Δυνατότητα ανάκλησης οριστικής ή και της προσωρινής αίτησης συνταξιοδότησης, με στόχο την επανεξέταση του φακέλου βάσει ευνοϊκότερων διατάξεων νόμου που ψηφίστηκαν μετά την αρχική αίτηση αλλά πριν από την απόφαση του ΕΦΚΑ, προβλέπει έγγραφο του Ταμείου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε περιπτώσεις συνταξιούχων που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ έχει επέλθει βελτίωση της συγκεκριμένης παροχής μετά την ψήφιση του νόμου 4499, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον Νοέμβριο του 2017. Οπως ενδέχεται να αφορά και τις προσωρινές συντάξεις χηρείας, για τις οποίες με τον ίδιο νόμο καθορίστηκαν ως κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο που έρχεται σε συνέχεια παλαιότερων εγγράφων, με αφορμή αιτήσεις συνταξιούχων για ανάκληση της αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης, επικαλείται τη διασφάλιση της ενιαίας αντιμετώπισης των Ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ ως προς το ζήτημα της δυνατότητας ανάκλησης «νόμιμων επωφελών ατομικών διοικητικών πράξεων». Και επισημαίνει ότι, «κατά γενική αρχή του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης», δικαίωμα συνταξιοδότησης κρίνεται, κατ’ αρχήν, με βάση το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αιτήσεως συνταξιοδότησης, «εκτός αν, μέχρι να κριθεί οριστικά, εκδοθεί ευμενέστερος νόμος για τον ενδιαφερόμενο». Μεταξύ των περιπτώσεων που εφαρμόζεται ο «ευμενέστερος νόμος» είναι και εκείνη της μεταβολής της νομοθεσίας, που δεν ελήφθη υπόψη κατά τον χρόνο έκδοσης της διοικητικής πράξης.
Συνεπώς, σύμφωνα με το έγγραφο, μπορεί να γίνει δεκτή η δυνατότητα επανεξέτασης υπόθεσης που έχει οριστικοποιηθεί στην περίπτωση κατά την οποία έχει συντελεστεί μεταβολή της νομοθεσίας που δεν ελήφθη υπόψη, μέχρι να κριθεί οριστικά το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε όλα τα στάδια της διοικητικής διαδικασίας.
Αλλά και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες επήλθε μεταβολή της νομοθεσίας ενώ η υπόθεση βρισκόταν σε εκκρεμότητα –όπως, για παράδειγμα, είναι οι προσωρινές παροχές που εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, είτε αφορούν περιπτώσεις συντάξεων γήρατος είτε χηρείας– και η μεταβολή αυτή δεν ελήφθη υπόψη κατά τον χρόνο έκδοσης της διοικητικής πράξης, είναι δυνατή η ανάκλησή της, προκειμένου το αίτημα να εξεταστεί με τις νέες διατάξεις, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τον ασφαλισμένο. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι ο ασφαλισμένος να υποβάλει στο Ταμείο το σχετικό αίτημα. Προσοχή, όμως, γιατί στις περιπτώσεις αυτές η έναρξη συνταξιοδότησης τοποθετείται στην ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας διάταξης. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά των συντάξεων που έλαβαν, βάσει της ανακλητέας απόφασης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το έγγραφο του ΕΦΚΑ καλεί τους υπαλλήλους του Ταμείου που εργάζονται στα τμήματα απονομής συντάξεων να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ορθή ενημέρωση των ασφαλισμένων για όλες τις συνέπειες της τυχόν ανάκλησης της απόφασης συνταξιοδότησης, κατόπιν σχετικής αιτήσεως που έχει υποβληθεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και τις διατάξεις που ισχύουν παράλληλα από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της νέας νομοθεσίας.
καθημερινη
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου