[Οι λεονταρισμοί αριστερά είναι από τις 4.09.2016... ούτε καν 3 βδομάδες μετά είπε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ και ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ]
Στο νομοσχέδιο που διέρρευσε χθες για τα προαπαιτούμενα, μεταξύ των μετοχών των ΔΕΚΟ που μεταφέρονται προς αξιοποίηση στο νέο υπερταμείο περιλαμβανόταν και η ΔΕΗ. Για το μέλλον της εταιρείας θυμίζουμε έχει υπάρξει ανοιχτή ενδοκυβερνητική διαμάχη και έντονες κόντρες μεταξύ του Υπ. Εν. Π. Σκουρλέτη και της πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά λοιπόν το νέο νομοσχέδιο, όπως αρχικά προβλεπόταν, μεταφέρει στο νέο υπερταμείο το 34% των μετοχών της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ μέχρι το 2012 ήταν 51% Δημόσιο και 49% ιδιώτες μέτοχοι, μεταξύ των οποίων ασφαλιστικά ταμεία, ξένα funds και Έλληνες θεσμικοί. Ωστόσο από το 2012 το προς πώληση ποσοστό 17% μεταφέρθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το υπόλοιπο 34% διατηρήθηκε υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Πλέον με το νομοσχέδιο, περνά στο νέο υπερταμείο ολόκληρη η συμμετοχή του Δημοσίου, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί.
Η σημασία
Η διαφορά μεταξύ του νέου υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι το νέο υπερταμείο εξετάζει το βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης των assets που κατέχει και διαχειρίζεται, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει ως σκοπό την πώληση των συμμετοχών ή της περιουσίας του Δημοσίου που κατέχει.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας δεν διαφοροποιούν καθόλου το στρατηγικό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan) το οποίο παραμένει ως έχει.
Το ενδιαφέρον βεβαίως στην περίπτωση του ADP είναι ότι περιέχει πρόβλεψη για πώληση του 17% της ΔΕΗ, με συγκεκριμένα μάλιστα βήματα, ήτοι την πρόσληψη συμβούλου μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016 και πώληση των μετοχών ενδεχομένως και το 2016. Υπενθυμίζεται τέλος ότι το επικαιροποιημένο ADP αποτελεί παράρτημα του μνημονίου που υπεγράφη από την παρούσα κυβέρνηση.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου