ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Παρουσία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCΟ στην 82η ΔΕΘ

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» παραχώρησαν σήμερα η Πρόεδρος και τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, στη Θεσσαλονίκη.

Αφορμή για τη Συνέντευξη αποτέλεσε η έκθεση φωτογραφίας «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η οποία διοργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και φιλοξενείται στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στο συνεδριακό κέντρο της Helexpo.

Για την έκθεση μίλησαν τόσο ο Πρόεδρος της ΔΕΘ, κ. Τάσος Τζήκας, όσο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Αμανατίδης.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Υφυπουργού Εξωτερικών:

Αξιότιμοι κύριοι,

Η UNESCO, ως διεθνής Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ιδρύθηκε το 1945 και αγωνίζεται έκτοτε με συνέπεια για την προώθηση του πολιτισμού και του διαπολιτισμικού διαλόγου, τη διάδοση της εκπαίδευσης, την ενίσχυση των επιστημών και την προαγωγή της ουσιαστικής επικοινωνίας των λαών, με σεβασμό στις αξίες κάθε πολιτισμού και κουλτούρας. Μια από τις προτεραιότητες της UNESCO στο ευρύ πεδίο του πολιτισμού, είναι η διάσωση και η προστασία, της Υλικής και Άυλης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου, στην διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά και στην ανάδειξη της ποικιλομορφίας και της ιδιαιτερότητας κάθε πολιτισμού.

Η ανάδειξη και η προστασία των μνημείων, οφείλει να αποτελεί, όχι μόνον εθνικό καθήκον, αλλά και καθήκον της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της. Η UNESCO, βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των διεθνών προσπαθειών για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμβάλλοντας ουσιαστικά, μέσα από τα προγράμματά της, στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας.

Η χώρα μας προχώρησε στην κύρωση της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς το 1981. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει εγγράψει 18 Μνημεία με πρώτη την εγγραφή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες το 1986 και με πιο πρόσφατη την εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1988 ενεγράφησαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως μία ενιαία εγγραφή, 15 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποτελεί σημαντική κατάκτηση της πόλης της Θεσσαλονίκης τόσο για την ανάδειξη, όσο και την προστασία τους. Τα 15 Παλαιοχριστιανικά Μνημεία είναι τα εξής:

1. Η Ροτόντα
2. Ο Ναός της Αχειροποιήτου
3. Ο Ναός Αγίου Δημητρίου
4. Η Μονή Λατόμου
5. Ο Ναός Αγίας Σοφίας
6. Η Παναγία των Χαλκέων
7. Ο Ναός Αγίων Αποστόλων
8. Ο Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού
9. Ο Ναός Αγίου Παντελεήμονα
10.Ο Ναός Προφήτη Ηλία
11. Η Μονή Βλατάδων
12. Ο Ναός του Σωτήρος
13. Ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης
14. Τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης
15. Το βυζαντινό λουτρό

Η εγγραφή ενός μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί μια σοβαρή κατάκτηση για την προβολή, διαχείριση και συντήρηση των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για αυτό το λόγο οι προσπάθειές μας για την ένταξη περισσότερων Μνημείων στον Κατάλογο δεν σταματούν εδώ, εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και συνέπεια για την εγγραφή στο Διεθνή Κατάλογο πολλών άλλων μνημείων, που μολονότι είναι τεράστιας φυσικής και πολιτιστικής αξίας, δεν χαίρουν ακόμη διεθνούς ανάδειξης και αναγνώρισης.

Η χώρα μας διαθέτει μνημεία μοναδικής οικουμενικής αξίας, που αποτελούν, όχι μόνο εθνικό θησαυρό, αλλά και κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η ανάδειξη και προστασία τους οφείλει να αποτελεί σήμερα, εθνική προτεραιότητα που μας καλεί όλους σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω το ρόλο της εκπαίδευσης των μαθητών και της κατάρτισης των δασκάλων στη διάσωση και προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διότι μόνο μέσω της γνώσης και της ευαισθητοποίησης θα κάνουμε τις μελλοντικές γενιές να αγαπήσουν τα Μνημεία μας και με τη σειρά τους να τα παραδώσουν ακέραια στις επόμενες γενιές. Η ανάδειξη και η διάσωση των Μνημείων έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την καλλιέργεια και την προβολή της εθνικής πολιτιστικής δημιουργίας αλλά και διότι τα επιτεύγματα αυτά είναι πηγές που τροφοδοτούν διαρκώς τον παγκόσμιο διάλογο γύρω από θέματα τέχνης και πολιτισμού.













Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video