. «Οι περιοχές αυτές θα επωφεληθούν περισσότερο από την έλευση νέων κατοίκων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και τεράστια αγοραστική δύναμη» είπε ο συνεργάτης του Παντοάν.
Και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, έχουν υιοθετήσει φορολογικά και άλλα μέτρα για την προσέλκυση και εγκατάσταση σε αυτές πλουσίων από άλλες χώρες. «Ο αριθμός των 150 πλουσίων που υποδεχθήκαμε έως τώρα είναι πολύ καλός για την πρώτη χρονιά εφαρμογής των μέτρων» τόνισε ο Φαμπρίτσιο Παγκάνι.
Στο γήπεδο του «Καβαλιέρε»
Εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, η έκβαση της οποίας μοιάζει πολύ αβέβαιη, ο αρμόδιος για την οικονομία υπουργός της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος θέλησε σίγουρα να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους ότι και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα φροντίζει για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
Πρόκειται για ένα ζήτημα εξαιρετικά προσφιλές στον επανακάμψαντα στην ιταλική πολιτική σκηνή Σίλβιο Μπερλουσκόνι - ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι υπόδικος για φορολογικές απάτες και δεν μπορεί να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα, συμμετέχει όμως στην προεκλογική εκστρατεία για λογαριασμό του κόμματός του Forza Italia.
Κατά τις θητείες του ως πρωθυπουργού της Ιταλίας ο Μπερλουσκόνι είχε υιοθετήσει επανειλημμένως μέτρα για την προσέλκυση κεφαλαίων. Είχε δώσει μάλιστα και φορολογική αμνηστία στους Ιταλούς που είχαν φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό για να γλιτώσουν τη φορολόγησή τους με τους υψηλούς συντελεστές που ισχύουν στην Ιταλία. Τα μέτρα του «Καβαλιέρε» δεν είχαν αποδώσει τότε τα αναμενόμενα.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου