Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν μεγάλο μέρος του νησιού της Θάσου. Και μέχρι τώρα «δεν έχει πέσει ευρώ» για έργα αποκατάστασης και πυροπροστασίας που εγκρίθηκαν πέρυσι…
Σε όλους έχουν μείνει νωπές οι τηλεοπτικές εικόνες και οι αντιποκρίσεις των ΜΜΕ από το πύρινα μέτωπα που έκαιγαν επί ημέρες. Επρόκειτο για μια φυσική καταστροφή, καθώς σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις οι φωτιές, που ξέσπασαν σε 3-4 διαφορετικά μέτωπα, προκλήθηκαν κατά κύριο λόγο από κεραυνούς, οι οποίο όμως εκδηλώθηκαν χωρίς βροχή. Το φαινόμενο αυτό, αν και όχι πολύ συχνό, ονομάζεται «ξηρή καταιγίδα» και εκδηλώνεται όταν υπάρχει πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, δηλαδή χαμηλή υγρασία, στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας που να μην επιτρέπει στην βροχή που δημιουργείται υψηλότερα να φθάνει στο έδαφος (στην ουσία σχεδόν εξατμίζονται οι σταγόνες της βροχής που πέφτουν, πριν φθάσουν στο έδαφος). Στη Θάσο αυτό λένε οι επιστήμονες ότι συνέβη και σε συνδυασμό με την ξηρότητα του εδάφους λόγω έλλειψης υγρασίας και βροχοπτώσεων το προηγούμενο διάστημα, η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα.
Και ενώ επί ημέρες παρακολουθούσαμε συνεχείς ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί άμεσης κινητοποίησης για την αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων (μάλιστα το Υπουργείο Υποδομών είχε βγάλει δέκα ημέρες μετά μια διθυραμβική ανακοίνωση ότι περατώθηκε άμεσα το έργο της καταγραφής των ζημιών και εν αντιθέση με τα παλαιότερα χρόνια πορχωρούν άμεσα οι αποζημιώσεις και τα έργα), η greenagenda αποκαλύπτει σήμερα ότι χρειάστηκε ένας χρόνος για να εγκριθούν τα πρώτα χρήματα (μόλις 130.000 ευρώ) για έργα αποκατάστασης.
Πρόκειται για δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 4.370.000 ευρώ, που όντως εντάχθηκαν, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, από πέρυσι στις δημόσιες επενδύσεις. Ωστόσο μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 29/8/2017 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης υπέγραψε για τις πρώτες εκταμιεύσεις (δείτε εδώ την απόφαση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ). Και αυτές αφορούν μόνο ένα εκατομμύριο ευρώ για φέτος, με τις δράσεις αποκατάστασης των ζημιών να αφορούν μόλις 130.000 ευρώ.
Πρόκειται αφενός για το έργο «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΘΑΣΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ», προϋπολογισμού 2.950.000 ευρώ, και αφετέρου για το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ, ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΝΗΣΟΥ ΘΑΣΟΥ», προϋπολογισμού 1.420.000 ευρώ.
Σημειώνουμε, για όσους δεν κατάλαβαν, ότι από τα σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για τα αναγκαία, σύμφωνα με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς έργα, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι το καλοκαίρι το 2017. Ενώ προβλέπεται να ξοδευτεί μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ από το φετινό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (δηλαδή μέχρι το Φλεβάρη), με τα υπόλοιπα τρία και κάτι εκατομμύρια να μεταφέρονται για τα επόμενα χρόνια. «Ζήσε Μάη μου να φας τρφύλλι», που λέει και ο λαός.
Φυσικά και η κυβέρνηση επικαλείται ότι κινητοποιήθηκε έγκαιρα και ότι από τα συναρμόδια Υπουργεία (Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών κλπ) προωθηθήκαν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. Εδώ όμως μιλάμε για έργα αποκατάστασης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και των υποδομών που καταστράφηκαν από τη φωτιά και όχι σε αποζημιώσεις. Δηλαδή σε όσα οφείλει και πρέπει να χρηματοδοτήσει ο δημόσιος κορβανάς για να επανέλθει η κανονικότητα στην περιοχή, με όρους περιβάλλοντικής προστασίας. Η καθυστέρηση αυτή αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την αναποτελεσματικότητα των διαδικασιών του δημοσίου σε έκτακτες καταστάσεις και τις χρόνιες παθογένειες του δημοσίου λογιστικού και της κρατικής γραφειοκρατίας σε αναγκαία έργα περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των ζημιών, τις οποίες τα προγραμματιζόμενα έργα υποτίθεται ότι θα θεραπεύσουν, αξίζει να θυμίσουμε με ορισμένες εικόνες την έκταση της καταστροφής στη Θάσο το καλοκαίρι του 2016.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του χάρτη που είχε δώσει στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά την πυρκαγιά ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας:
Δείτε ακόμη το βίντεο του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού ΕΝΑ με δορυφορική και τρισδιάστατη απεικόνιση της έκτασης των καμένων:
{youtube}UXr57yastRY{/youtube}
greenagenda.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου