Ένας ολόκληρος κόσμος φυλαγμένος σε μια βαλίτσα ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των μαθητών γυμνασίων και λυκείων από τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.
Πρόκειται για το εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα, «Όλος ο κόσμος μου σε μια βαλίτσα» του Μουσείου Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Diadrasis. Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη του Diadrasis, Λάουρα Ταπίνη «είναι ένα εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιήθηκε αρχικά στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017 και απευθυνόταν σε οικογένειες με εφήβους. Τότε αποφασίσαμε να το κάνουμε από Φεβρουάριο και για μαθητές γυμνασίου και λυκείου».
Όπως εξηγεί η κ. Ταπίνη, το πρόγραμμα ονομάστηκε «Όλος ο κόσμος μου σε μία βαλίτσα» «επειδή οι ιστορίες των εξόριστων συνδέονται παρά πολύ με το θέμα της βαλίτσας, αφού ήταν πάντα έτοιμοι να φύγουν, να τους μετακινήσουν από τον έναν τόπο εξορίας στον άλλον. Μέσα από αυτή τη βαλίτσα δίνονται διάφορα ερεθίσματα στα παιδιά για να κάνουν διάφορες ομάδες και να αρχίσουν να ανακαλύπτουν κι αυτήν την πλευρά της ιστορίας».
Εξάλλου, βασικός στόχος των εμπνευστών του προγράμματος είναι να ρίξουν φως σε αυτή την πλευρά της ιστορίας, «η οποία δεν είναι και τόσο γνωστή, αλλά και στο ίδιο το μουσείο που επίσης δεν είναι πολύ γνωστό. Για αυτό και θέλαμε να ανοίξει τις πόρτες τους και να υποδεχτεί περισσότερο κόσμο. Πρόκειται για ένα μουσείο που πίσω από τα εκθέματά του κρύβονται προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που ζούνε και σήμερα».
Αυτές οι δράσεις αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα της αθέατης πτυχής της ελληνικής ιστορίας που αφορά στους τόπους εξορίας του εμφυλίου πολέμου και της μετεμφυλιακής περιόδου και ειδικότερα στο νησί του Αη Στράτη. Μέσα από τα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν αναμνήσεις και ιστορίες από τη ζωή στην εξορία με ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτιστική δραστηριότητα των εξόριστων. «Η βαλίτσα μέσα έχει επιλεγμένα αντίγραφα αντικειμένων από τα αρχεία και την συλλογή του μουσείου και φωτογραφικό υλικό. Είναι γεμάτη ιστορίες πίσω από τα αντικείμενα. Αντικείμενα μέσω των οποίων προσπαθούμε να διεγείρουμε ερωτήματα στα παιδιά να το ψάξουν παραπάνω. Φυσικά είναι ένα πρόγραμμα 1,5 ώρας και δεν μπορούμε να καλύψουμε όλο το φάσμα αυτής ιστορικής περιόδου. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην καλλιτεχνική έκφραση γιατί αυτές οι ιστορίες κρατούσαν πολλά χρόνια και οι άνθρωποι ζούσαν στην εξορία πολλά χρόνια σε μια καθημερινότητα, την οποία αποτύπωναν πολλές φορές εκφράζοντας την μέσω της τέχνης» τονίζει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Ταπίνη.
Το πρόγραμμα θα γίνεται στον χώρο του μουσείου όπου θα έρχονται τα σχολεία από όλες τις περιοχές της Αττικής και κατά βάση απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου γιατί αυτό το κομμάτι της νεότερης ιστορίας ίσως μπορεί να γίνει περισσότερο αντιληπτό και το έχουν διδαχθεί τα μεγαλύτερα παιδιά. «Θέλουμε πολύ τα παιδιά να επισκεφθούν το μουσείο, να το εξερευνήσουν, να ψάξουν περισσότερα πράγματα. Ούτως ή άλλως τα προγράμματα θα είναι προσαρμοσμένα για την κάθε τάξη ξεχωριστά».
Όπως υπογραμμίζει η κ. Ταπίνη «η Diadrasis πραγματοποιεί ερευνητικές, εκπαιδευτικές και δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για τη διάδοση και διάσωση της ανεξερεύνητης πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Το πρόγραμμα «Όλος ο κόσμος μου σε μια βαλίτσα» έχει σχεδιαστεί από την ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Diadrasis υπό την εποπτεία των Νότα Πάντζου (επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Μυρσίνη Πήχου (ιστορικός τέχνης - διαχείρισης πολιτισμού), σε συνεργασία με τον κύριο Χαρίλαο Σισμάνη, Διευθυντή του Μουσείου. Την υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιούν οι Ελευθερία Ελευθεράκη και Αναστασία Κουρεντζή, συνεργάτιδες της Diadrasis». Για κρατήσεις θέσεων και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 6944472886 ή να στέλνουν μήνυμα στο diadrasis@diadrasis.org
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου