Ο ηγέτης της Καταλονίας βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ισπανία, καθώς καλείται να εφαρμόσει την απαίτηση του λαού του για ανεξαρτησία.
Του Θοδωρή Διαμαντόπουλου
Για να φέρει εις πέρας την κατάσταση αυτή όμως, έχει απέναντί του την ισπανική κυβέρνηση και όλο τον γραφειοκρατικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάσταση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και οι συνέπειες σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.
Το κλίμα στην ιβηρική χερσόνησο δεν… τον σηκώνει και πολύ τον πρώην Πρόεδρο της Καταλονίας, για αυτό και από χθες βρίσκεται στο Βέλγιο. Φήμες που δεν επιβεβαιώνονται κάνουν λόγο για αίτηση πολιτικού ασύλου, κάτι που ο ίδιος διέψευσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου. Παράλληλα δήλωσε ότι αποδέχεται τις εκλογές που προκήρυξε ο Ραχόι, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 155.
Η αλήθεια είναι ότι το ενδεχόμενο σύλληψής του αν επιστρέψει στη Βαρκελώνη είναι μεγάλο. Επίσης φημολογείται ότι έχει προσλάβει βέλγο δικηγόρο ειδικό σε θέματα πολιτικού ασύλου, ο οποίος μάλιστα έχει υπερασπιστεί κατά το παρελθόν πολλά μέλη της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ.
Αν ο Πουτζδεμόν δε βρίσκεται στο Βέλγιο για άσυλο, έχει μια καλή ευκαιρία να διαπραγματευτεί με την πολιτική Ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μέλλον της Καταλονίας. Τι έχει να προσφέρει όμως στις Βρυξέλλες σε αντάλλαγμα, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το μόνο που δεν επιθυμεί η Ευρώπη, είναι οι αποσχιστικές τάσεις στο εσωτερικό της.
Αργά η γρήγορα ο Πουτζδεμόν θα έρθει αντιμέτωπος με το δίλημμα της «κωλοτούμπας», όπως έπραξε και ο δικός μας, Αλέξης Τσίπρας. Σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει, θα κληθεί να συνεχίσει να ζει μακριά από την πατρίδα του ή συλληφθεί για εξέγερση; Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής δεν εγγυάται την ανεξαρτησία των Καταλανών.
Αν συμβιβαστεί με τις προσταγές της Μαδρίτης, θα χάσει μεγάλο μέρος του λαού που τον στηρίζει, δεν θα είναι ο ήρωας που είναι σήμερα για κάποιους που έχουν αποθέσει σε αυτόν τις ελπίδες τους. Από την άλλη μπορεί να υπάρχει και κάποιος τρίτος δρόμος, που μας διαφεύγει.
Όπως και να έχει, ο τρόπος που ο Πουτζδεμόν θα κάνει διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αντιμετώπιση των αποσχιστικών τάσεων στην Ευρώπη από πλευράς πολιτικής ηγεσίας της, αλλά και την «αυτοπεποίθηση» των κατά τόπους πολιτικών φορέων που επενδύουν σε κάθε είδους ανεξαρτησία.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου