MEΓΑΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. Ο UCK ΠΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ. ΕΚΔΗΛΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΗΠΑ (ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΦΩΝΕΣ - UCK), ΡΩΣΙΑ, Ε.Ε. ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΑΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΣΟΒΕΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΒΟΡΡΑ.
Ανησυχία στη Διεθνή Κοινότητα προκαλεί η κλιμακούμενη ένταση στα Σκόπια, με την κατάσταση στα Βαλκάνια να παραμένει έκρυθμη.
Τελευταίο «επεισόδιο», η ανακοίνωση του Αλβανικού Εθνικού Στρατού, γνωστού και ως «UÇK-AKSH», που απειλεί με πόλεμο τα Σκόπια, όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο. Σε δήλωσή τους οι Αλβανοί παραστρατιωτικοί απειλούν το πολυεθνικό κρατίδιο ότι θα απελευθερώσουν τα αλβανικά εδάφη του.
«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι στους Αλβανούς.
Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες (sllavomaqedonve) για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο», αναφέρει η δήλωση.
Έκρυθμη η κατάσταση
Την ίδια στιγμή, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα Σκόπια, καθώς εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν την Πέμπτη το βράδυ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό για πρόεδρο της Βουλής.
Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα. Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.
Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν συνολικά 42 άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης αλλά και των αλβανικών κομμάτων. Εκτός αυτού, το Κοινοβούλιο εκκενώθηκε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες με επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και χημικών, και παραμένει φρουρούμενο από δυνάμεις των αρχών ασφαλείας.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τα επεισόδια
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ σε ανακοίνωσή του «καταδικάζει απερίφραστα» τις επιθέσεις εναντίον μελών του κοινοβουλίου της πΓΔΜ την Πέμπτη. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις βίαιες επιθέσεις εναντίον μελών του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, που σημειώθηκαν μετά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Οι ΗΠΑ απευθύνουν έκκληση στις αρχές της ΠΓΔΜ να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των μελών του κοινοβουλίου, να ερευνήσουν διεξοδικά την επίθεση και να κάνουν να λογοδοτήσουν τα πρόσωπα που διέπραξαν τις βίαιες ενέργειες» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Βολές Ρωσίας στις ΗΠΑ: Προσχεδιασμένη ενέργεια με καθοδήγηση «ξένων συμβούλων»
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια, μετά τα συμβάντα στο κοινοβούλιο, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για προσχεδιασμένη ενέργεια που έγινε με την καθοδήγηση «ξένων συμβούλων».
«Μια τόσο ακαριαία συντονισμένη αντίδραση αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει ότι αυτό που συνέβη σχεδιάστηκε εκ των προτέρων, με την σιωπηρή έγκριση "ξένων συμβούλων" της "Σκοπιανής αντιπολίτευσης και επιβεβαιώνει εκ νέου την θέση που λέει ότι κύρια αιτία της παρούσας πολιτικής εσωτερικής κρίσης στην ΠΓΔΜ είναι ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ρωσικού υπ. Εξωτερικών.
Επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την στάση που τήρησαν στα γεγονότα, επισημαίνει ότι «οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρεσβευτές μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών και οι ΗΠΑ έσπευσαν χωρίς καθυστέρηση να χαιρετίσουν 'τον νέο πρόεδρο', για την ακρίβεια, τον πρώην διοικητή του φιλοαλβανικού, λεγόμενου "Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού", του UCK».
Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ενώπιον μας βλέπουμε μια απροκάλυπτη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών, με στόχο να ανατρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση».
Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης ότι η «περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης με βάση το σενάριο αυτό, οι απόπειρες να αλλάξουν την χώρα στην βάση της λεγόμενης 'τυραννικής πλατφόρμας', εγκυμονούν αύξηση της έντασης και διολίσθηση της κατάστασης σε μια σύγκρουση μεταξύ των εθνοτήτων».
«Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο», τονίζει η Γερμανία
Σε εκτενές ρεπορτάζ της Deutsche Welle για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια αποκαλύπτεται η έντονη καταδίκη του γερμανικού ΥΠΕΞ για τις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν στη χώρα.
«Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο» δήλωσε στο κυβερνητικό "μπρίφινγκ" στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ. Αφού χαρακτήρισε αυτούς που εισέβαλαν στη βουλή ως «προφανώς τραμπούκους», ο κ. Σέφερ κατέστησε σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες.
«Ελπίζουμε ότι επί τη βάσει του συντάγματος της ΠΓΔΜ θα συγκροτηθεί πλέον μία νέα κυβέρνηση». Το Βερολίνο «αναμένει» από την υπηρεσιακή κυβέρνηση «να φροντίσει για την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.
Μογκερίνι: Ανησυχητική η κατάσταση
Η κατάσταση στα Σκόπια είναι ανησυχητική, δήλωσε χθες το πρωί, προσερχόμενη στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στη Μάλτα, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. Οπως ανέφερε, «θεωρούμε ότι η άσκηση βίας είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει στον χώρο της δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο. Πιστεύουμε ότι στα Σκόπια θα πρέπει να σεβασθούν όλοι τις θεσμικές αρχές της δημοκρατίας και να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, ιδιαίτερα επικίνδυνες».
Προειδοποιήσεις
Από την πλευρά του, ο Πίτερ Φέιθ, ο οποίος βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και ανταρτών της Αλβανίας το 2001, προειδοποίησε για περαιτέρω κλιμάκωση.
Όπως είπε στο Reuters, οι εθνικιστές στα Σκόπια «παίζουν με τη φωτιά. Το επόμενο που μπορώ να εικάσω -και εύχομαι να μη συμβεί- είναι να βγουν τα όπλα στους δρόμους όπως το 2001. Αν συμβεί αυτό, θα μπούμε γρήγορα στην άβυσσο ενός εμφυλίου πολέμου».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου