- Ευνοϊκές οι συνθήκες μέχρι στιγμής για το πευκόμελο
- Κακή χρονιά για το ανθόμελο
Ως "κακή" μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή χρονιά για την παραγωγή ορισμένων ποικιλιών μελιού όπως το ανθόμελο ή το θυμαρίσιο μέλι, ωστόσο – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – οι συνθήκες δείχνουν να είναι αρκετά ευνοϊκές για το πευκόμελο, δίνοντας ιδιαίτερες ελπίδες στους παραγωγούς της Χαλκιδικής, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με αυτή την ποικιλία.
Τα παραπάνω επεσήμανε η Γεωπόνος του Κέντρου Μελισσοκομίας Χαλκιδικής, Στέλα Γεροχύμου, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή της συλλογής του μελιού και μπορούμε να κάνουμε λόγο μόνο για εκτιμήσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή. «Οι καιρικές συνθήκες επέδρασαν στην όχι και τόσο καλή παραγωγή ανθόμελου φέτος» είπε η κ. Γεροχύμου μιλώντας στο halkidikifocus, σημειώνοντας ότι «μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες δείχνουν ευνοϊκές για το πευκόμελο, το οποίο οι μελισσοκόμοι θα μαζεύουν μέχρι το τέλος του Οκτώβρη και αν δεν αλλάξουν θα μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις τιμές, η κ. Γεροχύμου σημείωσε ότι στις ποικιλίες που αντιμετώπισαν φέτος προβλήματα θα υπάρξει μικρή άνοδος, με τη μεγαλύτερη πίεση ωστόσο να τη δέχεται ο ίδιος ο παραγωγός. Όπως μας εξήγησε στην Ελλάδα οι μελισσοκόμοι μετακινούν τα μελίσσια τους, κάτι που επιβαρύνει το προϊόν (από την υψηλή τιμή του πετρελαίου) και που έχει αντίκτυπο στον παραγωγό (σε περίπτωση κακής χρονιάς, αλλά και στις εξαγωγές: Το ελληνικό μέλι παρ’ ότι είναι υψηλής ποιότητας, υποσκελίζεται σε αγορές όπως της Αμερικής από μέλια προερχόμενα από Ασιατικές χώρες, που ακριβώς επειδή δεν τα μετακινούν, έχουν χαμηλότερη τιμή από το ελληνικό.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου