Ο Ποσειδώνας Βέροιας συστηματικά ασχολείται με το άθλημα του βόλεϊ κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα των ομάδων. Παίρνει μέρος στα πρωταθλήματα των Γυναικών, νεανίδων (ηλικίες από 16 έως 19 ετών) κορασίδων (ηλικίες από 15 έως 17 ετών) και παγκορασίδων (ηλικίες από 12 έως 15 ετών). Διαθέτει τμήματα μίνι και γενικά παραλαμβάνει τα κορίτσια από τη ηλικία των περίπου 9 ετών και τα εντρυφά στο σπουδαίο αυτό άθλημα όχι μόνο στην καθαρά αγωνιστική του διάσταση, αλλά και σε όλους τους κοινωνικούς τομείς που είναι συνδεμένοι με τον αθλητισμό.
Για όλες τις δραστηριότητες των ομάδων μας έχουμε ενημερώσει την τοπική κοινή γνώμη, εκτός της ομάδας των παγκορασίδων. Αυτή λαμβάνει μέρος κανονικά στο πρωτάθλημα, μέχρι σήμερα έχει 6 νίκες και 4 ήττες, σε κάθε σετ παίρνουν μέρος διαφορετικά παιδιά έτσι ώστε όλα – ικανά η λιγότερο ικανά - να έχουν την χαρά του αγώνα, μια και αυτή η ομάδα είναι η είσοδος του παιδιού στην αγωνιστική δραστηριότητα.
Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας δυο βασικά στοιχεία. Τον μέγιστο στόχο που είναι η διατήρηση της μπάλας στον αέρα και το ότι κάθε παιδί αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση που πρέπει να εναρμονίσουμε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Η πρόταση αυτή περικλείει ίσως και τη μεγαλύτερη πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσει ο σύλλογος μας με τα αρχάρια παιδιά.
Το βόλεϊ είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Ο επιθετικός προσδιορισμός «εκπληκτικό» δεν προκύπτει μόνο από τη λαχτάρα του παιδιού να «σώσει» μια μπάλα ή να επιτεθεί πραγματοποιώντας ένα δυνατό άλμα, αλλά κυρίως από τη μεγαλειώδη συνεργατική φύση που το χαρακτηρίζει. Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές μαθαίνουν από πολύ νωρίς να συνεργάζονται αφού μέσω αυτής της συνεργασίας θα προοδεύσουν, θα παίξουν καλύτερα και κατά συνέπεια θα διασκεδάσουν πιο πολύ!
Ένας αγώνας μεταξύ παιδιών δεν είναι τίποτα άλλο από μια επικοινωνία ανθρώπων. Πάσα, καρφί, άμυνα, αντεπίθεση, πόντος, σετ, νίκη, ήττα, χαρά, λύπη. Όλες οι φάσεις και κάθε αποτέλεσμα βγάζουν συναίσθημα και σε συνάρτηση με τη κρισιμότητα, τον αντίπαλο και τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται σε κάθε αγώνα, πάλλεται και το εύρος του συναισθήματος. Tο θετικό συναίσθημα της νίκης από μόνο του δε φέρνει τόση βελτίωση όσο μια ...θριαμβευτική ήττα συνοδευόμενη από την ιεροτελεστία της διαχείρισής της. Οι ήττες πρέπει να θεωρούνται φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας και να είναι αγαπημένες αν στοχεύουμε στην εξέλιξη. Να μάθουμε να εντοπίζουμε τα λάθη μας, να συζητάμε σε ομαδικό και ατομικό πλαίσιο (αυτοκριτική), να εργαζόμαστε μεθοδικά και να προσμένουμε καρτερικά την επόμενη ευκαιρία επιτυχίας. Η ήττα είναι μια διαδικασία εξέλιξης, προόδου, μάθησης και μητέρα της επόμενης νίκης. Ένα μεγάλο και καλό μάθημα σε παιδιά αυτής της ηλικίας, ίσως το καλύτερο από όλα τα άλλα…Μη χάνουμε καμιά ευκαιρία!
Αν πραγματοποιήσουμε μια αναλυτικότερη προσέγγιση θα διαπιστώσουμε πολλά ακόμα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του βόλεϊ που το τοποθετούν ως κορυφαία αθλητική επιλογή ενασχόλησης:
* Είναι ασφαλές, αφού οι κανονισμοί του δεν επιτρέπουν σωματική επαφή με τον αντίπαλο και ο αγωνιστικός χώρος που παίζεται είναι καθαρός από εμπόδια.
* Βελτιώνει το νοητικό επίπεδο των αθλητών, αφού οι αποφάσεις τους σε κάθε αγωνιστικό επεισόδιο (φάση) λαμβάνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου την ώρα που η μπάλα «ταξιδεύει» στον αέρα.
* Είναι μοναδικό να γυμνάζει αερόβια, αναερόβια και πολύπλευρα τους αθλητές.
* Συντονίζει απίθανα χέρι και μάτι (hand-eye coordination), λειτουργία χρήσιμη στη καθημερινότητα κάθε παιδιού.
Για τους παραπάνω, αλλά και για χίλιους άλλους λόγους, το βόλεϊ είναι από τις πιο αγαπημένες αθλοπαιδιές στο σχολείο και βασική επιλογή των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, ιδίως δευτεροβάθμιας βαθμίδας. Άλλωστε, πλήθος μελετών έχουν αποδείξει τη συμβολή του βόλεϊ στη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, προτείνοντάς το ανεπιφύλακτα ως εκπαιδευτικό «εργαλείο» με μεγάλη αξία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου