ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Καστοριά: Συγκίνηση στους κατοίκους και συγγνώμη από Γερμανούς στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή της Κλεισούρας από τους Ναζί

Καστοριά: Συγκίνηση στους κατοίκους και συγγνώμη από Γερμανούς στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή της Κλεισούρας από τους Ναζί

Ζωντάνεψαν οι μνήμες σήμερα στην Κλεισούρα στις εκδηλώσεις για τη μνήμη των 270 γυναικών, παιδιών και γερόντων, που εκτελέστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί σε μια από τις πιο άγριες επιδρομές των Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής. 

Αναφορές στο χρονικό της σφαγής έγιναν από τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Σμιξιώτη. Όλα ξεκίνησαν το πρωί της 5ης Απριλίου 1944 ύστερα από την ενέδρα που έστησαν σε γερμανική φάλαγγα αντάρτικα σώματα του ΕΛΑΣ λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Οι πληροφορίες της εποχής εκείνης έλεγαν ότι οι Ναζί μετέφεραν πολύτιμα αντικείμενα και τον πλούτο που είχαν αφήσει πίσω τους οι Εβραίοι της Καστοριάς που λίγες μέρες νωρίτερα στις 24 Μαρτίου μεταφέρθηκαν και θανατώθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης 'Αουσβιτς- Μπίρκεναου.

Σε αντίποινα για τον θάνατο δύο μοτοσικλετιστών της Βέρμαχτ, οι ναζί κινητοποιήθηκαν αμέσως και με ενισχύσεις από άλλες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας εισήλθαν στο χωριό, έκαψαν τα περισσότερα σπίτια και εκτέλεσαν ή έκαψαν ζωντανούς 270 γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους που δεν πρόλαβαν να κρυφτούν στο δάσος. Η σφαγή της Κλεισούρας συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Ξεχωριστή στιγμή στις φετινές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα αποτέλεσε η παρουσία μελών της οργάνωσης «Πορεία ζωής» που είναι συγγενικά πρόσωπα ή απόγονοι ναζί στρατιωτών που έδρασαν στην Ελλάδα και συμμετείχαν σε θηριωδίες είτε στα μαρτυρικά χωριά της Βόρειας Ελλάδας είτε στην μαζική εκτόπιση των Εβραίων από την Θεσσαλονίκη και αλλά μέρη της Μακεδονίας.

Ο Ραϊνχαρ Ροσβινγκερ είναι απόγονος στρατιώτη της Βέρμαχτ που πολέμησε στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και όπως περιέγραψε διαβάζοντας το ημερολόγιο του παππού του «διαπιστώσαμε ότι τού είχαν αναθέσει την εντολή να κυνηγά αντάρτες στην περιοχή και καταλάβαμε ότι έχει προκαλέσει πόνο στους κατοίκους πολλών περιοχών. Για το γεγονός αυτό δεν μιλούσαμε ποτέ στο σπίτι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει συμβεί». Όπως αποκάλυψε τα μέλη του συλλόγου «Πορεία ζωής» έχουν επισκεφθεί 20 χώρες και 400 πόλεις όπου οι στρατιώτες της Βέρμαχτ συμμετείχαν σε θηριωδίες σε ντόπιους πληθυσμούς. Η Καστοριά εξαιτίας της εξολόθρευσης της Εβραϊκής κοινότητας είναι η 401η πόλη και η Κλεισούρα με τους 270 νεκρούς είναι η 402η όπου τα μέλη της οργάνωσης συμμετέχουν καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και ζητώντας συγνώμη από τους απογόνους των θυμάτων.

Η Πίνα Τομπερ μέλος και αυτή του Συλλόγου «Πορείας Ζωής» απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους δήλωσε ότι «δυστυχώς δεν μπορούμε να γυρίζουμε πίσω την ιστορία για να αποτρέψουμε αυτά τα γεγονότα που έγιναν αλλά με τις πράξεις μας μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν». Η παρουσία των μελών του Συλλόγου και η συγγνώμη προς τους κατοίκους της Κλεισούρας επιβραβεύθηκε με ένα θερμό και μακρόσυρτο χειροκρότημα του κόσμου, ενώ η συγκίνηση ήταν έντονη όταν συνάντησαν και συνομίλησαν με ηλικιωμένο που διασώθηκε από τύχη εξ αιτίας της μη εκπυρσοκρότησης του όπλου του Γερμανού στρατιώτη.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, οι βουλευτές, Μαρία Αντωνίου από Καστοριά, ο Γιάννης Θεοφύλακτος και Γιώργος Κασαπίδης από Κοζάνη, ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχερ, ο Αντώνης Παπαδαμιανός ως εκπρόσωπος του Κέντρο σπουδών Εβραϊκής κληρονομιάς Καστοριάς, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού συμβουλίου, εκπρόσωποι Αντιστασιακών οργανώσεων και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ Βασίλης Μιχαλολιάκος.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video