ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Πώς να ψήσουμε σωστά ένα ολόκληρο ψάρι

Πώς να ψήσουμε σωστά ένα ολόκληρο ψάρι

Ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, ξέρει πόσο αρέσουν σε όλους μας τα ψάρια και μας συμβουλεύει πώς να τα ψήσουμε σωστά.

Είσαι από εκείνους που χαίρονται πραγματικά τη διαδικασία του μπάρμπεκιου; Τότε ξέρεις, εφόσον ασχολείσαι, ότι η δοκιμασία δεν είναι η μοσχαρίσια μπριζόλα ή το κοτόπουλο, αλλά το πώς θα ψήσεις σωστά το ψάρι για να μην το κάψεις. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί, κάποια μυστικά του ψησίματος του ψαριού.
Ψώνισε το ψάρι με τα… μάτια και τη μύτη
Όταν επιλέγεις ένα ψάρι για τη σχάρα, ισχύουν τα ίδια κριτήρια για να διακρίνεις πιο είναι το φρέσκο. Βάλε τη μύτη σου κοντά στο ψάρι, πρέπει να μυρίζει ως φρέσκο, όχι δυσάρεστα. Τα μάτια πρέπει να είναι λαμπερά και γεμάτα, όχι θολά ή βυθισμένα, ενώ η σάρκα του θα πρέπει να επανέρχεται όταν την πιέζεις και να μην αφήνει αποτύπωμα. Να θυμάσαι ότι το φρέσκο ψάρι είναι λαμπερό και όχι παραμορφωμένο και γλιστερό. Βέβαια, όταν αγοράζεις το ψάρι, βάλε τον ψαρά σου να το καθαρίσει και να βγάλει τα λέπια. Θα σε γλιτώσει από πολύ κόπο, χωρίς να κάνεις ζημιά στο ψαράκι.
Μην το κόψεις, μη…
Σε κάθε περίπτωση, προτιμώ να το ψήσω ολόκληρο, καθώς το δέρμα διατηρεί την υγρασία και τη γεύση του ψαριού ακέραια. Για το λόγο αυτό πρέπει να διαλέξεις ένα σφιχτό, λιπαρό ψάρι. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά διατηρεί την υγρασία στο ψαριού, ώστε να μπορέσεις να το βγάλεις από τη σχάρα ακέραιο και όχι σε κομμάτια. Για να κρατήσεις λοιπόν υγρό το δέρμα του ψαριού πρέπει να αλείψεις με λάδι πριν το βάλεις στη σχάρα.

Μια πινελιά έξτρα γεύσης
Ένα άλλο πλεονέκτημα του να ψήσεις ολόκληρο το ψάρι είναι ότι μπορείς να γεμίζεις την κοιλιά του με φρέσκα βότανα, φέτες λεμονιού κ.α. Όταν γεμίσεις την κοιλιά, δέσε το ψάρι με μαγειρικό σπάγκο (butcher’s twine): θα μπορείς να το γυρίσεις πιο εύκολα και θα συγκρατήσει τη «γέμιση». Αν θες να προσθέσεις επιπλέον γεύση, μπορείς να μαρινάρεις το ψάρι. Απλά μην το αφήσεις παραπάνω από μία-δυο ώρες σε όξινη μαρινάδα, δεδομένου του ότι ο χυμός λεμονιού και το ξύδι μαγειρεύουν τη σάρκα. Αν το ξεχάσεις λοιπόν, το ψαράκι θα γίνει δυσάρεστα μαλακό.
Προετοίμασε σωστά τη σχάρα σου
Πάντα ψήνουμε σε καθαρή σχάρα, ειδικά όμως όταν θέλουμε να βάλουμε ψάρι είναι ακόμα πιο σημαντικό. Αν το ψάρι κολλήσει, καταστράφηκε. Επιπλέον, ζέστανε πολύ καλά τη σχάρα πριν βάλεις πάνω το ψάρι. Αν ζεσταθούν μαζί (σ.σ. ψάρι και σχάρα) θα κολλήσουν άσχημα μεταξύ τους. Όταν λοιπόν η σχάρα είναι πλέον καυτή, καθάρισε τη με την ειδική συρμάτινη βούρτσα ώστε να διώξεις τα όποια υπολείμματα. Στη συνέχεια, άλειψε τη με λίγο λάδι (σ.σ. ίσως με κάποια παλιά πετσέτα ποτισμένη στο λάδι), για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σου κολλήσει το ψαράκι. Κάν’ το μόνο με γρήγορες κινήσεις, χωρίς να λαδώσεις υπερβολικά τη σχάρα, ώστε να μη στάξει το λάδι και φουντώσει τη φωτιά (flare-ups).

Ψήσε το ψαράκι σε μέτρια φωτιά
Ωστόσο, το ψάρι είναι πιο ευαίσθητο σε σχέση με το μοσχάρι ή το κοτόπουλο, οπότε θέλει πολύ περισσότερη προσοχή για να μη διαλυθεί, αν πρόκειται να το βάλεις πάνω στη σχάρα. Επειδή ακριβώς το ψάρι είναι εύθραυστο, δεν απαιτεί δυνατή φωτιά, όπως το κοτόπουλο ή το χοιρινό/ μοσχάρι. Βάλε τη σχάρα τουλάχιστον 12-15 εκατοστά από τη φωτιά και ψήσε το ψάρι με τα μέτρια αναμμένα κάρβουνα. Αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, θα «αρπάξει» το δέρμα χωρίς να έχει ψηθεί το κρέας του.
Πώς θα το γυρίσεις;
Το δύσκολο κομμάτι, αν δεν χρησιμοποιείς «διπλή» σχάρα, είναι να γυρίσεις το ψάρι. Το μυστικό είναι να αφήσεις τη μια πλευρά να ψηθεί για αρκετά λεπτά πριν το γυρίσεις, κατά προτίμηση μόνο μια φορά. Για μεγάλο ψάρι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις δυο σπάτουλες για να το γυρίσεις. Να θυμάσαι ότι το ψάρι ξεκολλάει από τη σχάρα πιο εύκολα όταν είναι έτοιμο. Με άλλα λόγια, μην προσπαθείς να το βγάλεις με το ζόρι. Ασ’ το λίγο ακόμα στη φωτιά, μέχρι να μετακινείται με λίγη προσπάθεια, ώστε να μη το διαλύσεις.
Πότε όμως έχει ψηθεί, χωρίς να στεγνώσει;
Οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το ψάρι που μαγειρεύεις και το πόσο δυνατή είναι η φωτιά σου. Για να δοκιμάσεις αν έχει γίνει, πέρασε ένα μικρό μαχαίρι στη ράχη του ψαριού και αποκάλυψε απαλά το «κρέας» του. Το τελευταίο πρέπει να υγρό και να μη διαλύεται αμέσως. Χοντρικά, υπολόγισε 10 λεπτά ανά πλευρά για κάθε 2,5 εκατοστά πάχους του ψαριού ή αλλιώς 5-7 λεπτά ανά πλευρά ανά 500 gr ψαριού.

Γιώργος Μίλεσης, MSc Κλινικός Διαιτολόγος


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video