Ο μήνας Οκτώβριος, έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ως «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του στήθους». Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας, εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά. Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε και να χαρίσουμε ζωή στον εαυτό μας; Κατ’αρχήν, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι θεραπεύσιμος εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο. Τι χρειάζεται λοιπόν να προσέξουμε; – Ποτέ μην αναβάλλετε το ραντεβού για το ετήσιο τσεκ απ με το γιατρό, όσο πιεσμένο και αν είναι το πρόγραμμά σας. Στις νεαρότερες ηλικίες συστήνεται υπέρηχος. Στις μεγαλύτερες πάλι ηλικίες (από τα 35 και μετά) μαστογραφία (εκτός εάν ο γιατρός κρίνει με βάση το ιστορικό και την κατάσταση της υγείας σας ότι συντρέχει λόγος να κάνετε τη συγκεκριμένη εξέταση πιο νωρίς).
Μαστογραφία και υπέρηχος, θα πρέπει να συνδυάζονται παράλληλα και με κλινική εξέταση από το γιατρό.
-Ο «εχθρός», δυστυχώς δεν προειδοποιεί. Δηλαδή, όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ένα μικρό όμως ογκίδιο όταν ανιχνευθεί, αντιμετωπίζεται πλέον σήμερα, με μεγάλη επιτυχία.
-Η κληρονομικότητα σίγουρα παίζει ρόλο, σε κάποιο όμως -σχετικά- μικρό ποσοστό. Η πλειοψηφία των καρκίνων στο στήθος είναι τυχαίοι, χωρίς ιστορικό από την οικογένεια. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι καμία γυναίκα ανεξαρτήτως ιστορικού, δεν πρέπει να επαναπαύεται.
-Ανεξάρτητα από την ετήσια επίσκεψη στο γιατρό, αναγκαία επίσης θεωρείται –και πραγματικά δεν πρέπει να την αμελούμε- την αυτοεξέταση. Την ψηλάφηση δηλαδή στο μαστό, που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι.
– Η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Μεγαλώνοντας όλες οι γυναίκες είναι ευάλωτες απέναντί του και όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνονται και τα ποσοστά επικινδυνότητας. Τα περιστατικά πάντως, είναι σπανιότερα για ηλικίες κάτω των 35 και μεγαλύτερα για την ηλικίες που είναι άνω των 50-60 ετών.
-Αλκοόλ και κάπνισμα είναι δυο παράγοντες οι οποίοι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, επιβαρύνουν τον οργανισμό και αυξάνουν την πιθανότητά εμφάνισης της νόσου. Και στις δυο πάντως περιπτώσεις οι έρευνες αφορούν περιστατικά υπερκατανάλωσης και χρόνιας κατανάλωσης. Κανένας άνθρωπος δεν νόσησε από ένα ποτηράκι κρασί.
– Ο ήλιος, δεν είναι πλέον φίλος μας και όλοι οι γιατροί κρούουν εδώ και χρόνια καμπανάκια που έχουν γίνει πλέον καμπάνες. Έχουν περάσει πλέον οι εποχές που καθόμασταν με τις ώρες εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία.
-Η παχυσαρκία επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, γι’αυτό και οι γιατροί συμβουλεύουν, προσοχή στο βάρος, ν’αποφεύγουμε – όσο αυτό είναι δυνατόν - την καθιστική ζωή, και να βάλουμε στο πρόγραμμά μας την τακτική σωματική άσκηση.
– Χρειάζεται ψυχραιμία. Εξογκώματα ή ογκίδια που εντοπίζονται δεν σημαίνει ότι όλα είναι κακοήθη.
Συμπέρασμα…
Η Πρόληψη Σώζει Ζωές!!!
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου