«Τη δημιουργία μίας διμερούς συμφωνίας για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης», μπορεί να βάλει στην ατζέντα αν χρειαστεί, ο «υπουργός εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων, Κουντρέτ Οζερσάι.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο του ψευδοκράτους για τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το φυσικό αέριο, ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν είναι μόνο υλικό ζήτημα, ενώ πρόσθεσε ότι συζητώντας για τον φυσικό πλούτο γύρω από την Κύπρο υπάρχει και μια «περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας»
Τα δικαιώματα των Τ/κ σε αυτόν τον φυσικό πλούτο δεν είναι προς συζήτηση, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η ε/κ πλευρά προέβη σε μονομερή βήματα χωρίς την βούληση των Τ/κ
«Στο παρελθόν ακόμα και αν υπήρξαν διαφορετικές δηλώσεις, στην τελευταία διένεξη δεν χρησιμοποιήθηκε βία αλλά έγιναν διπλωματικές κινήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε επίσης ότι το 2001 υπογράφηκε η συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για την ΑΟΖ και το θέμα είχε αναδειχθεί την εποχή του σχεδίου Ανάν και είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις από την τ/κ πλευρά.
Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας ψευδοκράτους το 2011 είναι ένα παράδειγμα αλλαγής όσον αφορά το θέμα της «θαλάσσιας αρμοδιότητας» και το παράδειγμα – μήνυμα (προς τους Ε/κ) ήταν ότι «εάν εσείς δεν θέλετε να μιλάτε μαζί μας, τις ενέργειες που εσείς κάνατε θα τις κάνουμε και εμείς».
Το δεύτερο παράδειγμα αλλαγής, όπως το ανέφερε ο Οζερσάι ήταν η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.
Ο κ. Οζερσάι υπογράμμισε τη σημασία – όπως ανέφερε – του γεγονός ότι η ε/κ πλευρά δεν μπόρεσε να έχει ενεργό έλεγχο στην περιοχή που έχει εξουσιοδοτήσει εταιρείες να διεξάγουν έρευνες.
Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρία, σημείωσε ο «υπουργός εξωτερικών» λέγοντας ότι «σε σχέση με τις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας πρέπει να συνεχιστούν οι αποτρεπτικές ενέργειες χωρίς να είναι συγκρουσιακές και εάν χρειαστεί μπορεί να έρθει στην ατζέντα μια διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».
Τέλος, ο κ. Οζερσάι άσκησε κριτική σε όσους σχολίασαν πως οι Τ/κ δεν είναι παράγοντες αλλά μια φιγούρα σε ό,τι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει μια ευαίσθητη συμπεριφορά ως προς αυτό.
Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου