Το θέμα της δημιουργικότητας και των ψυχικών διαταραχών μέσα από τη δουλειά αυτοδίδακτων καλλιτεχνών προσεγγίζει η έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάζεται στην Οικία Τέλλογλου, στις 18 Οκτωβρίου 2017.
Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που φιλοξενείται στην ιστορική κατοικία του ζεύγους Τέλλογλου στην πλατεία Αριστοτέλους.
Η έκθεση έχει τίτλο «Έκκεντρη τέχνη (Outsider art): Μια καινούργια σχέση με την πραγματικότητα».
«Η τέχνη αυτή, που γίνεται από αυτούς τους καλλιτέχνες είναι το αποτέλεσμα ενός ψυχισμού, που μέσα από μια χαρακτηριστική ζωγραφική γλώσσα και μ’ έναν άμεσο, πηγαίο και ειλικρινή τρόπο θέλει να εικονογραφήσει τον κόσμο μας, φέρνοντάς μας σε μια καινούργια σχέση με την πραγματικότητα», σημειώνει ο Παύλος Βασιλειάδης, ψυχίατρος/εικαστικός, διδάκτωρ ΑΠΘ και προσθέτει: «Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ουσιαστική προσφορά, καθώς μας παρουσιάζει μια ευρύτερη γνώση του ανθρώπου και μια βαθύτερη κατανόηση της ψυχής του. Είναι οι καλλιτέχνες, που όπως έλεγε ο J.Dubuffet ‘’Θέλουν μόνο να εξωτερικεύσουν τις γιορτές που υπάρχουν στο μυαλό τους’’».
Οι καλλιτέχνες που συνεκθέτουν είναι οι: Β. Καλαϊτζή, Θ. Κοπριανός, Δ. Ζάχος, Α. Βανδέρα, Δ. Λαΐου, Δ. Ρακογιάννης, Χ.Κερίδης, Θ. Τζανταρμάς, Χ.Ζαπουνίδης, Π.Τεζαψίδης και Ν.Τσιμινάς.
Παράλληλα με την έκθεση, θα γίνει σεμινάριο σε δύο κύκλους.
Α κύκλος: «Έκκεντρη τέχνη – Τέχνη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές». Θέμα των ομιλιών η επίδραση που είχε η ιδέα και το φαινόμενο της ψύχωσης στο έργο μεγάλων καλλιτεχνών, από την Αναγέννηση μέχρι και σήμερα, η επιρροή της στη μοντέρνα τέχνη τον 20ο αιώνα, οι επιπτώσεις της ψύχωσης στο έργο γνωστών καλλιτεχνών, το φαινόμενο της «δημιουργικής ψύχωσης», το έργο ψυχωσικών καλλιτεχνών στον ελληνικό χώρο.
Β κύκλος: «Ψυχικό τραύμα και τέχνη». Οι ζωγράφοι που παρουσιάζονται είχαν στην παιδική τους ηλικία τραυματικές εμπειρίες, ίχνη των οποίων εμφανίζονται αργότερα, μετουσιωμένα και μορφοποιημένα μέσα από ασυνείδητες διεργασίες στο έργο τους. (J.Miro, S.Dali, De Kooning κλπ).
Δύο κύκλοι, τρία δίωρα ο καθένας. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται Τετάρτη 19.00-21.00. Στον πρώτο κύκλο (18/10/2017, 1/11/2017, 8/11/2017) ομιλητής θα είναι ο ψυχίατρος και καλλιτέχνης Παύλος Βασιλειάδης, όπως και στα δύο πρώτα του δεύτερου κύκλου (15/11/2017, 22/11/2017). Στις 29/11/2017 ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Νευρολογίας του Α.Π.Θ., Αναστάσιος Ωρολογάς, με θέμα «Νευροαισθητική: Ζωγραφική και ψυχική νόσος».
Κόστος μαθήματος 10 ευρώ το δίωρο. Τα μαθήματα προπληρώνονται υποχρεωτικά (για τη διευκόλυνση της διαδικασίας) στο Τελλόγλειο ή στο Μικρό Τελλόγλειο (Κ. Ντηλ 32).
Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου 2017.
Οι ξεναγήσεις
Η Οικία Τέλλογλου, που άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό την άνοιξη του 2016, φέτος υποδέχεται τους επισκέπτες παρουσιάζοντας ξεχωριστό ενδιαφέρον: ο ιστορικής σημασίας χώρος έχει εμπλουτιστεί με αντιπροσωπευτικά έργα καλλιτεχνών σημαντικών για την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης, κομβικές δημιουργίες του 19ου και του 20ού αιώνα, δείγματα της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου, όψεων του μοντερνισμού, της «Γενιάς του Τριάντα», του κινήματος της αφαίρεσης. Ανάμεσά τους έργα των Ξυδιά, Γύζη, Φλωρά, Μαλέα, Λύτρα, Παρθένη, Κόντογλου, Μπουζιάνη, Εγγονόπουλου, Σπυρόπουλου κ.α.
Ξεναγήσεις γίνονται κάθε Τετάρτη από τις 18 Οκτωβρίου, 18.00 – 19.00.
Κόστος ξενάγησης 5 ευρώ.
Κρατήσεις θέσεων: τηλ 2310 991610 και 2310 991377.
Συντονισμός προγράμματος: Αναστασία Πάκα, δρ Ιστορίας της Τέχνης.
Η Οικία Τέλλογλου βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους 2.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου