Πάνω από πέντε χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ξανά τη Δευτέρα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Περού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του προέδρου της χώρας να απονείμει χάρη στον φυλακισμένο πρώην αρχηγό του κράτους Αλμπέρτο Φουχιμόρι και για να απαιτήσουν ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι να παραιτηθεί.
Αυτή ήταν η δεύτερη διαδήλωση σε ισάριθμες ημέρες εξαιτίας της αμφιλεγόμενης απόφασης του κεντροδεξιού προέδρου, παρότι ανήμερα Χριστούγεννα.
Ο Κουτσίνσκι απέφυγε να κάνει δηλώσεις δημόσια αφότου ανακοίνωσε πως απονέμει χάρη στον Αλμπέρτο Φουχιμόρι, επικαλούμενος την κατάσταση της υγείας του, την παραμονή των Χριστουγέννων, μόλις τρεις ημέρες αφότου λιγοστοί υποστηρικτές του—φυλακισμένου από το 2007 για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας—πρώην ηγέτη της χώρας έσωσαν, σε μια δραματική ψηφοφορία στο Κογκρέσο, τον σημερινό πρόεδρο από την καθαίρεση εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς που προκάλεσαν οι πληρωμές που είχε λάβει από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «προδότη», «έξω ο ΠΠΚ» (το ακρώνυμο του ονόματος του προέδρου), «η αμνηστία πρέπει να φύγει», «Φουχιμόρι, κλέφτη δολοφόνε, όχι στη χάρη» και άλλα, οι διαδηλωτές, ανεμίζοντας σημαίες του Περού ή κρατώντας πλακάτ με ασπρόμαυρες φωτογραφίες θυμάτων της πολυαίμακτης εκστρατείας καταστολής του αντάρτικου της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της μονοκρατορίας του Φουχιμόρι στην εξουσία (1990-2000), έκαναν πορεία στο κέντρο της Λίμας.
Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές, ενώ ξέσπασαν για δεύτερη ημέρα επεισόδια ανάμεσα σε μερίδα των συγκεντρωμένων και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών.
Ως τώρα τρεις βουλευτές του κόμματος του Κουτσίνσκι εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφασή του, ανακοινώνοντας τις παραιτήσεις τους από τις τάξεις του. Το κόμμα του Κουτσίνσκι ήδη έλεγχε μόλις το ένα πέμπτο των εδρών του Κογκρέσου. Ο υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ. του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Περού, ο Χοσέ Μανουέλ Κολόμα Μαρκίνα) επίσης υπέβαλε την παραίτησή του, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.
Η απονομή χάριτος απειλεί να βυθίσει την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κουτσίνσκι σε νέα πολιτική κρίση, πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα αφότου μόλις γλίτωσε την παύση του.
«Ο αγώνας εναντίον του Φουχιμόρι ήταν εμβληματικός για μια ολόκληρη γενιά. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας δεν τελείωσε», σχολίασε ο Μάρκο Σιφουέντες, ένας περουβιανός δημοσιογράφος που ήταν παρών στη διαδήλωση και ενηλικιώθηκε τον καιρό που μαινόταν ακόμη ο εμφύλιος στο Περού.
Πριν από μόλις μία εβδομάδα πολλοί από τους πολιτικούς αντίπαλους του Φουχιμόρι—ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρικτές της αριστεράς, φοιτητές, συνδικαλιστές...—είχαν κατέβει στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον της προσπάθειας του ισχυρότερου κόμματος του Κογκρέσου, της Λαϊκής Δύναμης, του οποίου ηγείται η κόρη του, η Κέικο, να καθαιρεθεί ο Κουτσίνσκι.
Και ο ίδιος ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι εξάλλου επικαλέστηκε τον κίνδυνο επιστροφής στο παρελθόν του αυταρχισμού όταν, καταγγέλλοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία εναντίον του, έκανε λόγο για «πραξικόπημα».
Όμως τελικά μπόρεσε να αποφύγει την απομάκρυνσή του από την προεδρία χάρη στον γιο του Φουχιμόρι, τον Κένχι, ο οποίος στέρησε από τη Λαϊκή Δύναμη την ενισχυμένη πλειοψηφία που χρειαζόταν για να παυθεί ο πρόεδρος.
Η απονομή χάρης ενέτεινε τη σεναριολογία περί του ότι ο Κουτσίνσκι έκλεισε συμφωνία με τον Κένχι Φουχιμόρι. Η κυβέρνησή του αρνείται την κατηγορία και διαβεβαιώνει πως η χάρη απονεμήθηκε για «ανθρωπιστικούς» λόγους.
Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό του Φουχιμόρι, τον Αλεχάντρο Αγινάγα, ο πρώην αρχηγός του κράτους παρέμενε τη Δευτέρα στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο Αγινάγα διέψευσε την Κυριακή ότι η επείγουσα διακομιδή του φυλακισμένου πρώην προέδρου σε κλινική ήταν σκηνοθετημένη.
Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι εξέτιε ποινή 25 ετών κάθειρξης για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επειδή—μεταξύ άλλων—διέταξε τη δολοφονία 25 ανθρώπων από ένα τάγμα θανάτου κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Φωτεινού Μονοπατιού, μιας ακροαριστερής μαοϊστικής οργάνωσης.
Για τον εκτελεστικό γραμματέα της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Πάουλου Αμπράου, η απονομή χάρης στον Φουχιμόρι είναι «μια πολιτική απόφαση» η οποία αψηφά κάθε «ισορροπία μεταξύ της αμνηστίας και της βαρύτητας των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».
Πρόκειται για «μια ύβρη για τα θύματα. Αυτό δεν είναι συμφιλίωση. Αυτό είναι απλά ατιμωρησία», πρόσθεσε ο Αμπράου.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου