ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ….
Όσοι, με αφορμή τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην λειτουργία των νοσοκομείων, βρίσκουν την ευκαιρία με γενικόλογες παρατηρήσεις και αντιπολιτευτικές κορώνες να δημιουργούν εντυπώσεις, τους προτρέπουμε να είναι πιο προσεκτικοί, γιατί η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα των
προβλημάτων στον χώρο της υγείας καθώς και η οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα
απαιτούν σοβαρές και συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις.
Ας σταματήσουν επιτέλους κάποιοι να μας κουνούν το δάκτυλο και ας αναλογιστούν πως φτάσαμε ως εδώ, γιατί οι αριθμοί καθημερινά τους διαψεύδουν.
Είναι αλήθεια ότι ο τομέας της υγείας έχει δεινοπαθήσει, ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, που είχαμε μια τρομακτική συρρίκνωση της ποιότητας και του επιπέδου των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Η κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια χρηματοδοτικής ασφυξίας το 2015 κατόρθωσε να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1% του ΑΕΠ από το 4,7% που παρέλαβε, όταν ακόμη και ο μνημονιακός
Στόχος ήταν, η δημόσια υγεία να είναι στο 6% του ΑΕΠ.
Επίσης παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση η κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία που τον Δεκέμβριο του 2014 είχαν έλλειμμα 936 εκ. ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 πλεόνασμα 36εκ.με επίμονη πολιτική εξοικονόμησης εκεί που γινόταν το μεγάλο πάρτυ στις προμήθειες, δαπάνες και υπερτιμολογήσεις.
Ίσως όμως το σημαντικότερο κατόρθωμα αυτής της κυβέρνησης είναι η ένταξη 2,5 εκατ .ανασφάλιστων συμπολιτών μας στο ΕΣΥ.
Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένος η όχι, να μην έχει πρόσβαση στο Δημόσιο Νοσοκομείο.
Το ζήτημα της επαρκούς λειτουργίας των νοσοκομείων πρώτα από όλα σχετίζεται με την επάρκεια του προσωπικού. Παραλάβαμε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά.
Ας αντιληφθούν λοιπόν όλοι αυτοί που με περισσή υποκρισία μιλούν για κατάρρευση του συστήματος υγείας, λόγω έλλειψης προσωπικού ,ότι στα ελληνικά νοσοκομεία δεν είχε γίνει καμιά πρόσληψη από το 2010 έως το 2014. παρά μόνο απολύσεις. Και αν προσθέσει κανείς και τις απολύσεις που έγιναν το 2014, 3500
γιατρών στην ΠΦΥ τότε θα καταλάβουμε πια ήταν η επιλογή των τότε κυβερνήσεων για το ΕΣΥ. Σε μικρό χρονικό διάστημα και σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας έχουν καλυφθεί 6000 θέσεις και προγραμματίζονται 12000 εκ των οποίων οι 8000 θα είναι μόνιμοι.
Και για να μην ανησυχούν οι όψιμοι υπερασπιστές του ΕΣΥ καθιερώνεται ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου που θα αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου, χωρίς βεβαίως τα ονόματα, με βάση το επείγον της κάθε περίπτωσης και με συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια ώστε όλοι οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται δίκαια και ισότιμα.
Η πιο σημαντική όμως μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας [ΠΦΥ], με την δημιουργία των τοπικών μονάδων υγείας[ΤΟΜΥ] ,που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του ΕΣΥ, με στόχο να αντιστοιχεί μια τέτοια μονάδα ανά 10000 κατοίκους.
Αγαπητοί όψιμοι υπερασπιστές του ΕΣΥ με ειλικρίνεια δηλώνουμε ότι δεν ενοχλεί η κριτική και οι καλοπροαίρετες παρατηρήσεις, γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα στην υγεία ,ενοχλεί όμως ότι αυτοί που ασκούν σήμερα κριτική επί 5 χρόνια που βυθιζόταν το ΕΣΥ δεν είπαν μια κουβέντα, δεν συγκινήθηκαν δεν αντέδρασαν.
Φαίνεται όμως ότι βολεύει το περίφημο «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» και κρίμα γιατί είναι και νέοι…
Τμήμα Υγείας Συριζα
Ημαθίας
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου