ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Επαναστατική μέθοδος εντοπισμού τσουνάμι με υψηλή ακρίβεια

Επαναστατική μέθοδος εντοπισμού τσουνάμι με υψηλή ακρίβεια

Μαθηματικοί του Cardiff University ανέπτυξαν έναν τρόπο υπολογισμού του μεγέθους ενός τσουνάμι και της καταστροφικής ισχύος του πολύ πριν αυτό φτάσει στις ακτές, προβαίνοντας σε μετρήσεις των ηχητικών κυμάτων που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα στο νερό – ανοίγοντας τον δρόμο για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε πραγματικό χρόνο.

Τα ηχητικά κύματα, γνωστά ως AGW (acoustic gravity waves), έχουν φυσική προέλευση και μπορούν να «γεννηθούν» στα βάθη του ωκεανού από γεγονότα τα οποία προκαλούν τσουνάμι- όπως, για παράδειγμα, υποθαλάσσιους σεισμούς. Ταξιδεύουν με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη αυτής των τσουνάμι, και εξαπλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, ανεξαρτήτως της κατεύθυνσης του τσουνάμι, κάτι που κάνει εύκολο τον εντοπισμό τους μέσω συνηθισμένων υποβρύχιων υδροφώνων- και ως εκ τούτου αποτελούν ιδανική πηγή πληροφόρησης για συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

Σε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Fluid Mechanics, επιστήμονες του Cardiff University έχουν δείξει πώς τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σεισμού, όπως η τοποθεσία, η διάρκεια, το μέγεθος, ο προσανατολισμός και η ταχύτητά του, μπορούν να εξακριβωθούν μέσω της ανίχνευσης AGW από ένα και μόνο υδρόφωνο στον ωκεανό. Επίσης, όταν τα χαρακτηριστικά αυτά εξακριβωθούν, ο υπολογισμός των μεγεθών και χαρακτηριστικών ενός τσουνάμι και της καταστροφικής ισχύος του γίνεται πολύ πιο εύκολος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, Dr. Οσάμα Κάντρι, της Σχολής Μαθηματικών του Cardiff University, επισημαίνει ότι «μετρώντας τα AGW, βασικά έχουμε οτιδήποτε χρειαζόμαστε για να σημάνουμε συναγερμό για τσουνάμι».

Οι υποβρύχιοι σεισμοί προκαλούνται από την κίνηση τεκτονικών πλακών στον πυθμένα του ωκεανού και είναι το βασικό αίτιο των τσουνάμι. Επί της παρούσης τα τσουνάμι εντοπίζονταν μέσω πλωτών συσκευών που είναι ικανές να μετρούν τις αλλαγές πίεσης στον ωκεανό οι οποίες προκαλούνται από τσουνάμι. Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή προϋποθέτει το κύμα να έρθει σε επαφή με τις συσκευές αυτές, κάτι που αποτελεί πρόβλημα εάν οι σημαδούρες αυτές βρίσκονται κοντά στις ακτές. Επίσης, απαιτείται η διασπορά μεγάλου αριθμού συσκευών τέτοιου είδους στους ωκεανούς ανά τον κόσμο, κάτι που συνεπάγεται μεγάλο κόστος.

«Αν και μπορούμε να μετρήσουμε σεισμούς με σεισμικούς αισθητήρες, αυτοί δεν μας λένε εάν είναι πιθανόν να ακολουθήσουν τσουνάμι» προσθέτει ο Κάντρι.

«Χρησιμοποιώτας ηχητικά σήματα στο νερό, μπορούμε να εξακριβώσουμε τα χαρακτηριστικά των σεισμών, από τα οποία μετά μπορούμε να υπολογίσουμε τα χαρακτηριστικά ενός τσουνάμι. Από τη στιγμή που λύση μας είναι αναλυτική, τα πάντα μπορούν να υπολογιστούν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Σκοπός μας είναι να είμαστε σε θέση να σημαίνουμε συναγερμό για τσουνάμι μέσα σε λίγα λεπτά από την καταγραφή των ηχητικών σημάτων από έναν σταθμό υδροφώνων».


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video