«Μόνο η παιδεία μπορεί να σβήσει το μίσος» είναι ένα από τα μηνύματα του βιβλίου «Μέσα από τα μάτια τους», της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου,
που αφηγείται τις ιστορίες 12 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και πώς έφτασαν στην Ελλάδα. Παρουσιάστηκε επίσημα το βράδυ της Τετάρτης, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.
Η συγγραφέας είναι αστυνομικός στο επάγγελμα και ασχολείται με το παιδικό βιβλίο, ενώ έχει βρεθεί εθελοντικά κοντά στα παιδιά-πρόσφυγες.
Η ιδέα για τη δημιουργία του βιβλίου ανήκει στον ιδρυτή της οργάνωσης Praksis, Τζανέτο Αντύπα που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.
Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε με τα παιδιά στους ξενώνες της οργάνωσης και με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο απέδωσε τις ιστορίες τους, που κάνουν το βιβλίο, όπως είπε, όχι μόνο παιδικό αλλά χρήσιμο και για τους μεγαλύτερους.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας 1.652 ασυνόδευτα παιδιά είναι στη λίστα αναμονής για να τοποθετηθούν σε ξενώνες φιλοξενίας (στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης ώς τις 30 Σεπτεμβρίου).
«Τα hotspots στα νησιά είναι το μαύρο σημείο της χώρας στο προσφυγικό. Τα ασυνόδευτα παιδιά που δεν βρίσκονται σε κατάλληλες δομές μένουν σε διάφορα σημεία και 106 από αυτά είναι σε προστατευτική κράτηση. Φυλακίζεις δηλαδή ένα παιδί γιατί δεν έχεις πού αλλού να το βάλεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε η Μαρία Μουδάτσου, διευθύντρια Θεσμικών Πόρων της Praksis.
Στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν για τους πρόσφυγες στα hotspot των νησιών αναφέρθηκε και ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, που έκανε λόγο για ένα βιβλίο με αληθινές ιστορίες που δείχνουν την αγωνία που βίωσαν αυτά τα παιδιά τα οποία είναι υποκείμενα δικαιωμάτων και πρέπει να συμμετέχουν οπωσδήποτε στην ελληνική εκπαίδευση.
Στην παρουσίαση βρέθηκε ακόμη ο αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, ενώ μαγνητοσκοπημένο μήνυμα έστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι οφείλουμε να συμβάλουμε στην εκπαίδευση και υγιή ανάπτυξη αυτών των παιδιών.
Ο Νίκος Τόσκας, από την πλευρά του, προανήγγειλε δράση της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής ομάδας που χτυπά μετανάστες στον Ασπρόπυργο.
Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.», Ντίνα Δασκαλοπούλου, που τόνισε ότι τέτοια βιβλία στέλνουν το μήνυμα ότι η ελληνική κοινωνία αντιστέκεται στον σκοταδισμό και υπερασπίζεται την αλληλεγγύη, ενώ χαρακτήρισε τη συγγραφέα παράδειγμα για τους συναδέλφους της αστυνομικούς.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου