Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης προσέφυγε με επιστολή του στην εισαγγελέα Κιλκίς Αικατερίνη Μάτση για τα όσα διαδραματίζονται στη συνοριακή γραμμή της Ειδομένης, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου και την προστασία των κατοίκων της περιοχής από ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Στην επιστολή του ο κ. Γκουντενούδης αναφέρει:
«Αξιότιμη κα Εισαγγελέα,
Εδώ και ένα χρόνο περίπου στον ακριτικό οικισμό της Ειδομένης Δήμου Παιονίας βιώνουμε την αναίσχυντη πλευρά της προσφυγιάς των λαών εκείνων, που αντιμετωπίζουν τα δεινά του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ως απόγονοι προσφύγων, καθώς το 85% περίπου των κατοίκων μας προέρχονται από προσφυγικές οικογένειες, καταλαβαίνουμε την αγωνία αυτών των ανθρώπων και για τον λόγο αυτό τους αντιμετωπίσαμε με ανθρωπιά, ευαισθησία και αλληλεγγύη (παροχή νερού, τρόφιμα, ρούχα κλπ) με σκοπό να διευκολύνουμε τη διέλευσή τους από την περιοχή μας ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους, που δεν είναι άλλος από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν όχι μόνο δημότες της περιοχής, αλλά συνάνθρωποι μας από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, Μ.Κ.Ο., η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Διεθνής Οργάνωση Μεταναστών, ο Ε.Ε.Σ., όπως βέβαια και ο Δήμος Παιονίας.
Κίνητρα της συμμετοχής μας αυτής στις επιχειρήσεις φροντίδας και περίθαλψης ήταν η ευαισθησία μας, για τους λόγους που προανέφερα αλλά και το γεγονός πως στην περιοχή ευθύνης μας ζουν, αλληλεπιδρούν και παράγουν οι δημότες, για τους οποίους υποχρεούμαστε να παρέχουμε συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης, καθαριότητας και υγιεινής.
Αξίζει να υπογραμμίσω, σε αυτό το σημείο ότι βάσει εθνικής νομοθεσίας απαγορεύεται η διαμονή προσφύγων στο Νομό μας μιας και είναι παραμεθόριος, όπως και σε άλλους τρείς νομούς της Ελλάδας. Παράλληλα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς του ΟΗΕ, απαγορεύεται η συσσώρευση πληθυσμού στη συνοριακή γραμμή με τρίτη χώρα, εκτός Ε.Ε.
Όσον αφορά τώρα την οικονομική κατάσταση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι κοινό μυστικό πως υποχρηματοδοτούμαστε τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο πως το πρόβλημα είναι εθνικό και άπτεται των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης αιτηθήκαμε για βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό μέσω επιστολών προς Υπουργούς Εσωτερικών, u924 Μετανάστευσης και απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Κυβέρνησης δεν υπήρχε σχεδόν καμία ανταπόκριση εκτός βέβαια από την Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, φορείς οι οποίοι έχουν συνεισφέρει στις προσπάθειες μας. Κατά τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που ανάλαβε πριν τις Εθνικές Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015, άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας και άμεσης συνεργασίας με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συναντήσεις, συνεννοήσεις και πρακτικές παρεμβάσεις με στόχο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, κυρίως την όσον αφορά την καθαριότητα και δημόσια υγεία της περιοχής.
Το προηγούμενο διάστημα ανέλαβε ενεργό ρόλο και η Κ.Ε.Δ.Ε. προκαλώντας μια συνάντηση μεταξύ Δημάρχων που αντιμετωπίζουν το «προσφυγικό» και της τότε Υπουργού κας Χριστοδουλοπούλου, του κου Δρίτσα και του κου Φιλιππάκο, Γεν. Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη, υπεύθυνο για τους μετανάστες.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση – ενημέρωση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Παυλόπουλο, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν ότι το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση λόγω οικονομικών συγκυριών και μοναδική λύση ήταν η αναζήτηση βοήθειας από την Ε.Ε.. Πράγματι, μετά από παρέμβαση του Επιτρόπου υπεύθυνου για την μετανάστευση στην Ε.Ε., κου Αβραμόπουλου, παραχωρήθηκε οικονομική ενίσχυση ύψους 472.000.000 € σε βάθος επταετίας για τις δράσεις που αφορούν υποδοχή – καταγραφή προσφύγων, παροχή ασύλου και εξασφάλιση επιστροφής στην πατρίδα τους εφόσον δεν δικαιούνται την παροχή ασύλου. Στις δράσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται χρηματοδότηση για το Δήμο Παιονίας καθώς η διέλευση από το σημείο της Ειδομένης θεωρείται παράνομη.
Όπως καταλαβαίνετε δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει περίπτωση οικονομικής βοήθειας προς το Δήμο και για το λόγο αυτό την κατάσταση ανέλαβε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και οι Μ.Κ.Ο με όλες τις συνέπειες που ενδεχομένως προκύψουν μελλοντικά. Σαφώς και οι δραστηριότητες της Ύπατης Αρμοστείας, του Δ.Ο.Μ. και των Μ.Κ.Ο. είναι χρήσιμες και αξιέπαινες αλλά μέχρι ενός σημείου καθώς η νομιμότητα της υφιστάμενης κατάστασης είναι υπό συζήτηση και αμφισβήτηση.
Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τις τελευταίες μέρες, καθώς η γειτονική χώρα της FYROM με την τελευταία στάση της αρνείται τη διέλευση σε ανθρώπους που προέρχονται από μη εμπόλεμες ζώνες επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε κατόχους συριακών, ιρακινών και αφγανικών διαβατηρίων. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει υπερσυγκέντρωση προσφύγων στην περιοχή του Δήμου μας με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα ποινικά κολάσιμων πράξεων. Μάλιστα, έχουμε ενημερωθεί πως οι Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ζητούν να ενοικιάσουν αγροτεμάχια ώστε να εγκαταστήσουν σκηνές με σκοπό τη διαμονή προσφύγων μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ροές προς τη γείτονα χώρα. Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και δε γνωρίζουμε την έκταση που θα λάβει το ζήτημα.
Πιστεύω ακράδαντα, κα Εισαγγελέα, ότι σταδιακά η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και το πρόβλημα των νησιών με τους πρόσφυγες θα μεταφερθεί στην περιοχή της Ειδομένης όπου πλέον θα είναι μη αντιμετωπίσιμο. Για το λόγο αυτό παίρνω την πρωτοβουλία και διαφυλάσσοντας την ακεραιότητα του Δήμου, όπως είμαι άλλωστε εντεταλμένος από τους συνδημότες μου να πράττω, και σε συνεργασία με το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο αιτούμαστε την άμεση εφαρμογή του νόμου, καθώς μία μη σύννομη κατάσταση στις πλάτες χιλιάδων ψυχών δεν συνάδει με τη νοοτροπία και τις αρχές μας».
Με τιμή
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΓΚΟΥΝΤΕΝΟΥΔΗΣ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου