«Στη μνήμη των σαράντα Εβραίων μαθητών του πέμπτου γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης, των οποίων η φοίτηση διακόπηκε βίαια από τους ναζί του 1943. Στον τελευταίο επιζώντα Μωζέ Σεγκούρα που είχε περάσει στην αντίσταση και διέφυγε τον εκτοπισμό απονεμήθηκε τιμής ένεκεν το απολυτήριο με πρωτοβουλία των αποφοίτων του σχολείου, ιστορική έδρα του οποίου υπήρξε η βίλα Καπαντζή…».
Το κείμενο με το ιστορικό σε τρεις γλώσσες -ελληνικά, εβραϊκά και αγγλικά- είναι «τρυπημένο» σε μεταλλική στήλη, η οποία θα «φυτευθεί» στο γρασίδι του κήπου της βίλας Καπαντζή και θα παραμείνει ακάλυπτη ώστε να οξειδωθεί από τη βροχή. Τα διάτρητα γράμματα υποδηλώνουν την απουσία. Η οξείδωση την απώλεια και τη φθορά…
Στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου, που ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 18.30, έχουν κληθεί να παραστούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν-Άμπα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΙΕΤ Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών του Ε’ Γυμνασίου Νίκος Σταμπολίδης και των αποφοίτων του Γιάννης Χατζόπουλος.
Με την ανέγερση της αναθηματικής στήλης στην αυλή της Βίλας Καπαντζή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με τον σύλλογο αποφοίτων του Ε’ Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη των σαράντα εβραίων μαθητών του Ε΄ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης, των οποίων η φοίτηση διακόπηκε βίαια από τους ναζί τον Φεβρουάριο του 1943 για να εκτοπιστούν από τον Μάρτιο του ίδιου έτους στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, ακολουθώντας τη μοίρα της υπόλοιπης ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
Η Βίλα Καπαντζή, η οποία σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε η ιστορική έδρα του σχολείου από το 1939 έως το 1962. Με πρωτοβουλία του συλλόγου αποφοίτων του Ε΄ Γυμνασίου, ο σύλλογος καθηγητών του σχολείου αποφάσισε να απονείμει τιμής ένεκεν το απολυτήριο στον μοναδικό σήμερα επιζώντα, Μωζέ Σεγκούρα, ο οποίος είχε περάσει στην Αντίσταση και διέφυγε έτσι τον εκτοπισμό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου