Τις δυνατότητες εκείνες που διαθέτουν και εξελίσσουν οι ευφυείς άνθρωποι, όπως η λήψη εύστοχων αποφάσεων με βάση τα δεδομένα,
εξετάζουν ώστε να ενσωματώσουν μέσω αλγόριθμων στα μη επανδρωμένα ρομποτικά οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν στην αγορά και μια πλειάδα από σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες για την παρακολούθηση της αγροτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Διονύσης Μπόχτης, σήμερα η ρομποτική, οι έξυπνες τεχνολογίες και τα drones κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά, αλλά «αυτό που δεν έχουν καταλάβει ακόμη πολλοί είναι ότι το δύσκολο κομμάτι, το κρίσιμο ζήτημα, είναι το πώς με αυτήν την τεράστια αποθήκη δεδομένων που υπάρχει, θα μπορεί κάποιος να πάρει την οριστική απόφαση (για το πώς θα διαχειριστεί τη σοδειά του)».
Ουσιαστικά, όπως διευκρίνισε, αυτό που απαιτείται σήμερα στον πρωτογενή τομέα σε συνάρτηση με την τεχνολογία, είναι η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων και εργαλείων. Δηλαδή, πέραν των τεχνολογικών καινοτόμων συστημάτων που εντοπίζουν τις αδυναμίες σε ένα χωράφι, αυτό που είναι ακόμη πιο ουσιαστικό και χρήσιμο επί του πρακτέου, είναι οι συμβουλές και οι συγκεκριμένεες εκείνες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος. Με την αυτοματοποιημένη λοιπόν απόφαση, εξαλείφεται, ή περιορίζεται στο ελάχιστο, η ανάληψη ρίσκου και η δαπάνη χρόνου, ώστε μέσω των δοκιμαστικών εργασιών να βρεθεί η βέλτιστη λύση.
«Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, χρειάζονται ακριβή στοιχεία σχετικά με το πόσο να ψεκάσουν ή πόσο νερό χρειάζεται ή τι να κάνουν ακριβώς προκειμένου να πάνε την παραγωγή τους πολλά βήματα παρακάτω, ή και να την προφυλάξουν», επισήμανε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπόχτης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυτοματοποιημένης απόφασης, που όπως επανέλαβε «απαλλάσσει τον άνθρωπο από το να σπαταλά ενέργεια ψάχνοντας να βρει τι πρέπει να κάνει και πώς», τόνισε πως αυτό (η αυτοματοποιημένη απόφαση) είναι το πεδίο πάνω στο οποίο εστιάζουν και δουλεύουν εντατικά οι ερευνητές του Ινστιτούτου του ΕΚΕΤΑ, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, όπως αυτή με τα ρομποτικά οχήματα.
«Μιλάμε λοιπόν για την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Μιλάμε για το αλγοριθμικό κομμάτι πίσω από αυτά τα δεδομένα που συλλέγονται και σε αυτό δουλεύουμε και επικεντρωνόμαστε», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «αυτό είναι το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η επεξεργασία των δεδομένων που θα οδηγήσουν στην αυτοματοποιημένη απόφαση».
Στο πλαίσιο αυτό, και τονίζοντας ότι στόχος είναι το Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στις ενδιαφερόμενες βιομηχανίες, ο κ. Μπόχτης τόνισε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία spin off εταιρείας, που θα τρέχει τέτοια ζητήματα, αλλά «φυσικά αυτές τις υπηρεσίες θα τις προσφέρει το Ινστιτούτο, όπως είναι και η δουλειά του άλλωστε».
Υπογραμμίζοντας ότι στο πεδίο της αυτοματοποιημένης απόφασης απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν, ώστε να συμπληρωθεί το παζλ και «να κλείσει η αλυσίδα και έτσι να διατίθενται ολοκληρωμένες λύσεις προς χρήση», ο κ. Μπόχτης τόνισε ότι «για απλές υπηρεσίες ανάλυσης εδάφους, αναγνώριση ασθενειών, όλα είναι σχεδόν έτοιμα στο Ινστιτούτο. Είναι θέμα μηνών. Τώρα βέβαια τα προσφέρουμε σε πειραματικό επίπεδο, έτσι ώστε να βλέπουμε και εμείς μέσω της εφαρμογής τους, εάν και ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν».
Πάντως, όπως είπε ο κ.Μπόχτης εφόσον μια βιομηχανία εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη συγκεκριμένης τεχνολογίας «μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης μπορούμε να την αναπτύξουμε για αυτήν σε διάστημα από έξι μήνες έως έναν χρόνο και έτσι να έχει στη διάθεσή της το σύγχρνο εργαλείο που επιθυμεί».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κόστος, ο κ. Μπόχτης επισήμανε ότι «για να αποκτήσει κάποιος ένα ρομπότ που δουλεύει σωστά και να είναι λειτουργικό, δεν γίνεται να δαπανήσει κάτω των 100.000 ευρώ. Όμως, το κόστος αυτό αυξάνεται για τον επιχειρηματία, ανάλογα με το πόσο έξυπνη δουλειά θέλει αυτό να κάνει”. “Το κόστος είναι μικρό για να πάρεις τα δεδομένα σου, αλλά το κόστος της επεξεργασίας είναι ακριβό, γιατί θέλει νοημοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.
Οι επιχειρηματίες θέλουν, αλλά είναι καχύποπτοι
Τη θέση του ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και οι λοιποί εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς στη χώρα μας έχουν αντιληφθεί πλήρως τα οφέλη της έρευνας που εισάγει καινοτομία και οδηγεί στην ανάπτυξη σύγχρονων και χρήσιμων τεχνολογιών για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους, διατύπωσε ο κ. Μπόχτης.
Σημείωσε ωστόσο, ότι δυστυχώς οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα «δεν έχουν ακόμη την κουλτούρα που απαιτείται», αν και έσπευσε να σημειώσει ότι «δεν ευθύνονται οι Έλληνες στο επιχειρείν, αλλά η κακοπιστία που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια οι καθηγητές στα πανεπιστήμια, όπως και οι προσπάθειες που έγιναν και έπεσαν στο κενό, εκτός ορισμένων φωτεινών παραδειγμάτων».
Χαρακτηριστικά δε, ο κ. Μπόχτης είπε, «όσες εταιρείες έμπλεξαν στα προηγούμενα χρόνια με πανεπιστήμια και με καθηγητές, βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα θεωρητικό ασαφές πράγμα που τελικά δεν κατέληγε πουθενά σε επίπεδο εφαρμογής».
Πάντως, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, επισήμανε ότι «ακόμη και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα έχει τις εταιρείες εκείνες που μπορούν να τρέξουν την έρευνα που παράγει καινοτομία. Απλώς χρειάζεται πολλή δουλειά, για να κερδηθεί η αξιοπιστία, αλλά και να παραχθεί το επιθυμητό από αυτές αποτέλεσμα».
Στο πλαίσιο αυτό και τονίζοντας ότι η όλη προσπάθεια για να πετύχει χρειάζεται και κεντρικός σχεδιασμός, ο κ. Μπόχτης τόνισε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση και θέση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επαναφέρει το θέμα έρευνας και καινοτομίας δυναμικά στο προσκήνιο και να ανακηρύξει το 2018 έτος αφιερωμένο στα προαναφερόμενα πεδία.
Λάθος η άποψη ότι η ανάπτυξη & εισαγωγή νέων τεχνολογιών αφαιρεί θέσεις εργασίας
Λανθασμένη χαρακτήρισε ο κ. Μπόχτης την άποψη ότι χάνονται θέσεις εργασίες στον πρωτογενή τομέα, με την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμόσιμων τεχνολογιών, λέγοντας χαρακτηριστικά «μιλάμε για ανειδίκευτους, εποχιακούς εργάτες που έρχονται στην Ελλάδα και κάνουν κάποια μεροκάματα».
Συμπλήρωσε πως «δεν είναι σωστό να λέμε ότι έρχεται ένα ρομπότ που διώχνει πέντε εργάτες που βγάζουν μεροκάματο εποχιακό, όταν για να φτιάξεις αυτό το ρομπότ πρέπει να συνεργαστούν περισσότερες από 30 εταιρείες».
Βέβαια, όπως αναγνώρισε «με την εισαγωγή των εφαρμοσμένων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, αυτό που αλλάζει είναι η ποιότητα των εργαζομένων σε αυτόν. Θα απαιτούνται πιο καταρτισμένα μυαλά, με επιχειρηματικό πνεύμα και επαγγελματική νοοτροπία».
Απαντώντας σε ερώτηση για την επιστροφή του στην Ελλάδα, ύστερα από την πολυετή παραμονή και δραστηριότητά του σε Δανία και Αγγλία, όπου εργάστηκε ως μηχανολόγος μηχανικός, κατέχοντας στο πανεπιστήμιο του LINCOLN έδρα αγρορομποτικής και δούλευε επάνω στην εφαρμοσμένη έρευνα που παράγει προϊόν, ο κ. Μπόχτης τόνισε: «όταν πήγα στο εξωτερικό με ρώτησαν γιατί έφυγα από την Ελλάδα, όπου ο τομέας δραστηριοποίησής μου έχει πεδίο δόξης λαμπρό, ενώ αντίθετα στον προορισμό μου όλα ήταν στρωμένα. Έφυγα όταν αντιλήφθηκα την καμπή, και γύρισα γιατί βλέπω την καμπύλη στο πεδίο που δραστηριοποιούμαι να έχει ανοδική τάση. Το θέμα είναι να προλάβεις το πάνω πριν ξεκινήσει και αυτός είναι ο λόγος που επέστρεψα στην Ελλάδα».
Εξήγησε ότι επιχειρηματικά ο τομέας της έρευνας και καινοτομίας είναι προ πυλών να τεθεί σε γραμμή δυναμικής εκκίνησης και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε «εάν κάποιος το αντιληφθεί και πάρει θέση πριν την έναρξη, τότε δεν θα χάσει το παιχνίδι μέσα από τα χέρια του με την δραστηριοποίηση των μεγάλων εταιρειών».
Στο μεταξύ, θέση του κ. Μπόχτη αποτελεί, ότι το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα είναι «δυνατό και άριστο» και παρόλο που πολλά από τα πιο λαμπρά μυαλά έφυγαν στο εξωτερικό, μέσω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο ακόμη βρίσκετα στην χώρα ένα καλό ποσοστό που κάποιος πρέπει να ψάξε και να αξιοποιήσει.
Το iBO/EKETA φιλοξενείται στους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Τομέας 11, Περίπτερο 1) , όπου πραγματοποιείται μέχρι και αύριο η 27η Agrotica και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα αφενός μεν να παρακολουθήσουν δράσεις επίδειξης του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού του Ινστιτούτου, και αφετέρου να ενημερωθούν από το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του για τα οφέλη της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών της ρομποτικής και της ψηφιακής διαχείρισης στην αγροτική παραγωγή. Μεταξύ άλλων στον χώρο παρουσιάζονται ενα ρομπότ κατασκευασμένο ειδικά για χρήση στο χωράφι, drone και μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Το ρομπότ
Το ρομπότ που επιδεικνύει το ΕΚΕΤΑ στο περίπτερο εντός της ΔΕΘ και πρόκειται να προμηθευτεί στο προσεχές μέλλον, κατασκευάζεται από νορβηγική εταιρεία και εφοδιάζεται με έως και τέσσερις ισχυρούς ηλεκτρικούς κινητήρες για την κίνηση και το σύστημα διεύθυνσής του. Αυτό του δίνει εξαιρετικές δυνατότητες έλξης και κίνησης, ενώ μπορεί να λειτουργήσει σε δύσκολα περιβάλλοντα και σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
Μεταξύ των δυνατοτήτων του ρομπότ συγκαταλέγονται τα εξής:
*Έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τον περονόσπορο στα φυτά με τη χρήση UV-Light (υπεριώδες φως), εκτελώντας τη συγκεκριμένη εργασία ακόμη και νυχτερινές ώρες,
*Μπορεί με τη χρήση καμερών και ειδικού λογισμικού να ξεχορταριάζει με πολύ προσιτό κόστος. Έτσι αποφεύγεται η χρήση φυτοφαρμάκων για τον ίδιο σκοπό με προφανείς θετικές συνέπειες τόσο κόστους, όσο και στο επίπεδο της προστασίας του περιβάλλοντος και
*Παρακολουθεί την εξέλιξη της παραγωγής και μπορεί να «αντιληφθεί» σημάδια αρχόμενων ασθενειών στα φυτά ή έλλειψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Όλα τα προαναφερόμενα, το ρομπότ τα εκτελεί έχοντας πολύ μικρό βάρος και όγκο, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει και να μην υποβαθμίζει το έδαφος. Η ρομποτική, σύμφωνα με τον κ. Μπόχτη, με την υποστήριξη των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών, αντικαθιστά βαθμιαία τα μεγάλα ενεργοβόρα γεωργικά οχήματα και μηχανήματα με μικρότερα και περισσότερα ευφυή συστήματα (που δαπανούν και λιγότερη ενέργεια), ενώ γίνεται πράξη και η έννοια της γεωργίας ακριβείας, με πολλαπλά οφέλη και για το περιβάλλον.
[ΑΠΕ-ΜΠΕ]
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου