Οι αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη έχουν μειωθεί αισθητά αλλά έχουν αυξηθεί από την Τυνησία. Όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, τους τελευταίους δυο μήνες, οι αφίξεις ξεπέρασαν τις τέσσερις χιλιάδες.
Πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες από την Τυνησία, που φθάνουν στο νησί της Λαμπεντούζα, ή στο λιμάνι Ποτσάλο, στην Σικελία. Οι ιταλικές αρχές τους κοινοποιούν αμέσως την απόφαση απέλασης, με επίσημο έγγραφο, αλλά οι παράτυποι μετανάστες, τις περισσότερες φορές, εξαφανίζονται.
Ο μεγαλύτερος φόβος, όπως εξηγεί σήμερα η εφημερίδα της Ρώμης αφορά- κυρίως- τυχόν διασυνδέσεις με την τρομοκρατία. Διότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τυνησία είναι χώρα με υψηλό αριθμό ισλαμιστών τρομοκρατών.
Στροφή Τζεντιλόνι
Σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, τουλάχιστον οι μισοί Τυνήσιοι που φθάνουν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας, δεν εντοπίζονται από τις αρχές.Και οι διμερείς συμφωνίες προς το παρόν, επιτρέπουν πολύ αργούς επαναπατρισμούς, με ρυθμό τριάντα ατόμων την εβδομάδα.
Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Μάρκο Μινίτι, προσπαθεί να βρει κάποια λύση, όπως έκανε και με την Λιβύη. Για να αποφευχθεί κυρίως οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη. Το μεταναστευτικό άλλωστε παραμένει κύριο θέμα στην ιταλική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Τόσο που, για να αποφευχθεί η όποια (έστω και αβάσιμη) σύνδεση με τις ειδήσεις που αφορούν τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι δείχνει ότι προς το παρόν θα εγκαταλείψει ακόμη και το σχέδιο νόμου για την παροχή της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών παρά το ό,τι πρόκειται για κύρια προεκλογική υπόσχεση της κεντροαριστεράς.
Η γραμμή του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών είναι ότι πρέπει να εξασφαλισθεί πρώτα απ΄όλα η ακεραιότητα των πολιτών, για να αποφευχθούν δηλαδή τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ιταλία, η οποία είναι και η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έως τώρα δεν έχει πληγεί από τον ISIS. Για τον λόγο αυτό, έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές με τις αρχές της Τύνιδας, για να μπορέσει να αλλάξει το περιεχόμενο των διμερών συμφωνιών και να προσαρμοσθεί στα σημερινά δεδομένα.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
dw.com
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου