Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι μόνο το 0,6% έως 1,7% των θανάτων, σε άτομα που στο παρελθόν είχαν υποστεί έμφραγμα, που σχετίζονται με καρδιακή προσβολή συνέβησαν κατά τη διάρκεια του σεξ.
Από αυτό το ποσοστό, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σχεδόν το 75% συνέβη σε άνδρες οι οποίοι επιδόθηκαν σε εξωσυζυγικές σεξουαλικές πράξεις, σε άγνωστα περιβάλλοντα, με νεότερους σε ηλικία παρτενέρ.
Στην πραγματικότητα, όπως λένε οι ερευνητές, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ο ίδιος για τους άνδρες είτε έχουν στεφανιαία νόσο είτε όχι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, κάποιοι εμφραγματίες βιώνουν παράλληλα και στυτική δυσλειτουργία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως, η μείωση του ερωτικού ενδιαφέροντος και της ικανότητας είναι προσωρινή και οφείλεται στην κόπωση, στην κατάθλιψη και στο άγχος. Επίσης, όσοι βρίσκονται στη φάση της ανάρρωσης ενδεχομένως να λαμβάνουν φάρμακα που να προκαλούν ή επιδεινώνουν τη στυτική δυσλειτουργία.
Ωστόσο, οι ασθενείς στους οποίους το πρόβλημα προϋπήρχε του εμφράγματος κι επιθυμούν να πάρουν φαρμακευτική αγωγή για τη στυτική δυσλειτουργία, πρέπει να αναφέρουν στο γιατρό όλα τα φάρμακα που λαμβάνουν συνολικά, διότι υπάρχουν ορισμένα που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δεν ενδείκνυται η συγχορήγησή τους.
Όπως μας εξηγεί, ο καρδιολόγος Σταύρος Αλεξάκης, πολλά άτομα που βιώνουν ένα έμφραγμα νιώθουν μετά από αυτό άβολα να συζητήσουν θέματα όπως το σεξ ακόμα και με το γιατρό τους παρόλο που έχουν πολλές απορίες, για το αν πρέπει να έχουν κανονική σεξουαλική ζωή, για το τι πρέπει να προσέχουν κ.λπ.
Όπως λέει ο γιατρός, ένα σημαντικός παράγοντας που καθορίσει το χρόνο επανέναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι αν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε κάποιου είδους επέμβαση για την αποκατάσταση της ροής του αίματος. Αν δηλαδή του έχει τοποθετηθεί στεντ (το οποίο είναι ενδαρτηριακή πρόθεση που διατηρεί ανοιχτό το σημείο της αρτηρίας που είχε παρατηρηθεί στένωση και τοποθετείται διαμέσου αρτηρίας της βουβωνικής χώρας ή του βραχίονα). Σε μία τέτοια περίπτωση η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επαναληφθεί αμέσως μόλις θεραπευτεί η περιοχή. Αυτό γίνεται συνήθως μετά από 3-4 εβδομάδες. Ενώ, αν έχει υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, όπως π.χ. αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass), τότε θα πρέπει να περιμένει 7-8 εβδομάδες για να έχει γίνει σωστή επούλωση των τραυμάτων.
Με λίγα λόγια, το σεξ είναι ασφαλές έπειτα από μια καρδιακή προσβολή για τους περισσότερους ασθενείς, γι' αυτό καλό θα είναι να μιλούν ανοικτά με τον γιατρό τους και να θέτουν σε αυτόν όλα τα ερωτήματα που τους βασανίζουν.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου