ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ IATΡIKH ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ CHECK UPΙ: ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη 
Η παθολογική ιατρική εξέταση και το βασικό αιματολογικό check up είναι οι πιο συνήθεις εξετάσεις που γίνονται σε άτομα χωρίς συμπτώματα.

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, τα μη λοιμώδη νοσήματα των αεραγωγών και τα ατυχήματα αποτελούν τις πρώτες παθολογικές αιτίες θανάτου και σοβαρής αναπηρίας στην Ευρώπη σήμερα. Χρόνια παθολογικά νοσήματα, τα οποία ενδημούν σήμερα όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, η οστεοπόρωση, η στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας εξαντλούν τις αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού προκαλώντας σε βάθος χρόνου τις παθοφυσιολογικές εκείνες μεταβολές που οδηγούν με την σειρά τους σε βλάβη ζωτικών οργάνων και δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Τα σοβαρά αυτά νοσήματα χαρακτηρίζονται από μακρύ αρχικό στάδιο χωρίς συμπτώματα και επιπλέον πυροδοτούνται συνήθως μετά από την αθροιστική επίδραση παραγόντων κινδύνου που δρουν σε βάθος χρόνου. Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης η πλειοψηφία των νοσημάτων αυτών και των παραγόντων κινδύνων διερευνώνται και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Η περιοδική παθολογική εξέταση και το βασικό αιματολογικό Check up αποτελούν τις πιο συνήθεις αναγκαίες εξετάσεις όταν επιχειρείται η σημαντική βελτίωση των δεικτών υγείας ενός πληθυσμού με παρεμβάσεις πρόληψης.

Το βασικό αιματολογικό check up σε υγιή άτομα περιλαμβάνει την γενική αίματος μετρήσεις χοληστερόλης τριγλυκεριδίων ουρικού οξέος ουρίας.

Οι βασικές εξετάσεις: Συνοπτική αναφορά

1. Η γενική αίματος: Εξετάζονται τα ερυθρά λευκά αιμοσφαίρια αιμοπετάλια. Η εξέταση παρέχει αδρές πληροφορίες για την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και την επάρκεια ορισμένων ζωτικών ουσιών όπως σιδήρου

2. Το σάκχαρο: Η εξέταση παρέχει αδρές πληροφορίες για την ύπαρξη αυξημένου σακχάρου ή διαβήτη. Ο διαβήτης ειδικότερα προκαλεί βλάβες σε όλα τα όργανα του σώματος, το δέρμα, τα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά, τον εγκέφαλο. Πριν την εμφάνιση του διαβήτη υπάρχει σταδιακή αύξηση του σακχάρου του αίματος σε ανώτατα φυσιολογικά επίπεδα ή σε κατάσταση ήπιας υπεργλυκαιμίας.

3. Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια: Είναι λιπίδια του αίματος. Η αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, όταν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες (π.χ. αυξημένη ευαισθησία, κάπνισμα, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο) οδηγούν σε συσσώρευση λιπιδίων στο τοίχωμα των αρτηριών, ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, απόφραξη του αυλού της αρτηρίας και μειωμένη άρδευση ζωτικών οργάνων με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανεπάρκειας και διαταραχής στην λειτουργία τους (π.χ. εμφάνιση καρδιακού εγκεφαλικού νοσήματος στυτικής δυσλειτουργίας).

4. Το ουρικό οξύ: Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών. Το υψηλό ουρικό οξύ είναι σύνηθες παθολογικό πρόβλημα που εντοπίζεται σε εργαστηριακές εξετάσεις. Το ουρικό οξύ προκαλεί λίθους νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα.

5. Η ουρία.

Η ουρία είναι αζωτούχο παραπροϊόν του μεταβολισμού, που παράγεται και αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε καθημερινή βάση.

Η καλή κάθαρση των αζωτούχων αυτών προϊόντων, προϋποθέτει καλή κυκλοφορία και επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο δρα ως απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Η ουρία αποτελεί μέτρο του σωστού μεταβολισμού και της σωστής νεφρικής λειτουργίας.

Είναι σημαντικό οι βασικές εξετάσεις του check up να μην γίνονται κατά την διάρκεια οξέων καταστάσεων και νοσημάτων, παρά μόνον σε ειδικές περιπτώσεις, που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό: Αρκετές μετρήσεις που γίνονται κατά την διάρκεια οξέων νοσημάτων, είναι φυσιολογικά διαταραγμένες, διότι λόγω της αντίδρασης του οργανισμού, το αμυντικό σύστημα, ευρίσκεται σε ιδιαίτερη δραστηριοποίηση. Επίσης ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να τροποποιεί παράγοντες και συνήθειες που αφορούν την καθημερινότητά του, κατά την διάρκεια των ημερών που προηγούνται της αιμοληψίας, καθώς και την ημέρα της αιμοληψίας ρουτίνας, εκτός εάν έχει δοθεί αντίθετη οδηγία λόγω ειδικής αιτίας, από τον θεράποντα ιατρό. Η τροποποίηση των συνηθειών διαβίωσης, επιδρά στα αποτελέσματα των εξετάσεων και παρεμβαίνει στην αξιοπιστία τους. Το γενικό αιματολογικό check up ανάλογα με τα ευρήματα της ειδικής παθολογικής εξέτασης, την ηλικία, το κληρονομικό ιστορικό, παράγοντες εργασίας διατροφής και καθημερινότητας, εμπλουτίζεται με εξειδικευμένες μετρήσεις.

Το βασικό αιματολογικό check, οι εξατομικευμένες ειδικές μετρήσεις και η ειδική παθολογική ιατρική αξιολόγηση είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική πρόληψη και την εξατομικευμένη εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιγήρανσης. Δυστυχώς για οικονομικούς λόγους τα ασφαλιστικά ταμεία συχνά καλύπτουν μόνο βασικούς παθολογικούς ελέγχους.


Μας κοινοποι΄θηκε από:
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook http://ift.tt/1juicgSναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
http://ift.tt/2nUTwDw

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video