Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 8 Μαΐου στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «Σερεμέτα» στη Βέροια από τις εκδόσεις «Πνοή» το νέο βιβλίο της Βασιλικής Αποστολοπούλου «Πάροδος Μουσών 9».
Τη συγγραφέα προλόγισε- διαβάζοντας το βιογραφικό της και στη συνέχεια αποσπάσματα από το βιβλίο- η Κάκια Ξύδη, συγγραφέας – εκδότρια .
Για το βιβλίο μίλησε ο εκδότης της εφημερίδας η «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» και συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας
καθώς η Ευαγγελία Παπανίκου, συγγραφέας.Στο τέλος η συγγραφέας με εμφανή συγκίνηση, μια και στο ακροατήριο βρίσκονταν φίλες και φίλοι από τα παιδικά της χρόνια που πέρασε στη Βέροια αναφέρθηκε σ’αυτά και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.
Από την παρέμβαση του Α. Χατζηκώστα
Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε σε στιγμιότυπα του βιβλίου μέσα από τα οποία ανασύρονται μνήμες από μία Βέροια της δεκαετίας του ’60 και ’70 που δεν υπάρχει πια και συνέχισε λέγοντας:
«Το μυθιστόρημα της συμπολίτισσας μας παρουσιάζει τις ζωές 4 γυναικών (μητέρα και 3 κορίτσια) τη δεκαετία ’60- ‘70με αιχμή τα αισθηματικά τους αδιέξοδα και την εναγώνια προσπάθεια τους για συναισθηματική πληρότητα.
Νεανικός έρωτας, διαψεύσεις, απογοητεύσεις αλλά και τόλμη για διεκδίκηση αυτού που η καρδιά επιτάσσει, συνθέτουν τη μυθιστορηματική ζωή της πρωταγωνίστριας αλλά και των αδελφών της, κάτω από το άγρυπνο μάτι της μητέρας τους που συμπάσχει, αγωνιά και στηρίζει. Ήρωες καθημερινοί, απλοί άνθρωποι, πορεύονται το δύσκολο μονοπάτι των ανθρώπινων σχέσεων και παρά τις ανατροπές στη ζωή τους δεν πτοούνται, δεν λυγίζουν, αλλά συνεχίζουν τον αγώνα της ζωής με κινητήρια δύναμη τον έρωτα. Από την άποψη αυτή, δεν θα ήταν τολμηρό να κατατάξουμε το συγκεκριμένο έργο στην κατηγορία των αισθηματικών μυθιστορημάτων αν και η κατηγοριοποίηση αυτή είναι αρκετά επισφαλής και περιορίζει εσωτερικά το εύρος και τις προοπτικές ενός λογοτεχνικού κειμένου.
Εξάλλου τα αισθηματικά μυθιστορήματα αποτελούσαν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι της παγκόσμιας λογοτεχνίας (π.χ Ανεμοδαρμένη ύψη, Έρωτας στα χρόνια της χολέρας κλπ)
Έτσι και στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα μια ερωτική ιστορία πυροδοτεί γεγονότα που φέρνουν τη λογική αντιμέτωπη με το συναίσθημα, δοκιμάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.
Η συγγραφέας αποστασιοποιημένη από την ιστορία των ηρώων της, ετεροδιηγηματική κατά την ορολογία της αφηγηματολογίας ξεκινά την αφήγησή της από το κομβικό σημείο του γάμου της με τον Αμερικανό Φίλιπ και στη συνέχεια τα παραθέτει με γραμμική σειρά, μέχρι το Χαπυ εντ που λυτρώνει τις ζωές των ηρώων.
Οι κύριες περσόνες παρουσιάζονται με τρόπο δυναμικό, καθώς ακούμε τις συνομιλίες τους, μέσα από τους διαλόγους που παραθέτει σε μεγάλη έκταση η συγγραφέας εναλλάσσοντας τους με την αφήγηση. Έτσι όχι μόνο με άμεσο τρόπο παρουσιάζονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα τους,αλλά και ο λόγος γίνεται γοργός, εύληπτος και ζωντανός. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τις εξελίξεις παράλληλα με την βιωσή τους από τους ήρωες. Φως στην προσωπικότητά τους και στον ψυχισμό του χύνεται και από τον εσωτερικό μονόλογο που χρησιμοποιεί η συγγραφέας ως αφηγηματική τεχνική αλλά και από τις επιστολές που ενσωματώνει στην αφήγησή τους. Οι επιστολές μάλιστα όχι μόνο φωτίζουν το περιεχόμενο, αλλά αποτελούν και δομικό στοιχείο της πλοκής καθώς μετά από κάθε επιστολή περνάμε σε μια νέα φάση της υπόθεσης.»
http://ift.tt/1eZ0GPZ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου