Kαι ενώ στην υπόλοιπη χώρα η ανεργία «χτυπάει» κόκκινο και η εργασία αμείβεται με μισθούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα προς το ζην, κάπου στο
Το ποσοστό ανεργίας είναι στο μηδέν, με το μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων να αγγίζει τα 40 έτη, και την ποιότητα ζωής τους να χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική.
Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Χρειάστηκε το όραμα ενός ανθρώπου για να πάρει τα πάνω της η περιοχή. Η αγάπη του τέως Δημάρχου της Ανάβρας, Δημήτρη Τσουκαλά, για τον τόπο από τον οποίο κατάγεται ήταν η κινητήριος δύναμη που τον έκανε να εγκαταλείψει τη ζωή στην Αθήνα και να επιστρέψει στη γενέτειρά του με στόχο την αναδιαμόρφωσή της.
Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να οργανώσω την κτηνοτροφία της περιοχής εκμεταλλευόμενος τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υπήρχαν
«Είχα κέφι, μεράκι και όρεξη. Ήθελα να προσφέρω και όχι να πάρω. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να οργανώσω την κτηνοτροφία της περιοχής εκμεταλλευόμενος τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υπήρχαν» αναφέρει o κ. Τσουκαλάς στο fortunegreece.com, επισημαίνοντας πως το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήθηκε με επιτυχία καθιστώντας την περιοχή της Ανάβρας, ως case study, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, αλλά και άλλους κλάδους. «Δεν έκανα τίποτα παραπάνω από το να καταγράψω τα προβλήματα και τα πλεονεκτήματα της περιοχής και να εστιάσω στην ανάδειξη των δυνατών της σημείων. Η Ανάβρα δεν είχε κάτι άλλο πέρα από κτηνοτροφία. Ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητες και καταρτίσαμε ένα σχέδιο που στόχο είχε τη δημιουργία ενός πρότυπου κτηνοτροφικού χωριού».
Στην πράξη βέβαια τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα όσο ακούγονται. Χρειάστηκαν περίπου οχτώ χρόνια για να στηθούν οι στέρεες βάσεις που απαιτούνταν για την ποιοτική ανάπτυξη του χωριού και τη δημιουργία σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων. Δυσκολίες, όμως, αντιμετώπισε και ο ίδιος ως άτομο, αφού στην αρχή οι συντοπίτες του ήταν δύσπιστοι αναφορικά με τις αλλαγές που θα έπρεπε να συντελεστούν. «Στην αρχή η αντίδραση του κόσμου ήταν μεγάλη. Δεν με ήθελαν, πρώτον γιατί δεν έμενα εκεί και δεύτερον επειδή δεν ήμουν κτηνοτρόφος και θεωρούσαν ότι δεν μπορούσα να καταλάβω το πώς λειτουργούσε ο κλάδος τους».
Στην αρχή η αντίδραση του κόσμου ήταν μεγάλη. Δεν με ήθελαν, πρώτον γιατί δεν έμενα εκεί και δεύτερον επειδή δεν ήμουν κτηνοτρόφος
Η ιστορία όμως φαίνεται να δικαίωσε τον κ. Τσουκαλά, αφού με το πέρασμα των χρόνων κέρδισε την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Ανάβρας, οι οποίοι του χάρισαν την ψήφο τους σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Παρότι έχει αποσυρθεί από τα καθήκοντα του Δημάρχου και σήμερα είναι Πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης «Αναβρά-ζω», δεν είναι λίγοι οι Δήμοι ανά την Ελλάδα που τον καλούν για να αναλάβει την αναδιάρθρωσή τους, ενώ προσκλήσεις δέχεται για να παραβρεθεί ως ομιλητής σε αρκετά διεθνή συνέδρια προκειμένου να περιγράψει τον τρόπο λειτουργίας της Ανάβρας.
Σήμερα η περιοχή, στην οποία κατοικούν μόνιμα 500 άνθρωποι, η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται στο 0% χαρίζοντας ένα πολύ καλό βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους της. «Όλα γίνονται αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις, να έχεις θέληση και όχι προσωπικές σκοπιμότητες. Οφείλουν και οι Δήμαρχοι να αλλάξουν νοοτροπία και να σέβονται το δημόσιο χρήμα, διότι ο κόσμος τους εκλέγει για να δουλέψουν και όχι για να σπαταλούν τα χρήματα άσκοπα».
Για δέκα ολόκληρα χρόνια η Ανάβρα ήταν πρώτη σε ανάπτυξη στην Ευρώπη και τρίτη στο Μεσογειακό νότο
Ωστόσο, παραδέχεται πως η Ανάβρα από το 2011, όταν και εντάχθηκε με τον Καλλικράτη στο Δήμο Αλμυρού, έχασε αρκετά από τα προνόμια της καθώς μέχρι τότε η κοινότητα ήταν αυτόνομη και οικονομικά και διοικητικά. «Καταφέρναμε να διαχειριζόμαστε τα του οίκου μας με δικά μας έξοδα και να λειτουργούμε με αυτάρκεια. Για δέκα ολόκληρα χρόνια η Ανάβρα ήταν πρώτη σε ανάπτυξη στην Ευρώπη και τρίτη στο Μεσογειακό νότο. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο έγινε γνωστή. Αν δεν υπήρχε ο Καλλικράτης η Ανάβρα σήμερα θα ήταν παγκόσμιο φαινόμενο» καταλήγει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο υποδομών, η Ανάβρα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες πόλεις. Διαθέτει αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, διώροφο πάρκινγκ 60 θέσεων, γυμναστήριο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, λαογραφικό μουσείο καθώς και ένα περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
www.news247.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου