Όχι μόνο ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά και η Άγγελα Μέρκελ πιστεύει πως οι εκλογές δεν έχουν κριθεί. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κομμάτων είναι οι πολίτες που δεν έχουν αποφασίσει τί θα ψηφίσουν. Ακόμη και μια ημέρα πριν από τις εκλογές, πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Γερμανία προεκλογικές εκδηλώσεις.
Τα κόμματα αξιοποίησαν την τελευταία ευκαιρία για να κερδίσουν την ψήφο εκείνων των αναποφάσιστων πολιτών, οι οποίοι έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν, αλλά ακόμη δεν ξέρουν ποιο κόμμα θα επιλέξουν.
Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα, ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα τρίτο του συνόλου των ψηφοφόρων.
Οι προσπάθειες των μεγάλων κομμάτων
«Οι εκλογές δεν έχουν κριθεί» επεσήμανε η καγκελάριος προειδοποιώντας τους οπαδούς του κόμματος να μην εφησυχάζουν, μόνο γιατί οι δημοσκοπήσεις τους βλέπουν πρώτο κόμμα με ποσοστό μεταξύ 34% και 36%.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχασε σε τμήμα των ψηφοφόρων της εξαιτίας της στάσης που τήρησε στο προσφυγικό, διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής σε προεκλογική εκδήλωση στο Μόναχο, πως «αυτό που συνέβη το 2015, δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί.»
Στους αναποφάσιστους επενδύει και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Σουλτς. Παρ' ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD ένα 21% με 22%, ο ίδιος δηλώνει πως «όλα είναι πιθανά».
Με σκληρές επιθέσεις στο ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία και έντονη κριτική στην Μέρκελ, ο Σουλτς προσπαθεί να κινητοποιήσει τους οπαδούς του. Όπως ενδεικτικά τόνισε σε προεκλογική εκδήλωση στο Βερολίνο «τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα πρέπει να γίνουν χρόνια στασιμότητας και ληθαργίας».
Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, σύμφωνα με τις νεότερες δημοσκοπήσεις, η Εναλλακτική για τη Γερμανία μπορεί να υπολογίζει μεταξύ 11% και 13% των ψήφων, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) μεταξύ 8,5% και 11%, οι Φιλελεύθεροι μεταξύ 9% και 10% και τέλος οι Πράσινοι μεταξύ 7% και 8%.
Ποιος συνασπισμός;
Κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Βερολίνο, ο Σουλτς είχε αποκαλέσει την Μέρκελ υποψήφια της ακινησίας. «Τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν μπορούν να είναι τέσσερα χρόνια απραγίας και λήθαργου», είπε καταγγέλλοντας την «υπνωτική πολιτική» της καγκελαρίου.
Όμως, θέλησε να αγνοήσει το γεγονός ότι το κόμμα του συγκυβερνά με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση από το 2013, ενώ η έκκλησή του για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος.
Η Μέρκελ θα βρεθεί μπροστά στη μεγάλη πρόκληση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.
Εχει αποκλείσει συνεργασία με τα άκρα και η απλούστερη λύση θα ήταν η επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες.
Ομως, το SPD, που βρίσκεται εν μέσω υπαρξιακής κρίσης, δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το ενδεχόμενο συμμετοχής του και πάλι στην κυβέρνηση και είναι πιθανόν να αναζητήσει μία ανάπαυλα στην αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στην περίπτωση αυτή θα έμενε μία και μόνη δυνατότητα: μία συμμαχία των CDU/CSU με το FDP και τους Πράσινους. Όμως οι διαφορές ανάμεσα στους φιλελεύθερους και τους οικολόγους για θέματα όπως το μέλλον του ντίζελ ή οι πρόσφυγες είναι τόσο μεγάλες που δύσκολα φαντάζεται κανείς τη διαχείρισή τους.
Και ο φωτογενής ηγέτης των φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, απηνής πολέμιος μεταξύ άλλων και των γαλλικών προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, προαναγγέλλεται δύσκολος εταίρος για την Μέρκελ.
Εκλογική επιτυχία περιμένει το AfD
Στο μεταξύ, το σημαντικό ποσοστό του ακροδεξιού AfD που θεωρείται κληρονόμος του Ναζισμού, θορυβεί την γερμανική κοινωνία.
Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Αουσβιτς Κρίστοφ Χόιμπνερ φοβάται ότι μία εκλογική επιτυχία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, «ενός συνονθυλεύματος αντισημιτών, εχθρών της δημοκρατίας και υποκινητών του εθνικιστικού μίσους», θα ενισχύσει σημαντικά του λαϊκιστές και τους εξτρεμιστές της δεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Για την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η είσοδος του AfD στην κάτω βουλή «θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της Γερμανίας». «Η σοβαρότητα τη κατάστασης δεν έγινε αντιληπτή παρά πολύ αργά», σχολιάζει η εφημερίδα.
Πηγή: Deutsche Welle, AΜΠΕ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου