Την παρέμβαση ακόμη και της διεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σχεδιάζει να ζητήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια να οδηγήσει στη "φάκα" των αρμόδιων αρχών τους ασυνείδητους πολίτες, που επιμένουν να
ρυπαίνουν και να προσβάλλουν τους δημόσιους χώρους και τα μνημεία της πόλης, μουτζουρώνοντας και γράφοντας υβριστικά συνθήματα.
Της Βαρβάρας Ζούκα
Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά οξυμένο σε χώρους που συγκεντρώνουν υψηλή επισκεψιμότητα, όπως είναι ενδεικτικά το αναπλασμένο παραλιακό μέτωπο και τα θεματικά πάρκα που έχουν διαμορφωθεί σε αυτό. "Είμαστε αποφασισμένοι να ζητήσουμε τη συνδρομή όλων των αρχών και εξετάζουμε ακόμη και το ενδεχόμενο να απευθυνθούμε στη διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ώστε επιτέλους να μπει ένα τέλος στα θλιβερά περιστατικά της ρύπανσης των αναπλασμένων χώρων της νέας παραλίας", σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.
Ο ίδιος εξάλλου έκανε λόγο για κλίκες νεαρών ατόμων, που συνεννοούνται με δικούς τους εσωτερικούς κώδικες μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προχωρούν σε βανδαλισμούς στη νέα παραλία, ακόμη και λίγες ώρες αφότου έχουν παρέμβει συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης ή ομάδες εθελοντών για τον καθαρισμό των χώρων.
ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ
Ούτε καν οι άνδρες της εταιρείας σεκιούριτι που έχουν επιστρατευτεί από το δήμο Θεσσαλονίκης, για να πραγματοποιούν νυχτερινές περιπολίες στη νέα παραλία, στάθηκαν ικανοί να αποτρέψουν νέα φαινόμενα βανδαλισμών στους θεματικούς κήπους που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή. Οι φύλακες αναλαμβάνουν καθήκοντα στις 10 κάθε βράδυ μέχρι και τις 6 το επόμενο πρωί, εκτελώντας περιπολίες στο χώρο της νέας παραλίας, από το Λευκό Πύργο μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής, ο οποίος καλύπτει περίπου 400 στρέμματα.
"Και 100 φύλακες να βάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης, δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τα φαινόμενα αυτά, εάν δεν μάθουμε όλοι να σεβόμαστε το δημόσιο χώρο κι αν δεν γίνει αντιληπτό ότι κάποιοι δεν είναι δυνατόν να προκαλούν καταστροφές για την πλάκα τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, ο οποίος εμφανίστηκε αγανακτισμένος για τις νέες καταστροφές που σημειώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο παραλιακό μέτωπο από ασυνείδητους πολίτες.
Το τελευταίο περιστατικό που έγινε αντιληπτό σημειώθηκε στον κήπο των γλυπτών, ο οποίος έχει διαμορφωθεί σε μία έκταση 4,7 στρεμμάτων απέναντι από το κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου. Στη μαρμάρινη επιφάνεια, που βρίσκεται πίσω από το έργο "Τρεις Κύκλοι" του Γιώργου Ζογγολόπουλου, το οποίο δεσπόζει στη λίμνη του κήπου των γλυπτών, άγνωστοι έγραψαν συνθήματα και μάλιστα με υβριστικό περιεχόμενο κατά της ομάδας των εθελοντών, που σε τακτά διαστήματα φροντίζει να καθαρίζει τους χώρους της νέας παραλίας.
ΣΒΗΣΕ... ΓΡΑΨΕ
Η τακτική τού σβήσε... γράψε τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο, αφού, πριν καλά, καλά συνεργεία του δήμου και ομάδες εθελοντών να προλάβουν να καθαρίσουν έναν χώρο, ασυνείδητοι πολίτες τον μουτζουρώνουν και πάλι.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά ο δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προστασία του δημόσιου χώρου, δίνοντας τη μάχη κατά των κακώς εννοούμενων γκράφιτι. Οι εργασίες που προγραμματίστηκαν για τον καθαρισμό μνημείων, πολυσύχναστων χώρων και σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος είναι συνολικού ύψους 30.000 ευρώ. Η αρχή έγινε από το νέο δημαρχιακό μέγαρο, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις, για να σβηστούν μουτζούρες και συνθήματα, υλοποιήθηκαν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης, στην κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στη νέα παραλία, σε αγάλματα και σε επιφάνειες περιμετρικά του Λευκού Πύργου.
ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ
Εξάλλου ακόμη και τα δύο εμβληματικά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου που κοσμούν την αναπλασμένη νέα παραλία -οι "Τρεις Κύκλοι" στον κήπο των γλυπτών και οι "Ομπρέλες" στην εξέδρα με τους 48 χαμηλούς πίδακες νερού στο ύψος του νέου δημαρχιακού μεγάρου- στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν στο στόχαστρο βανδάλων.
Τον περασμένο Φεβρουάριο άγνωστοι είχαν αφαιρέσει τον έναν κύκλο από το υδροκίνητο γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου και τον είχαν πετάξει μέσα στη λίμνη του ενός στρέμματος που κατασκευάστηκε στο σημείο. Το έργο αυτό, που δημιουργήθηκε το 1978, είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και αποτελείται από τρεις κύκλους με χορδές, οι οποίοι μετακινούνται στα όρια του πλαισίου που τους συγκρατεί με τη βοήθεια του νερού.
Μόλις τον περασμένο Αύγουστο εξάλλου είχε γίνει άφαντη μία από τις συνολικά 40 ομπρέλες που συναπαρτίζουν το ομώνυμο εμβληματικό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Ειδικά για το συγκεκριμένο περιστατικό πάντως οι δημοτικές υπηρεσίες δεν ήταν βέβαιες εάν οφείλεται σε φαινόμενα βανδαλισμού ή στους ισχυρούς ανέμους που συχνά πνέουν στην παραλία.
Αυτή πάντως δεν ήταν η πρώτη φορά που το γλυπτό του Ζογγολόπουλου έμεινε με 39 ομπρέλες από τις 40 που κανονικά το απαρτίζουν. Η τεσσαρακοστή ομπρέλα είχε αποκατασταθεί μόλις λίγο πριν από την τοποθέτηση του έργου στη νέα θέση του στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. Αρχικά οι εμβληματικές "Ομπρέλες" του Γιώργου Ζογγολόπουλου είχαν τοποθετηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, στο ύψος του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς", με την ευκαιρία της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Στο πλαίσιο της ανάπλασης της παραλίας αποφασίστηκε η μεταφορά του έργου σε νέα περίοπτη θέση, επάνω σε μία εξέδρα μήκους περίπου 100 μέτρων προς την πλευρά της θάλασσας, στο ύψος του νέου δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης.
makthes.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου