Υπήρξε συμφωνία για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και έτσι
ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ από τον ESM την Πέμπτη
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε αλλά, όπως προκύπτει, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους επικεφαλής των θεσμών.
Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ το θέμα για την αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.
Αλ. Τσίπρας: «Εντός στόχων το κλείσιμο της αξιολόγησης»
Το αυριανό πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:
09.30 Ενέργεια -Γ.Σταθάκης
11.00 Στρατηγική ανάπτυξης/Αναπτυξιακή Τράπεζα -Δ. Παπαδημητρίου
12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Σ.Κοντονής, Ε.Αχτσιόγλου
14:30 Επισκόπηση προγράμματος -Ε.Τσακαλώτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου, Δ.Λιάκος
Σε θετικό κλίμα έγινε η σημερινή συζήτηση της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, για το θέμα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση για τους μικροοφειλέτες, αυτή υπενθυμίζεται ότι προβλέπει να μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία όσοι κρίνονται βιώσιμοι και έχουν θετικό ΕBITDA την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Επίσης προτείνεται η μηνιαία δόση (ανώτερο ύψος δόσεων οι 120) προς όλους τους πιστωτές να προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές, αλλά το ποσό που θα "κουρεύεται" θα μειώνεται αν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία.
Ειδικότερα, το περιέχομενο των σημερινών διαπραγματεύσεων:
- Διαπιστώθηκε ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση πάνω από τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει σε επίπεδα πάνω από το 2,2% του ΑΕΠ η οποία αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Στη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκε το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος το οποίο όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση θα διανείμει σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
- Για το 2018 έγινε συζήτηση η οποία, όπως σημειώνεται «πήγε καλά». Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και το τέλος της εβδομάδος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπάρχει χρόνος ως και την κατάθεση του προϋπολογισμού στα τέλη Νοεμβρίου.
- Υπήρξε συμφωνία για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ από τον ESM την Πέμπτη. Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου. Η καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο ήταν 1,5 δισ. ευρώ ή 1,25 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος αυτό επιτεύχθηκε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν πολλοί φορείς όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ΕΦΚΑ αλλά και ο ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το καλοκαίρι του 2016 είχαν καταβληθεί για τον σκοπό αυτόν 1,5 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες και τώρα 1,25 δισ. ευρώ σε 2,5 μήνες.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μαζί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα και της δόσης που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας για την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου αντικείμενο της συνάντησης με τους θεσμούς αύριο
Ο ESM θα εξετάσει στις 26 Οκτωβρίου την αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσει στις 26 Οκτωβρίου την αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που συνδέονται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Με σημερινή ανακοίνωση του ο ESM αναφέρει ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Μια ικανοποιητική αξιολόγηση, υπό τους όρους της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρει η ανακοίνωση του ESM.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την τρίτη δόση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, και την αποδέσμευση 7,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους
Με στόχο να πραγματοποιηθεί ένας “αγώνας δρόμου” και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ξεκίνησαν οι συναντήσεις των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών. Όλες οι πλευρές έχουν τοποθετηθεί δημόσια, αναφέροντας ότι επιθυμούν να κυλήσουν όλα με γρήγορο ρυθμό, ούτως ώστε να υπάρχει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.
“Προτεραιότητα είναι η ταχύτητα” δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας με νόημα ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος θα είναι επιτυχία για την Ευρώπη. Κι αν τεθεί το δίλημμα μεταξύ ενός ατέρμονου γύρου διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ εντός του προγράμματος και μιας γρήγορης ολοκλήρωσής του με το ΔΝΤ εκτός, “σαφώς επιλέγουμε το δεύτερο” πρόσθεσε. Πάντως, ο πρωθυπουργός είπε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα με το ΔΝΤ εντός, εάν αυτό σημαίνει ελάφρυνση του χρέους, και να γίνει χωρίς καθυστερήσεις.
Όχι νέα μέτρα
Στα της διαπραγμάτευσης, υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι οι θεσμοί ήδη έχουν εντοπίσει ένα κενό για το 2018, της τάξης μάλιστα του 0,5% του ΑΕΠ ή αλλιώς 900 εκατ. ευρώ. Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν στην “Α” ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα από κάποια πλευρά, παρατηρώντας με νόημα “Πόσες φορές θα χρειαστεί να λέμε τα ίδια;”. Την ίδια ώρα, πηγές των Βρυξελλών με τις οποίες συνομίλησε η “Α” διαβεβαίωναν ότι ουδέποτε ανέκυψε τέτοιο ζήτημα. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως αναγνωρίζουν ότι ο στόχος επίτευξης του πλεονάσματος για το 2018 είναι όντως δύσκολος, ωστόσο ακόμη δεν έχουν κάποια στοιχεία στα “χέρια” τους για να αποφανθούν αν υπάρχει κάποιο κενό ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια στελέχη σημείωναν πως η ευρωπαϊκή πλευρά δεν θα είχε ούτε έχει κάποιο σκοπό να ζητήσει νέα μέτρα από τη χώρα μας.
Παίρνουν "φωτιά"
Το ΔΝΤ μπορεί να καλύπτεται με πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, αλλά η συμφωνία επιτάσσει 3,5% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει υπεραισιοδοξία από την ευρωπαϊκή πλευρά για την επίτευξη του στόχου. «Εμείς εργαζόμαστε πάνω στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018» ανέφερε άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας πως ουδείς έχει αναφερθεί σε ενδεχόμενο νέων μέτρων. Τα τεχνικά κλιμάκια -από την ερχόμενη Δευτέρα και οι επικεφαλής- βάζουν σε υπολογιστικά φύλλα τις επιδόσεις του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα, όπου οι αποκλίσεις στα έσοδα από ελεύθερους και επαγγελματίες και αγρότες είναι δεδομένες, όπως και η υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ στον αντίποδα, κάτι το οποίο «ισοφαρίζει» την όλη κατάσταση. Την ίδια ώρα, εξετάζονται οι προοπτικές ανάπτυξης, τα μικρά σημάδια κόπωσης των φορολογουμένων, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ανάπτυξη 2,4% το 2018
Ο αναθεωρημένος στόχος για ανάπτυξη1,8% φέτος δεν είναι αμφίβολος σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου στην “Α”, ενώ ο πήχης στο 2,4% για του χρόνου θεωρείται επιτεύξιμος, ιδίως εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.
Η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει τις νεότερες προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στις 9 Νοεμβρίου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα η Eurostat θα δημοσιεύσει -χωρίς αστερίσκους- τις νεότερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Όλα τα νούμερα, επιδόσεις και προβλέψεις μπαίνουν στο τραπέζι της αξιολόγησης.
Ακόμη, τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο από Δευτέρα στις συναντήσεις με Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι, θα βαρύνουν στη λήψη των τελικών αποφάσεων.
Τα ληξιπρόθεσμα
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιταχύνει για τη συλλογή στοιχείων που θα δείχνουν ικανές πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να εκταμιευτεί χωρίς προβλήματα η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος τελειώνει καθώς η δόση είναι διαθέσιμη έως το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο δεν ανησυχούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προλάβαινε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα χρειαζόταν και πάλι έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι Βρυξέλλες περιμένουν ώς τη Δευτέρα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών από την κυβέρνηση και το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του EuroWorking Group, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.
Οι θεσμοί προς το παρόν σχεδιάζουν να φύγουν στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, για να επιστρέψουν μέσα στον Νοέμβριο και να λάβουν αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που θα εκκρεμούν.
Ρεπορτάζ Αυγή (Αγουρίδης Γιάννης, Χριστίνα Βασιλάκη)
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου