Εγκαίνια, μετά από 6 χρόνια που παρέμενε κλειστή, έκανε η σημαντικότερη οικονομική εκδήλωση στη Συρία, αλλά δυστυχώς δεν ήταν αναίμακτη.
Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ρουκέτα που έπληξε σήμερα τη Διεθνή Έκθεση της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα συριακά μέτωπα από την έναρξη του πολέμου.
Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, επικαλούμενο μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας. Η πηγή αυτή υποστήριξε ότι για τον βομβαρδισμό ευθύνονται "ένοπλες ομάδες" από την Ανατολική Γούτα.
Η δημόσια τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι η ρουκέτα έπεσε κοντά στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης, της σημαντικότερης οικονομικής εκδήλωσης στη χώρα, που φέτος άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά από το 2011.
"Ετοιμαζόμασταν να υποδεχθούμε τους επισκέπτες όταν άκουσα μια έκρηξη (...) μετά είδα καπνούς από την πλευρά της εισόδου" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιγιάντ Τζάμπερ, ένας 39χρονος Σύρος που ήταν υπεύθυνος για ένα περίπτερο με υφάσματα.
Ο χώρος της Διεθνούς Έκθεσης βρίσκεται στα νοτιοανατολικά προάστια της Δαμασκού, πολύ κοντά στην Ανατολική Γούτα. Οι αρχές είχαν αποφασίσει να οργανώσουν ξανά την Έκθεση, θεωρώντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι πλέον ήρεμη. Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχουν προσκληθεί, όμως ορισμένες δυτικές εταιρείες μετέχουν στην έκθεση.
Άσαντ: Δεν νικήσαμε ακόμη
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σήμερα ότι μολονότι η χώρα του απέτρεψε τα σχέδια της Δύσης για την ανατροπή του καθεστώτος, ο στρατός δεν έχει ακόμη νικήσει τους ηττημένους αντάρτες και ότι η μάχη συνεχίζεται.
Σε ομιλία του προς τα μέλη του διπλωματικού σώματος, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Σύρος πρόεδρος είπε ότι μολονότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι πλησιάζει η νίκη, μετά από εξίμισι χρόνια εμφυλίου πολέμου, "η μάχη συνεχίζεται". "Το πού θα πάμε μετά και αν θα καταστεί δυνατόν να μιλήσουμε για νίκη... αυτό είναι άλλο θέμα", πρόσθεσε.
Ο Άσαντ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοούσε.
Όπως είπε, η άμεση οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη που παρείχαν στη Δαμασκό το Ιράν, η Ρωσία και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου επέτρεψε να σημειωθούν νίκες στο πεδίο των μαχών αλλά και να ελαττωθεί το βάρος του πολέμου. Η παύση των εχθροπραξιών, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Μόσχας, βοήθησε να τερματιστεί η αιματοχυσία και ανάγκασε τους "τρομοκράτες" να παραδόσουν τα όπλα τους και να τους δοθεί αμνηστία από το κράτος", συνέχισε.
Αναφερόμενος στις διπλωματικές σχέσεις της Συρίας με τον υπόλοιπο κόσμο, ο Άσαντ είπε ότι οι χώρες που επιθυμούν να ξανανοίξουν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό ή να συνεργαστούν με το καθεστώς θα πρέπει να διακόψουν "κάθε σχέση με την τρομοκρατία". Το καθεστώς χαρακτηρίζει "τρομοκράτες" τόσο τους αντάρτες όσο και τους τζιχαντιστές.
"Δεν είμαστε απομονωμένοι, όπως νομίζουν. Η αλαζονεία τους τούς κάνει να πιστεύουν κάτι τέτοιο", πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τις πρεσβείες τους στη Δαμασκό όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, το 2011.
[koutipandoras.gr]
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου