ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΚΡΟΥΣΙΩΝ (ΠΟΝΤΟΚΕΡΑΣΙΑΣ), ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ



Εκδήλωση με θέμα «η βιώσιμη λειτουργία του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων – μοχλός ανάπτυξης της περιοχής», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, στην Ποντοκερασιά Κιλκίς. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στον κήπο και δραστηριότητες στον Κήπο των Αισθήσεων.












Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, στα 15 χρόνια λειτουργίας του ο ΒΒΚΚ παρήγαγε σημαντική γνώση και τεχνογνωσία σχετικά με τα ελληνικά φυτά και την αξιοποίησή τους, ενώ στον καιρό της κρίσης αυτό το σημαντικό επιστημονικό κεφάλαιο μπορεί να προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες στην τοπική κοινωνία, όπως γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με την καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εμπορία αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών, την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και της οικοτεχνίας. Γι` αυτό και στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας του Κήπου με πρόσωπα και συλλογικότητες της περιοχής.




Το πρόγραμμα της εκδήλωσης :

11:00-11:30, Προσέλευση – Χαιρετισμοί
11:30-12:00, Οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες του ΒΒΚΚ και του ΙΓΒ&ΦΠ, δρ Ελένη Μαλούπα, Υπεύθυνη του ΒΒΚΚ, Τακτική Ερευνήτρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡA
12:00-12:30, Κοινωνική οικονομία – τοπική ανάπτυξη, Μιχάλης Αλμπάνογλου, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΟΙΚΑΔΕ»
12:30-13:00, Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία στον Αγροτικό Τομέα: ανάπτυξη με επίκεντρο τον ΒΒΚΚ, δρ Ανδρέας Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ
13:00-13:30, Παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος BigPicnic, δρ Δημήτρης Φωτάκης, Δασολόγος
13:30-14:00, Συζήτηση

Επικοινωνία: 2310 471613 εσωτερικό 0 220 και 0121, www.bbgk.gr








  




ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΙΩΝ (ΠΟΝΤΟΚΕΡΑΣΙΑΣ).



Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) υπάγεται στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒ & ΦΠ) που ανήκει στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – Δήμητρα (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

Eίναι από τους νεότερους κήπους της Ευρώπης καθώς εγκαινιάστηκε το 2001. Χρηματοδοτήθηκε από την Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG II – Εξωτερικά Σύνορα και από Εθνικούς Πόρους.  Είναι μέλος του «Διεθνούς Δικτύου Βοτανικών Κήπων» (Botanic Gardens Conservation International, BGCI) και του «Δικτύου Ελληνικών Βοτανικών Κήπων». Σκοπός του τελευταίου είναι να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των μελών της, να προσδιοριστεί ο ρόλος και η αποστολή των Βοτανικών Κήπων αλλά και να αποτελέσει η ίδια η ένωση στρατηγικό μέσο ανάπτυξης το οποίο θα συμβάλει στην εναρμόνιση των επιδιώξεων των Κήπων, πάντα με σεβασμό στη νομοθεσία περί προστατευομένων φυτών και στις διεθνείς συμβάσεις.

Ο ΒΒΚΚ βρίσκεται στην Ποντοκερασιά του Νομού Κιλκίς, 70 Km από την Θεσσαλονίκη, μέσα σε φυλλοβόλα δρυοδάση του Μαυροβουνίου, της οροσειράς των  Κρουσσίων σε 600 m υψόμετρο.

O BBKK αναπτύσσεται σε 310 στρέμματα, από τα οποία τα 150 είναι καλυμμένα με φυσικό δρυοδάσος στο οποίο διατηρούνται επί τόπου (in situ) αυτοφυείς πληθυσμοί από εκατοντάδες φυτικά taxa (είδη και υποείδη), μεταξύ των οποίων και αξιοσημείωτοι πληθυσμοί από τουλάχιστον 8 διαφορετικά είδη ορχεοειδών. Στα υπόλοιπα 160 στρέμματα διατηρούνται εκτός τόπου (ex situ) είδη της ελληνικής χλωρίδας (> 90 taxa, από > 150 κωδικούς) μεταξύ των οποίων σπάνια και ενδημικά είδη.

Στους χώρους του ΒΒΚΚ υπάρχει πολυλειτουργικό κτήριο υποδοχής με περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις, μικρός ξενώνας, τεχνητοί καταρράκτες και υδατορροές, κιόσκια, μικρές τεχνητές λίμνες, μονοπάτια περιήγησης, ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και παρατηρητήριο.




ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ (ΣΕ ΕΝΤΥΠΗ ΜΟΡΦΗ) :








 Λ. Κοζάρης


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video